Autentický citát místopředsedy mostecké ČSSD,  poslance   Josefa Tancoše

WHAT'S ON BRITSKÉ LISTY

The Social Democrats' Controversial Billboards

17. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

zdroj citátu: Novinky ZDE

"One State, One Law. City of Most."

ZVĚTŠIT

"Why should I be sorry for being part of the ethinic majority in my homeland? One State, One Law. City of Most."

ZVĚTŠIT

"The non-adapted should get adapted.City of Most."

ZVĚTŠIT

"Why should I be sorry for being part of the ethinic majority in my homeland? One State, One Law. City of Most."

ZVĚTŠIT

"I am an adaptable pig. City of Most."

ZVĚTŠIT

"Why should I be sorry for being part of the ethinic majority in my homeland? One State, One Law. City of Most."

ZVĚTŠIT "Those who cannot adapt, should not bother decent people's lives. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"Zero Tolerance Policy.Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj.ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"I'm cool, got nothing to think about. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"Even if I am coockoo, I will do something for our town. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"Away with the homeless. Prague's 5th district."

ZVĚTŠIT

"We don't want drug addicts, social democrats or homeless people in our public spaces. Prague's 5th district."

ZVĚTŠIT

"We will get rid of... 'horror houses'. City of Karviná."

ZVĚTŠIT

"The problem is that Gypsies very seldom 'tip' against their own ethnic. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"Modern social democracy has abandoned marxism. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

"We no longer fight against the catastophical conditions for our workers. Karviná's Police Dept. Director Petr Bičěj. ČSSD candidate."

ZVĚTŠIT

Podněcování nenávisti vůči Romům

17. 9. 2010 / Zdeněk Bárta

Byl mi přeposlán mail ohledně romských důchodů - viz příloha. Je nejen lživý - viz ZDE - ale podle mého soudu naplňuje znaky trestného činu § 356 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod Trestního zákoníku, píše evangelický farář Zdeněk Bárta.

Výše uvedené stanovisko MPSV vzniklo na podkladě i mého podnětu. Pokud jste slušní lidé, kteří odmítají sílící fašistické tendence v naší zemi, prosím, nerozesílejte podobné věci, které nejen že nejsou pravdivé, ale mohou končit například upalovanými Natálkami. Zjistím si, zda údajná autorka Informace Petra Tomanová vůbec existuje, a pokud ano, podám na ni trestní oznámení.

S přátelským pozdravem a prosbou o předání této mé informace dál

Mgr. Zdeněk Bárta

evangelický farář a pracovník Diakonie ČCE

An English version of this article is in CLICK HERE

Nikdy se nevzdávejte!

18. 9. 2010 / Jan Čulík

Televize BBC zase jednou odvysílala záslužný, povzbudivý, optimistický a objevný pořad, jaké televize MÁ natáčet. V třídílném pořadu, nazvaném poněkud ironicky The Young Ones (Mladíci), si pozvala šest někdejších televizních celebrit ze sedmdesátých let, nyní ve věku od šestasedmdesáti od osmaosmdesáti let. Podrobila je experimentu, který zkoumal, do jaké míry je možno zabránit stárnutí. Velmi úspěšně s nimi zopakovala experiment, který byl poprvé proveden v USA před třiceti lety.

Osobnosti českého politického a veřejného života vyzývají Václava Havla k podpoře lidských práv Palestinců

19. 9. 2010

V reakci na zprávy z minulého týdne, podle nichž se Václav Havel připojí k mezinárodní kampani na podporu Izraele, napsaly organizace International Solidarity Movement ČR a Přátelé Palestiny Václavu Havlovi otevřený dopis, který svým podpisem podpořila desítka osobností české kultury, politiky a společenského života.

Petr Uhl, Jan Kavan, Milan Daniel, Milan Kozelka, Milan Kohout a další přidali svůj podpis pod výzvu, ve které se mimo jiné uvádí:

"Kampaň za bojkot Izraele, proti které iniciativa bývalého španělského premiéra José María Aznara vystupuje, vzešla z výzvy sjednocené palestinské občanské společnosti a je přímou odpovědí na selhání Izraele a světových vlád dodržovat své závazky vůči mezinárodnímu právu.

Papež varoval Británii před "destruktivními svobodami"

17. 9. 2010

Papež Benedixt XVI. varoval během své návštěvy Británii, aby ve své "multikulturní" a "agresivně sekularistické" kultuře nezapomínala na své křesťanské dědictví.

Charakterizoval úsilí Británie být "moderní a multikulturní" jako "obtížný úkol". Uvedl, že bible je v Británii "integrální" součástí jazyka, myšlení i kultury už déle než tisíc let a zmínil se o zákazu obchodu s otroky a o vytvoření stabilní poválečné Evropy jako o "jednom z největších úspěchů Británie".

