Kterak slušně hanbinec navštěvovati

10. 9. 2010 / Karel Dolejší

Čeští poslanci prý už vědí, jak správně provést návštěvu nevěstince, aby to odpovídalo bontonu a protokolu, a aby řádně reprezentovali své voliče. "Nu, co dodat," poznamenává k tomu Jakub Rolčík. Snad přece něco: Samozřejmě pouze "vidláci" čtoucí beznadějně zastaralé spisky Gutha-Jarkovského, kteří se sami dobrovolně řadí mezi dolních deset milionů, se domnívají, že do nevěstince se prostě "slušně" chodit vůbec nedá. Naproti tomu naše nebeská elita a s ní se bezmezně identifikující "předbohatí" spoluobčané mají díky příručce Vladimíra Smejkala a Hany Bachrachové naprosto jasno: Do bordelu se prostě slušně chodí tak, abyste v žádném případě nevypadali jako "vidlák". Sláma na holínkách do nevěstince nepatří, hlásá titulek "největších seriózních novin" v ČR. A o to přece dnes jde vždy a všude: Nezáleží na tom, co vlastně děláte, ale jaký u toho vzbudíte dojem.

Lexikon společenského chování nepochybně napomůže tomu, aby se z českého parlamentu stal osvícený, kultivovaný a efektivně fungující pracovní tým. Poslanci jsou teď seznámeni s faktem, že před návštěvou bordelu se mají raději napít jinde, aby ušetřili; možná nebude na škodu popít předtím trošku vína třeba při náboženském obřadu, neboť i tento úkon už vzdělaný poslanec díky lexikonu zvládne. Taková integrace funkcí by ovšem již hraničila s naprostou dokonalostí.

Mohl by nicméně nastat určitý problém při komunikaci s veřejností, navzdory nanejvýš chvályhodnému úsilí MfD: Někteří "vidláci" se totiž dosud bláhově domnívají, že hlavním smyslem samotné existence poslance je hájit zájmy voličů v legislativním procesu, nikoliv navštěvovat hampejzy. Tyto zastaralé a tmářské názory by bylo samozřejmě třeba co nejrychleji vymýtit, nejlépe také nějakou vhodnou příručkou.

Aby i obyčejný volič už konečně pochopil, jaká pravidla v tomhle bordelu vlastně platí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.9. 2010