Kocáb školil Jocha

15. 9. 2010 / Petr Jánský

Otázkách V. Moravce 5. září se sešli Michael Kocáb, zmocněnec vlády pro lidská práva a Roman Joch, poradce premiéra Nečase. Bylo dobrým politickým tahem Kocába, že se s Jochem sešel na obrazovce. Joch totiž Kocába veřejně pomlouval a Kocáb mohl snadno takové setkání odmítnout.

Před kamerami neměl Joch tmavé brýle a nevypadal jako frajer Luke, připomínal spíše studenta u maturitní zkoušky. Nevedl silné řečí a necitoval Marxe, mluvil jak když másla ukrajuje. Co bylo dříve u Jocha jasné NE, dnes doporučuje zvážit a odhaduje.

Klidný Kocáb řekl, že od ustavení nové vlády se s jeho úřadem nikdo nebavil a že se rád ve středu s Jochem na úřadě setká. Na funkci netrvá, jen by jí rád někomu předal, neboť cítí odpovědnost za agendu úřadu. Rozhodne se, zda odejde sám, nebo se dá odvolat vládou.

Na otázku V. Moravce Kdo místo Kocába? se oba protagonisti shodli na Oldřichu Kužílkovi, což byl názorový obrat Jocha o 180 stupňů. Pak se Joch rozhovořil o vadách antidiskriminačního zákona. Jako příklad uvedl majitelku domu, která nemůže pronajmout byt jen holce studentce (Joch nemá cit pro český jazyk), protože si myslí, že holky jsou pořádnější než kluci. Podle zákona musí buď každému, nebo nikomu. O chvíli později prohlásil Joch, že antidiskriminační zákon by neměnil, nechal by ho přesně v té podobě, v jaké je (další obrat o 180 stupňů).

Podle Jocha jsou lidská práva čistě individuální. Kocáb oponoval, že tohle je malá násobilka, ale že v 21. století je potřeba též chránit práva skupinová (sociální, kulturní a menšinová).

Stran přijímání dalších zákonů vysvětlil Kocáb, že jeho úřad realisticky posuzuje každý návrh v celém evropském kontextu a vytkl Jochovi teoretický a idealistický přístup bez praktických zkušeností a znalostí. Joch červenal, rudl a brunátněl.

V závěru Kocáb varoval, abychom nebyli zemí "na kterou není spoleh". To, co jsme předvedli v průběhu našeho předsednictví v EU, by se nemělo opakovat. "Až budete nějakou dobu, pane Jochu, v té věci, tak pochopíte, že akcent na to, že jsme zemí, na kterou se dá spolehnout, je důležitý." Tolik otázky VM.

K samotnému odchodu Kocába z funkce pronesl premiér Nečas několik povýšených výroků, které ho vrátily zpět do arogantní ODS. Možná by bylo dobré, aby Kocáb nerezignoval, ale nechal se odvolat. Poměr ve vládě je 6 : 9 a vůbec není jisté, zda by návrh prošel.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.9. 2010