Jak Novinky vyvolávají nenávist

17. 9. 2010 / Petr Wagner

Na Novinkách vyšel článek o příjemkyni dávek odhalené JUDr. Ing. Řápkovou v chomutovské herně. Samozřejmě se příliš nerozebíralo o co jde. Ač nejsem oftalmolog, přece jenom bych se k věci rád vyjádřil. Pokud je žena slepá či poloslepá, jednalo by se o příjem invalidního důchodu. Ten je (ne)přiznáván na základě nemoci dle lékařských zpráv a průběhu onemocnění.

Jakékoliv, v článku zmiňované "herecké" výkony před úřednicemi radnice jsou irelevantní. Dnešní oftalmologie stojí na poněkud jiných než "hereckých" metodách a výkonech.

Naše nulová tolerance má mnoho rozměrů

17. 9. 2010

reakce na článek Štěpána Kotrby ""Plout s davem" do lágru"

To, že jsem v dětství dostal často na prdel a jsem z rozvedené rodiny, ze mě taky neudělalo asociála, ale mohlo.

Co se týče volebního programu ČSSD v Karviné, tak došlo k chybě při přepisování:

  • pokračovat bude nulová tolerance -- nepřizpůsobivý nájemník se musí přizpůsobit : Slovo nájemník zde vůbec nemělo být. Správný text zní: budeme nekompromisně pokračovat v nulové toleranci -- nepřizpůsobiví nesmí obtěžovat život slušným lidem
  • z města vytlačíme obtěžující bezdomovce: Zde se jednalo o úplný nesmysl, který byl odstraněn a opět se jednalo o špatný přepis, možná snahu někoho, kdo se však nepřiznal..., píše čtenář, který se představil jako autor bezpečnostní části komunálního programu ČSSD v Karviné Bc. Petr Bičej. Osoba stejného jména je ředitelem karvinské městské policie . K tomu je ovšem nutno poznamenat, že ČSSD v Karviné na svých stránkách hlásá: "Nulová tolerance pokračuje a má výsledky"..., upozorňuje k tomu Štěpán Kotrba

Jitro mastičkářů

17. 9. 2010 / Michal Vimmer

Lékaři roku 2010 jsou zase jednou nespokojení. No a co? Diváci Nemocnice na kraji města i nekonečné Růžové ordinace už bezzubé vrčení LOKu a štěkání ČLK párkrát přežili. Je to nuda! Stávkové pohotovosti doztracena, truchlivé letáčky tištěné petitem, petice přilepené na dveřích, odznáčky a pásky s nápisem "stávka" na odraném rukávě bílého pláště, nic z toho nikdy přesvědčivý dojem na českou veřejnost neudělalo. Kdo hledá, ten letos najde důvody vzniku a cíle organizace tzv. Mladých lékařů, ale bez aktivního přičinění lze o nich v klidu nevědět. Masmédiím se daří širší povědomí o problémech zdravotníků dusit chloroformem nezájmu. Ani politickou opozici možnost tisícihlavé výpovědi nemocničních lékařů nebudí z povolební letargie. Nám je to jedno. Doktorům jde jenom o peníze, to je jasné, stejně jako že se jako obvykle na nic se nevzmůžou. Kdo by je bral vážně? Vždyť se nikdy nic nestalo!

Nečasova "odpovědná penzijní reforma" je zcela nezodpovědná, lobbistická

17. 9. 2010 / Jaroslav Vostatek

V rámci nynější předvolební kampaně vyšel v mfDNES 15. 9. 2010 inzerát ODS s nadpisem "GARANTUJEME ODPOVĚDNOU PENZIJNÍ REFORMU" a s fotkou předsedy Petra Nečase. V reklamě se samozřejmě vždy zjednodušuje. Nicméně v tomto případě jsou připojeny texty, které svědčí o tom, že ODS (i nadále) přejímá doporučení pana generálního Vladimíra Bezděka a jeho PES, které -- bohužel -- odpovědné nejsou, alespoň tedy ne ve vztahu k naší ekonomice a k dnešním a budoucím penzistům. Přitom zdůrazňuji, že jako nezávislý odborník (snad to není jen sebechvála) nemám nic proti liberální či pravicové penzijní politice. Ta ale vypadá jinak než program ODS.

Zamést si přes vlastním prahem

17. 9. 2010 / Anna Wintrová

Oslavná nota na Michaela Kocába od nové stínové ministryně ČSSD pro lidská práva se hodně míjí účinkem. Ve stínu fašizujících tendecí a hesel sociálních demokratů v různých částech republiky působí nevěrohodně a trapně. Je v módě, a paní Tominová -Marksová to moc dobře umí, být pozitivní, asertivní a vždy proplout.

