V zájmu demokracie

10. 9. 2010

Na 21. září se chystá protestní demonstrace policistů. Policisté, stejně jako další složky integrovaného záchranného systému, nesmějí stávkovat, demonstrace je pro ně tedy jednou z mála možností, jak vyjádřit svoji nespokojenost. A jak už to u nás bývá zvykem, národ se postaví raději za vládu, která chrání zájmy nadnárodního kapitálu. Kdykoliv se některá skupina odhodlá k demonstraci nebo stávce, je špiněna médii tak dlouho, než národ konečně „pochopí“.

Nyní jsou na řadě policisté, píše čtenářka Kateřina Horáková.

Bušit po nedávných povodních do hasičů, na to zatím nemá žaludek ani český novinář. Lékaři se mohou hodit a státní úředníci se zatím drží celkem stranou hlavního dění při přípravě demonstrace. Takže se malý český novinář rozhodl a šupem jde bojovat všemi zbraněmi za demokracii.

Je naprosto fascinující, jakým všelikým způsobem se demokracie dá využít a zneužít. Kam se hrabe pověstné kuře stokrát jinak. Demokracie se hodí jako zaklínadlo, když potřebují USA další zdroj ropy, hodí se pro humanitární bombardování, pro soudní stíhání jiného názoru, pro vnucování konzumního stylu života, pro odmítání změny společenského řádu, atd. Záhy bude v rámci demokracie předepsáno správné demokratické spodní prádlo, správný druh chůze, sezení i lehu. Běda tomu, kdo se odchýlí od demokratických pravidel. Po demokratickém soudu by mohla následovat demokratická poprava. A v Gitmu by se určitě rádi ujali i demokratického mučení. To vše v zájmu humanity a demokracie.

Zastřelím tě v zájmu demokracie, tak by mohlo znít heslo budoucích dní. Zatím jsme pouze u urážek, občas u facek. Ale naše krásná demokracie určitě vyspěje a dojde i na ty střelné zbraně. Zatím stačí, když je někdo tak převelice opovážlivý a troufne si mít jiný názor, než je demokraticky nařízeno. Hned se seběhnou novodobí koncilionáři a upalují dotyčného drzouna na hranici veřejného mínění.

Nyní si mudrcové z iDnes vzali na mušku policisty. Dlouho neřešený problém parkování před Dětskou nemocnicí v Brně se náhle objevil jako zpráva milénia. Jiří Macík rozněžněle popisuje strasti rodičů, kteří se snaží parkovat na zákazu zastavení. Macík rozvíjí konspirační teorii, která spočívá v dohodě zaměstnanců nemocnice s policií. Podle iDnes nemocniční personál číhá u bran a v momentě, kdy někdo veze dítě na pokraji smrti na ošetření, ihned hlásí policii, že je připraven další vůz k odtažení. To, že by mohla chtít do nemocnice vjet sanitka a vozy zaparkované v zákazu zastavení by jí v tom mohly zabránit, je příliš nepodstatný detail - a tak ho pan novinář neřeší.

Parkování v Brně je rozhodně problém, ale určitě není problémem policie, že dbá na dodržování zákonů. Dovedu si představit nactiutrhačné články na adresu brněnských policistů, kdyby v sanitce zesnulo dítě, neboť ta by nemohla projet do nemocnice. Ale nyní je v sázce něco daleko důležitějšího, teď bojuje pan Macík za záchranu demokracie. Nyní je nutné zabojovat všemi dostupnými prostředky proti práci policistů. Není přípustné, aby demonstrovali, jejich povinností je držet ústa a krok, domáhat se vlastních práv, to je nedemokratické.

V rámci demokracie mají svá jasně předem daná práva pouze finančníci. Ti jsou oprávněni požadovat od států, aby sanovaly jejich rozpočty, ale rozhodně jim nehovořily do jejich podnikání. To by bylo nedemokratické zasahování do činnosti finančních expertů. A celá zbylá planeta je povinna udělat vše pro to, aby se finančníci měli dobře. Poskytnout jim veškeré zdroje, velmi levnou pracovní sílu a platit donekonečna zvyšované daně, aby byli finančníci spokojeni.

A policisté si dovolili naznačit, že se jim nelíbí brát nižší plat za více práce. Hnusné, ba co dím, sprosté a škaredé gesto musí být po zásluze potrestáno. Takže čeští novináři bez rozdílu pohlaví jako jeden muž budou velmi investigativně vytvářet umělé kauzy ze všeho, kam se jen policista přiblíží. A cíl? Ten je jediný, je nutné zabránit občanům, aby sympatizovali s těmi, kteří si dovolili se ozvat proti současnému režimu, jenž nás v zájmu demokracie okrádá na každém kroku.

„Žádné demonstrace snížení platů o 10% nezabrání,“ vzkazuje naštvaným státním zaměstnancům jejich premiér. „Žádný arogantní Nečas nám nezabrání, abychom bojovali za obyčejnou lidskou důstojnost,“ vzkazujeme my, nespokojení, svému premiérovi.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.9. 2010