Americký pastor Terry Jones zrušil plán spálit dne 11. září korán

9. 9. 2010

Pastor malé americké církve, který plánoval pálit výtisky koránu při výročí útoků z 11. září svůj protest zrušil. Terry Jones uvedl, že akci odvolává poté, co organizace za plánovaným islámským centrem, které mělo být vybudováno nedaleko zničeného newyorského Světového obchodního centra, souhlasilo, že islámské centrum postaví jinde.

Avšak organizátoři kulturního střediska uvedli, že neplánují stavbu islámského centra kamkoliv přesunovat. Jonesovy plány pálit korán se setkaly s mezinárodním odsouzením a vyvolaly po celém světě mnoho protestů. Terry Jones, pastor z Dove World Outreach Center v Gainesville na Floridě, které má méně než 50 členů, původně konstatoval, že bude sobotu považovat za Mezinárodní den pro pálení koránu.

Avšak nyní řekl na tiskové konferenci, že pocestuje v sobotu do New Yorku a bude jednat s organizátory stavby tamějšího islámského centra o jeho přesunutí jinam. Americký prezident Barack Obama předtím varoval Terryho Jonese, že pálení koránu se stane "verbovací bonanzou" pro al Kajdu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010