Hans von Aachen: Bakchus, Venuše a  Amor

RECENZE VÝSTAVY

Hans von Aachen se vrací na místo činu

17. 9. 2010 / Anděla Horová

Hans von Aachen v Císařské konírně Pražského hradu

Málokterému období v českých dějinách umění je permanentně věnována taková pozornost jako době panování Rudolfa II. - snad kromě éry Karla IV. Zásadní rozdíl však spočívá v tom, že zatímco karlovské umění patří zároveň ke špičkovým výkonům své doby, o výtvorech rudolfínských umělců se to rozhodně (až na výjimky, např. Arcimboldo, de Vriesové) říci nedá (především tu očividně není třeba žádný Mistr Theodorik). Tím spíše je nutno ocenit pokusy pochopit tento fenomén jako pozoruhodné a jedinečné kulturní centrum s programem, který umění v dnešním slova smyslu reflektuje vlastně jen okrajově a blíží se mj. zejména dobovým utopickým kosmogonickým výkladům světa.

O soudcích a lidech...

17. 9. 2010 / Ladislav Žák

Možná jsem nepozorný, ale mám pocit, že ve vášnivé diskusi kolem platů soudců tak nějak nedošlo k tomu, že by se někdo hlouběji zamyslel nad tím, co je vlastně podstatou problému. Možná je to mimo jiné prastará otázka, kdo hlídá hlídače, nebo ta novější, kdo oholí holiče. Obojí vede k paradoxům, které moc hezky popsal Bertrand Russell, ale jejichž dobré řešení dosud nikdo nenavrhl. Každé dosavadní řešení logických paradoxů znamená nějaké omezení a jejich vyloučení z teorie. Žádná teorie však nedokáže potlačit paradoxy a jejich působení v praxi.

An English version of this article is in CLICK HERE

Mikulovské vinobraní 2010

17. 9. 2010 / Bohumil Kartous

Vinobraní je zvláštní událost. Lidová veselice, jejíž podobu určuje doba. Mikulovské vinobraní je směsí všeho možného, od burčáku po asijské nudle, od sklenic na víno po prodejce struhadel na zeleninu nebo plyšové zrůdičky, od místního blázna po turisty z Prahy, kteří na roky dopředu obsazují všechny hotely ve městě. Jakkoliv bizarní obrazy se často nabízejí, atmosféra je příjemná, jak už to na lidových veselicích bývá.. :)

Autorka fotografií: Andrea Kartousová

Galerie: ZDE

Brazílie odmítá přítomnost NATO v jižním Atlantiku

17. 9. 2010

Brazílie odmítá jakoukoliv přítomnost NATO v jižním Atlantiku či jakýkoliv pokus prosazovat spojování mezi severem a jihem atlantického regionu, prohlásil blízký spolupracovník brazilské vlády.

Jihoamerické státy považují jižní Atlantik s bohatými zdroji ropy za svůj strategický zadní dvorek. Argentina tento týden oznámila plány na těžbu uhlovodíků na samém jihu svých pobřežních vod, nedaleko Magellanova průlivu spojujícího Atlantik s Pacifikem. Brazilská společnost Petrobras je součástí konsorcia s argentinským vedením, které zde má provádět těžební operace.

Papežova návštěva v Británii

16. 9. 2010

< "Pozor, jede sem papež!"

Od čtvrtka je papež Benedikt na čtyřdenní návštěvě ve Velké Británii, je to první papežská návštěva od první poloviny osmdesátých let. Papežská návštěva vyvolává značnou kontroverzi, jednak v souvislosti s rozsáhlým, právě zveřejněným skandálem pedofilních katolických kněží v Belgii a v souvislosti s požadavky britských obětí katolických kněží, aby byli potrestáni.

Výzkum Census Bureau: Každý sedmý Američan žije v bídě

17. 9. 2010

Každý sedmý Američan žije pod oficiální hranicí bídy - což je nejvyšší hodnota za padesát let, kdy vláda sleduje tyto údaje. Loňský rok byl třetí v řadě, v němž počet chudých vzrůstal, a zčásti kvůli recesi se zvýšil z 13,2% v roce 2008 na 14,3%, neboli na 43,6 milionů lidí.

AVÍZO

Jaká je naše společnost? Otázky, které si často klademe...

17. 9. 2010

Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., a Sociologické nakladatelství SLON vydalo publikaci editorů Hany Maříkové, Tomáše Kosteleckého, Tomáše Lebedy a Markéty Škodové Jaká je naše společnost? Otázky, které si často klademe...

