Obránci lidských práv Medveděvovi: Pomozte perzekvovaným chimským antifašistům!

21. 9. 2010

Obránci lidských práv z Ruského helsinského výboru, hnutí Za lidská práva, ale také třeba spisovatel Boris Strugackij podepsali otevřený dopis, který vyzývá ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, aby věnoval pozornost organizovanému zločinu a zastrašování novinářů i občanských aktivistů ve městě Chimki nedaleko Moskvy. Několik osob zde bylo v minulosti "anonymními" pachateli opakovaně zastrašováno, zbito, zraněno nebo i zavražděno. Poslední případ představuje zatčení a vykonstruované obvinění dvou protifašistických aktivistů, Alexeje Gaskarova a Maxima Solopova.

Sociální aktivisté Gaskarov a Solopov byli za hrubého porušování všech právních norem 29. července zatčeni, bylo jim předloženo smyšlené obvinění, na jehož základě jim hrozí až sedmileté odnětí svobody. Na stanici milice přišli oba dobrovolně, byli tam totiž pozváni na "besedu". O zatčení nebyly informovány jejich rodiny, Gaskarovův byt prohledali bez úředního povolení, nedošlo k pořízení soupisu majetku.

Současně se zatčením obou aktivistů milice a zvláštní služby zahájily bezprecedentní lov na antifašistické aktivisty, při němž se bezpečnostní orgány dopouštějí dalších nezákonností, uvádí se v dopise.

Podle pisatelů dopisu nikdo jiný než prezident není s to dosáhnout v Chimkách nápravy.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.9. 2010