Devět let od 11. září: dvě války, statisíce mrtvých a stále jsme se nepoučili

12. 9. 2010

Naším památníkem nevinným lidem, kteří zahynuli 11. září 2001, je holocaust ohně a krve, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Snad jsme z 11. září všichni zešíleli? Jak typické je to podivným, šíleným způsobem, že se apoteózou oné ohnivé bouře před devíti lety nyní stal potrhlý kazatel, který hrozí jinou ohnivou bouří - nacistickým pálením koránu. Anebo plánovaná mešita dva bloky od místa, kde stávalo Světové obchodní středisko - jako by 11. září byl útokem proti křesťanům uctívajícím Krista a nikoliv proti ateistickému Západu...

Ale proč bychom měli být překvapeni? Jen se podívejme na všechny ty ostatní šílence, kteří se objevili od 11. září, pološílený Ahmadinežád, samolibý post-nukleární Gaddáfí, Blair se šíleným pohledem v pravém oku a George W. Bush se svými černými věznicemi a mučením a šílenou "válkou proti terorismu". A pak ten ubožák, který žil, anebo možná stále ještě žije v nějaké afghánské jeskyni a stovky aktivistů al Kajdy, pak ten jednooký mulla, nemluvě o všech těch šílených policistech a výzvědných službách a násilnících z CIA, kteří naprosto 11. září 2001 selhali, buď byli příliš líní, anebo neschopní, aby dokázali identifikovat oněch 19 mužů, kteří se chystali zaútočit na USA.

A uvědomme si: dokonce i jestliže reverend Terry Jones nebude pálit korány, brzo ho nahradí nějaký jiný z našich šílenců.

11. září nepřinesl mír a spravedlnost a demokracii, ale vytvořil monstra. Rozlezli se po celém Iráku - západní i místní monstra - a usmrtili 100 000 lidí, nebo půl milionu? Vždyť je to každému jedno. Usmrtili desetitisíce lidí v Afghánistánu - vždyť je to každému jedno. A jak se tato nemoc rozšířila po Blízkém východě a pak po celém světě, tito lidé - vojenští piloti a místní povwtalci, američtí vojáci a sebevražední atentátníci, aktivisté z al Kajdy v Maghrebu a z Khalidže a z Kalifátu v Iráku a zvláštní jednotky a agenti, poskytující ze země podporu stihačkám, a hrdlořezové - trhají hlavy ženám a dětem a starcům a nemocným a mladým a zdravým, od Indusu až k Středozemnímu moři, od Bali až do londýnského metra, je to opravdu pozoruhodný památník 2966 nevinným lidem, kteří byli usmrceni před devíti lety.

Kdo ale na tom vydělal? Přirozeně obchodníci se zbraněmi a Boeign a Lockheed Martin a výrobci střel a bezpilotních letadel a náhradních dílů pro stihačky F-16 a krutí žoldáci, kteří se naším jménem rozlezli po muslimských zemích, a tak jsme si vytvořili 100 000 nových nepřátel za každého z 19 vrahů z 11. září. Mučitelé se mají dobře, prováděli své mučení v černých amerických věznicích - je typické, že informace o mučicím centru v Polsku byly zveřejněny zrovna během tohoto devátého výročí. Velmi aktivní byli i lidé, kteří zdokonalili okovy a dušení vězňů vodou, což jsou nyní techniky, jimiž my vedeme své války.

A Pánbůh? Kam ten v tom všem patří? Téměř všichni zločinci, kteří se vynořili 11. září a od té doby, jsou stoupenci tohoto donkichotského vykupitele. Bin Ladin se modlí k Bohu, Bush se modlil k Bohu, Blair se modlí k Bohu, všichni muslimští vrazi se modlí k Bohu, spousta západních vojáků se modlí k Bohu, pastor Terry Jones a jeho 30 následovníků se modlí k Bohu - a chudák Bůh je musí poslouchat během všech našich šílených válek.

A pak existuje samozřejmě tabuové téma, o němž nesmíme mluvit - vztah Izraele se Spojenými státy a bezpodmínečná podpora USA pro izraelskou krádež území od muslimských Arabů - to také je v jádru této strašlivé krize naší doby.

Včera Independent otiskl fotografii afghánských demonstrantů, kteří skandovali "Smrt Americe". Avašak v pozadí nesli transparent, na němž bylo napsáno: "Krvežíznivý sionistický vládní režim a západní politikové, kteří projevují naprostý nezájem o utrpení a nemají žádné svědomí znovu oslavují nový rok proléváním krve Palestinců."

Ten názor je extremistický a zlovolný - ale znovu dokazuje, že válka, jejíž jsme součástí, se vede i o Izrael a Palestinu. Na Západě to ignorujeme a argumentujeme, že muslimové nás údajně "nenávidí kvůli tomu, čím jsme" anebo "nenávidí naši demokracii" (Bushe, Blaira a celou řadu dalších prolhaných politiků) - avšak v jádru této "války proti terorismu" leží izraelsko-palestinský konflikt. Právě proto stejně zlovolný Benjamin Netanyahu reagoval na vraždění z 11. září 2001 prohlášením, že to bude "dobré pro Izrael".

Avšak válka Izraele proti Palestincům je děsivou karikaturou naší "války proti terorismu", v níž máme podporovat tento poslední kolonialistický projekt na světě a přijmout tisíce jeho obětí. Je ironické, že v důsledku 11. září pomáhá Izraeli množství politiků a západních špionů zlepšit jeho "protiteroristické schopnosti". Západ pomáhá izraelským důstojníkům, kteří jsou - podle OSN - zřejmě válečnými zločinci. Není divu, že protiteristická jednotka, která v Londýně r. 2005 v metru zastřelila nevinného Brazilce Jeana Charlese de Menezese, jednala pod vlivem poradců z Izraele.

Ale ano, znám ty argumenty. Nemůžeme přece srovnávat činy zlovolných teroristů s odvahou našich mladých mužů a žen, kteří ochraňují naše životy. Teroristé zabíjejí nevinné lidi, protože jsou zosobněním zla. My zabíjeme nevinné lidi jen omylem. Jenže my víme, že zabíjíme a budeme nadále zabíjet nevinné lidi, že to, co děláme, vytváří hromadné hroby rodin, chudých, slabých a vyděděných.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.9. 2010