Cílem této knihy je představit laické veřejnosti přístupným způsobem práci sociologů, demografů, ekonomů, politologů a geografů, kteří působí v Sociologickém ústavu AV ČR, v.v.i. Autorům a autorkám nejde o předložení ucelené zprávy o české společnosti, ale spíše o odpovědi na některé často kladené otázky, ověření/neověření platnosti různých předsudků a představ, které sami o sobě máme. Sociální vědci poukazují i na jevy, které sama společnost příliš nevnímá, ale odborníci je za povšimnutí hodné považují.

Pár vět o obousečných rizicích "démokracie" a "vlády lidu"

17. 9. 2010 / Miloš Dokulil

Občas někdo polemicky vyrukuje s tím, že přece suverénem politické moci ve státě je "lid". Tedy nikoli třeba zákonodárný orgán státu, anebo v horším případě nějaká vojenská junta. A docela opojně se může číst přímo dokonce černé na bílém, v Ústavě toho či onoho "demokratického" státu, že "svrchovaným suverénem moci ve státě" je právě ten anonymní a nemálo abstraktní "lid". Jen příznačný skeptik k tomu dodává, že tím suverénem lid je jen na těch pár hodin, kdy dojde k volbám a "aktivně hlasující lid" -- někdy jen jeho "zlomek" -- si pouze vybere z nabízeného menu. Jinou pravomoc vesměs ani nemá.

Sarkozy odmítl kritiku deportací Romů z Francie jako "ostudnou"

18. 9. 2010

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy charakterizoval výroky komisařky Evropské unie, týkající se francouzských deportací východoevropských Romů jako "šokující a ostudné".

Komisařka EU pro otázky spravedlnosti Viviane Reding srovnala činy Francie s pronásledováním lidí v nacisty okupované Francii.

Moskva se stala centrem obchodu s bílým masem

17. 9. 2010

Organizovaný zločin spojený s obchodem s lidmi má mezinárodní charakter. Moskva v tomto systému často funguje coby tranzitní lokalita. Prostituce a organizace s ní spojené nepředstavují samy o sobě ten nejtěžší zločin - dívky často přistupují na "profesi" dobrovolně, v naději na snadný výdělek. Pachatelům v Rusku hrozí peněžitá pokuta nebo odnětí svobody na pět let. Přesto však obchod s lidmi s cílem následné sexuální exploatace je trestným činem na jiné úrovni, kde už nejde o nějaké pokuty...

UKÁZKA Z KNIHY

Kritika rasismu a vykořisťování

15. 9. 2010 / Marek Hrubec

„Proč je v Americe čtyřicet milionů chudých lidí? Když si začnete klást tuto otázku, pokládáte otázky o ekonomickém systému, o širší distribuci bohatství. Když si kladete tuto otázku, začínáte zpochybňovat kapitalistickou ekonomiku.“

Martin Luther King

Martin Luther King svoji kritiku rasové diskriminace a segregace propojoval s bojem proti chudobě, neboť si uvědomoval, že diskriminaci Afroameričanů nelze vyřešit, pokud se nedosáhne také ekonomické a sociální spravedlnosti. Navíc se domníval, že problém chudoby je palčivý sám o sobě. Zdůrazňoval, že nestačí zaměřovat pozornost pouze na chudobu plynoucí z rasové diskriminace, nýbrž na chudobu obecně, ať už se dotýká černých, nebo bílých. Uvedl, že v naší době nemá chudoba žádné ospravedlnění a že je stejně krutá, jako byl kanibalismus na počátku naší civilizace: proto přišel čas, abychom se civilizovali okamžitým odstraněním chudoby.

Článek je zkrácenou verzí textu, který vyšel právě nyní v knize: Marek Hrubec a kol., „Martin Luther King proti nespravedlnosti“. Praha, nakladatelství Filosofia, 2010.

Problému nezaměstnanosti v České republice nerozumí nikdo

16. 9. 2010 / Václav Adam

Autorka Britských listů Věra Říhová, které děkuji za to, že bourá mediální mýty o nezaměstnanosti, si postěžovala, že ČSSD a pan Škromach nerozumí současným problémům. A paní Říhová má pravdu. Nezaměstnanosti nerozumí totiž žádná naše politická strana, nezaměstnanosti nerozumí ani česká veřejnost. Tato země má za sebou období komunismu, resp. reálného socialismu, kdy byla (až na výjimky) plná zaměstnanost a nezaměstnanost byla vlastně trestným činem příživnictví.

Abychom aspoň v jedné kategorii nebyli "světoví"?

16. 9. 2010 / Miloš Dokulil

V tom shonu z počátku září jsem možným zájemcům o žebříčky úspěchů málem ututlal nemálo -- snad povzbudivou? -- informaci týdeníku TIME z posledního srpnového týdne o možných celosvětových "reálných vítězích" v zatím ještě běžně nevyhlašovaných soutěžích. Jedno z těch špičkových míst v té tabulce, v rámci rubriky "Volný čas -- Štěstí" připadlo -- kupodivu? -- také České republice.

Politici v reakci na finanční krizi selhali

16. 9. 2010

Politici v reakci na finanční krizi selhali a nedokázali předejít opakování destabilizace světové ekonomiky, vysvětluje ve své studii Barry Eichengreen z Kalifornské univerzity v Berkeley. Zde jsou hlavní závěry.

Guvernér Anglické banky odborům:

Musíte přijmout rozpočtové škrty, jinak "odkážete katastrofu svým dětem"

16. 9. 2010

Mervyn King, guvernér ústřední Anglické banky, naléhal na britské odbory, aby přijaly reformu státního sektoru a likvidaci pracovních příležitostí. Pokud totiž nebude odstraněn obrovský britský státní deficit, "bude to katastrofa pro příští generaci".

Mervyn King ve svém projevu na výročním kongresu britských odborových svazů charakterizoval současný britský rozpočtový deficit jako "neudržitelný". Na obranu politiky nynější britské vlády uvedl, že její rozhodnutí ho snížit během následujících pěti let je pozvolnější než v některých jiných zemích."

Výroky kardinála Kaspera odhalují skutečnou filozofii Vatikánu

Katolická církev se chce stát hrází proti islámu a liberalismu

16. 9. 2010

Kardinál Kasper tvrdí: "V západní společnosti zavládla hodnotová krize. Západní společnost neví, kudy kam. To má kořeny v osvícenství. Radikální hnutí šedesátých let tomu rozvratu ještě přidala. A protože církve žijí v této společnosti, jejich víra je slabá."

V rozhovoru pro německý časopis Focus řekl kardinál Walter Casper, že "se v Británii rozšířil nový, agresivní ateismus. Například, když si na krk vezmete kříž v British Airways, začnou vás diskriminovat".

Kasper je normálně jedním z mírnějších a diplomatičtějších představitelů Vatikánu. Léta vyjednával s anglickou anglikánskou církví. Kasper byl ale také mužem, který r. 2008 naléhal na anglikánskou komunitu, aby se postavila proti homosexualitě. Jeho výroky odpovídají konzervativnímu obrazu Británie.

"Británie dnes," řekl Kasper, "je světská a pluralitní společnost. Někdy, když přistanete v Heathrow, vám to připadá, že jste přijeli do třetího světa."

50 britských celebrit kritizovalo, že papež má být přijat v Británii jako "státní návštěva"

16. 9. 2010

Známé osobnosti britského veřejného života jako komik a spisovatel Stephen Fry a autor sci-fi románů Terry Pratchett kritizovali, že Británie přijímá přijíždějícího papeže jako "státní návštěvu". To je prý nepřijatelné v důsledku postojů Vatikánu k právům homosexuálů, k potratům a ke kontrole porodnosti.

Stephen Fry, Terry Pratchett, Philip Pullman a Richard Dawkins jsou mezi více než 50 veřejnými osobnostmi, které podepsali dopis deníku Guardian, v němž argumentují, že papeži by neměla být poskytnuta "pocta" státní návštěvy do Británie.

Papež musí předat policii všechny informace o kněžích, kteří spáchali sexuální trestné činy

16. 9. 2010

To požadovali před jeho kontroverzní státní návštěvou Británie oběti sexuálního zneužívání. Konstatovali na tiskové konferenci v centrálním Londýně, že opakované omluvy nic neznamenají, že chtějí "pravdu, spravedlnost a aby se viníci zodpovídali ze svých činů".

Peter Saunders, oběť sexuálního zneužívání od katolických kněží a nynější předseda celostátní britské Organizace lidí zneužívaných v dětství, konstatoval: "Potřebujeme, aby papež řekl: Předám všechny informace o kriminálních kněžích policii, kdekoliv na světě ti kněží žijí. Předám tyto informace úřadům v těch zemích, kde jsou tito lidé chráněni."

Channel Four News:

Pedofilní kněží jsou dál v katolické církvi

16. 9. 2010

Z vyšetřování reportérů britského televizního zpravodajství Channel Four News vyplývá, že více než polovina pedofilních kněží, odsouzených v Anglii a ve Walesu po roce 2001 za sexuální zneužívání dětí do vězení na dobu delší než jeden rok stále ještě zůstávají kněžími v katolické církvi a někteří z nich stále dostávají od církve finanční podporu a žijí v církevních domech.

Ra: The Path of the Sun God - Pouť slunečního Boha

14. 9. 2010

Co dělal Jan Čulík v dávné minulosti? Filmovou produkci a celou řadu dalších filmových prací mj. na celovečerním animovaném filmu Lesley Keenové Ra: The Path of the Sun God (Ra: Pouť slunečního Boha), Channel Four Television, 1990, 72 minut. Experimentální, silně atmosferický, hypnotický film, jehož výrobu financovala komerční kulturní celostátní britská terestrická televizní stanice interpretoval složité, abstraktní koncepty staroegyptské mytologie (které často mají překvapivě mnoho společného s moderní kvantovou fyzikou) prostřednictvím originální vizualizace.

Film má tři části: "Úsvit" je příběhem zrození kosmu, který vrcholí vznikem Egypta. Druhá část, "Poledne", se věnuje narození posvátné iniciaci a smrti faraóna a třetí část, "Noc", sleduje pouť zemřelého krále podsvětím na jeho cestě k bohům žijícím v posmrtném světě.

Film, který se natáčel čtyři roky, dnes, po dvaceti letech vypadá, jako by byl vyroben na počítači. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Snímek vznikl ve zcela předpočítačovém věku, technikou kresby perem černou tuší na průhledné fólie, z nichž byly vyrobeny tiskařské negativy, ty byly zasvíceny zespoda a nasnímány 35 milimetrovou kamerou s nejrůznějšími barevnými filtry. Podobně jako při barevném tisku se mnohobarevný obraz skládal z mnoha opakovaných expozic, každá s jiným filtrem. V některých scénách film procházel kamerou až čtyřicetkrát.

35 mm film byl nedávno zdigitalizován a ZDE je k dispozici několik ukázek, které přednostně zpřístupňujeme čtenářům Britských listů

Film vyjde v blízké budoucnosti na DVD.

Enjoy!

"Ra: pouť slunečního boha" ZDE

Immanuel Wallerstein: Demokracie -- všude? Nebo nikde?

16. 9. 2010 / Immanuel Wallerstein

Slovo demokracie je v naší době velmi populární. Na světě prakticky neexistuje země, jejíž vláda by o sobě netvrdila, že je demokratická. Současně ale prakticky neexistuje země, jejíž vládu by jiní lidé -- doma i v zahraničí -- neodsuzovali jako nedemokratickou.

Zdá se, že existuje velmi málo shody v tom, co máme na mysli, když říkáme, že nějaká země je demokratická. Problém je zřetelný už v samé etymologii tohoto slova. Demokracie vychází ze dvou řeckých kořenů -- demos neboli lid a kratia neboli vládnutí, oprávnění rozhodovat. Co ale myslíme slovem vládnutí? A co slovem lid?

Diagnóza radikálního liberalismu

16. 9. 2010

Manifest radikálního liberalismu (MRL) je hezkou ukázkou toho, jak špatná diagnóza, plynoucí z nepochopení vzájemných souvislostí, vede skrze nelogické a nepravdivé argumenty ke zcela neadekvátním závěrům a následně k návrhu opatření, která opět, snad již jednou pro vždy, před námi otevřou zářné zítřky, píše čtenář Jiří Vyhlídal.

Mezinárodní měnový fond varuje:

Evropa a Amerika čelí "sociální explozi"

15. 9. 2010

Amerika a Evropa čelí nejhorší krizi zaměstnanosti od třicátých let a riskují "explozi sociálních nepokojů", pokud nebudou jednat velmi opatrně, varuje Mezinárodní měnový fond.

Trh pracovních příležitostí je ve vážné krizi. Velká recese vytvořila pustinu nezaměstnanosti," konstatoval šéf MMF Dominique Strauss-Kahn na summitu o zaměstnanosti v Oslo, které se spoluúčastnila i Mezinárodní federace práce.

Strauss-Kahn se domnívá, že se svět k recesi nevrátí, ale zdůrazňuje, že svět dosud neunikl hlubší sociální krizi. Varoval, že by bylo vážným omylem se domnívat, že je Západ v bezpečí poté, co se dostal loni tak blízko na pokraj propasti. "Nejsme v bezpečí," zdůraznil.

Ze společné analýzy MMF a Světové organizace práce vyplývá, že od krize zmizelo 30 milionů pracovních příležitostí a tři čtvrtiny z nich v bohatších ekonomikách. Globální nezaměstnanost dosáhla 210 milionů lidí. "Velká recese zanechala těžké rány. Vysoká a dlouhotrvající nezaměstnanost představuje riziko stabilitě existujících demokracií," řekl.

Víkendy se šéfy trávit nemusíme

15. 9. 2010 / Tomáš Stýblo

Chci reagovat na článek Vojtěcha Merunky, ve kterém je rozebíráno chováni pražské rádoby buržoazie. Vzhledem k tomu, že k této sociální skupině sám patřím a deset let jsem pracoval na podobném místě, jake pan Meruňka zmiňuje, chci protestovat proti některým zobecněním v tomto článku. Pan Merunka to s námi otroky asi "myslí dobře", ale jeho přístup k problému může situaci jen zhoršit.

Zaprvé - víkendy se šéfy, různé "team-buildingy", ožíračky v hospodách, "fotbálek"a házení si nafukovacím míčem se šéfem, účast na striptýzech a další podobné způsoby, jak ničit nezávislost a sebeúctu "lidských zdrojů", skutečně patří k tomu, s čím se elitní pražský zaměstnanec ve svém životě setká.

Ale lze se bránit. Například já osobně jsem se za celých deset let svého zaměstnaneckého poměru nezúčastnil ani jednoho firemního večírku, neabsolvoval ani jedno mimopracovní setkání se šéfem, a nebyl nucen k účasti na žádném team-buildingu.

"Plout s davem" do lágru

15. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Dovolil jsem si dost. Českému měšťákovi zpochybnit jeho pelešný klid a upozornit ho, že i jemu se může stát, že jej postihne xenofobně populistický protofašismus, okupující komunální programy ČSSD. V Mostě s "většinovým" heslem "Jeden stát, jedna pravidla!" ne nepodobným programu NSDAP. "Myslím, že heslo nevybočuje z billboardů, které mají jiné standardní politické strany." konstatoval zastupující předseda Sobotka.

Jak snadno a rychle zakoupit letadlovou loď

15. 9. 2010

Pentagon si pomalu získává reputaci výrobou komicky zašmodrchaných powerpointových prezentací, které popírají samotný smysl média - nemluvě o rozumu a příčetnosti. Nejprve to bylo neuvěřitelné "vysvětlení" afghánského konfliktu - a nyní "názorný" obrázek zachycující akviziční proces, který má personál naučit správně nakupovat tanky a letadlové lodě (viz níže). Vypadá to dost jednoduše. Máte nějaké otázky?

Pokud se domníváte, že dvojrozměrný obrázek zde je poněkud příliš složitý, nepochopili jste věc ještě ani z poloviny. Ke skutečnému porozumění akvizičnímu procesu, jenž zahrnuje mnohem, mnohem více podprocesů, než kolik je jich zde zachyceno, byste potřebovali přejít do další roviny...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Fenomén Masaryk

15. 9. 2010 / Miloš Dokulil

1. Stručná vizitka

V poslední čtvrtině života prvního prezidenta ČSR vesměs sugestivně prezentované iniciály "TGM" již měly dva nestejně vnímané díly souvisící s působením jejich nositele. Tím že se narodil již v polovině 19. století, nutně patří do nám již zcela nepochopitelného času. Jeho otec byl slovenského původu, zaměstnáním panský kočí; a matka měla rodinné zázemí německé. Sám Tomáš Masaryk teprve jako gymnazista v navenek německo-českém Brně se stává vědomě Čechem. Od samého počátku svého působení v Praze jako univerzitní profesor na nově zřízené české univerzitě je kulturně-politicky nepřehlédnutelně činný.

Kocáb školil Jocha

15. 9. 2010 / Petr Jánský

Otázkách V. Moravce 5. září se sešli Michael Kocáb, zmocněnec vlády pro lidská práva a Roman Joch, poradce premiéra Nečase. Bylo dobrým politickým tahem Kocába, že se s Jochem sešel na obrazovce. Joch totiž Kocába veřejně pomlouval a Kocáb mohl snadno takové setkání odmítnout.

Před kamerami neměl Joch tmavé brýle a nevypadal jako frajer Luke, připomínal spíše studenta u maturitní zkoušky. Nevedl silné řečí a necitoval Marxe, mluvil jak když másla ukrajuje. Co bylo dříve u Jocha jasné NE, dnes doporučuje zvážit a odhaduje.

Klidný Kocáb řekl, že od ustavení nové vlády se s jeho úřadem nikdo nebavil a že se rád ve středu s Jochem na úřadě setká. Na funkci netrvá, jen by jí rád někomu předal, neboť cítí odpovědnost za agendu úřadu. Rozhodne se, zda odejde sám, nebo se dá odvolat vládou.

Payatas, Filipíny

Mrchožrouti z Filipín

15. 9. 2010

V roce 2008 dvě studentky druhého ročníku obchodní akademie Břeclav Markéta Strýčková a Nikola Ziaťková zpracovaly šedesátistránkovou zprávu, zabývající se problémy slumů ve světě. Inspirací pro ni byla kniha Mike Davise Planet of slums a práce se dostala do ústředního kola. Studentky tak protestovaly proti nespravedlnosti současného světa, píše redakci BL jejich pedagog Mgr. Alois Michálek. Určitě je ani ve snu nenapadlo, že i u nás se objeví výzva: Protestujme proti plánovanému přesunu bezdomovců k spalovně, či skládce odpadů.

Manila, Filipíny.

Payatas, největší slum v Manile s 35 000 domácnostmi, sídlícími v podstatě kolem hory odpadu, tvořeného místní skládkou, se stal smutným symbolem chudoby a bydlení na Filipínách. Znečištění, nemoci a fyzické ohrožení, které je zde každodenní skutečností, z něj dělá jeden z nejriskantnějších míst pro život v Manile. Pro tisíce žen, mužů a dětí, kteří zde živoří, se jejich život skládá ze sběru a prodeje toho, co najdou v odpadu – třeba plastových a počítačových dílů. Je toto prostředí „záchranným lanem“? Jestliže ano, tak jak funguje? V roce 1993 tyto rodiny začaly organizovat asociace metařů v Payatas a zaměřili se na kolektivní řešení svých problémů. Jejich problémy se týkají vlastnictví pozemku, bydlení, zajištění potravy a zdraví. Jistě byli spokojení s tím, jak svůj osud berou do vlastních rukou. Jak naivní představa.

Mopslík a ženská noha

15. 9. 2010 / Pavel Pečínka

Hitem předvolební kampaně na Brněnsku je teď mopslík primátora Onderky na Youtube. Brzy jistě přibudou další nápady zaplacených kreativců z PR agentur atd., na nichž se budou nejrůznější politici, figurky, zvířátka a děti pitvořit a objímat, pronášet moudra i "vtipné" hlášky... Všimněme si ale radši pohybu, který se odehrává za počítačově vyhlazenými plakátovými úsměvy.

Chce-li Václav Havel podporovat lidská práva, měl by se stavět za práva Palestinců, a ne jednostranně za práva Izraele - státu, který je soustavně porušuje

15. 9. 2010

Tisková zpráva ISM ČR a Přátel Palestiny

ISM ČR a Přátelé Palestiny vyzývají Václava Havla, aby v zájmu své deklarované podpory lidských práv místo kampaně proti bojkotu izraelských výrobků podpořil nenásilnou iniciativu palestinské občanské společnosti, která byla vyhlášena před 5 lety pod názvem BDS - kampaň za bojkot, stažení investic a uvalení sankcí vůči Izraeli, dokud nezačne Izrael dodržovat závazky vycházející z mezinárodního práva.

Jsme znepokojeni islamofobií českého prezidenta Klause

15. 9. 2010

Jménem Libertas Independent Agency o.s., sdružující brněnské muslimy a přátele muslimských národů, vyjadřujeme znepokojení nad výroky prezidenta České republiky Václava Klause pronesenými během jeho návštěvy Nové Říše na Vysočině.

Jsme velice znepokojeni a zklamáni z projevu našeho prezidenta, v němž prezident osobně vyjádřil podporu snahám o diskriminaci českých muslimů. Jeho slova, že "není přívržencem budování muslimských chrámů v Česku", v nás vyvolávají obavu z podpory islamofobie z nejvyšších míst naší politické reprezentace. Jako občané věrní ústavě České republiky máme obavu, aby veřejná podpora prezidenta Václava Klause snahám o zabránění výstavby kulturních center českých muslimů nevedla k jejich pozdější diskriminaci i v dalších oblastech života.

Komisař EU pro lidská práva:

Nestigmatizujte Romy

15. 9. 2010

tisková zpráva

Štrasburk 15. září 2010 - Repatriace romských občanů Evropské unie je nyní v několika evropských zemích běžnou věcí, konstatoval Komisař Rady Evropy pro lidská práva Thomas Hammarberg.

Razie proti kriminalitě, prováděné ve Francii, se specificky zaměřují proti Romům z Rumunska a z Bulharska. A Francie není sama. Itálie například zatkla a deportovala běhm posledních několika let podstatný počet rumunských Romů. Romové jsou také v poslední době navraceni do země svého původu z Dánska a ze Švédska.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2010

18. 9. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 216 osob celkovou částkou 32867.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.8. 2010 částku 265 591.45 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.