Britské banky znovu nabízejí zákazníkům supervýhodné úvěrové karty

24. 8. 2010

Navzdory hrozbě nové hospodářské krize, kterou, jak varují odborníci, zřejmě vyvolá britská vláda svými finančními škrty, nabízejí britské banky nyní spotřebitelům ještě výhodnější úvěrové karty než před vznikem původní finanční krize.

Experti varují, že z toho může vzniknout nová vlna občanské zadluženosti na úvěrových kartách, protože jak začnou být lidé vyhazováni ze zaměstnání a nebudou mít k dispozici finanční prostředky, začnou používat kreditky.

Některé britské banky znovu zákazníkům nabízejí tak jako před krizí bezúročné používání úvěrových karet po dobu delší než jednoho roku.

Britské banky, které v posledních týdnech zaznamenaly zisky více než 16 miliard liber, nabízejí zákazníkům za zřízení úvěrové karty finanční odměny a také atraktivní přesouvání už existujících dluhů na bezúročné karty, což umožňuje zákazníkům přesunovat po uplynutí bezúročné lhůty zbývající dluhy na karty další.

Britský vládní Úřad pro rozpočtovou odpovědnost vypočítal, že v důsledku nynějších vládních škrtů si bude během nadcházejících pěti let muset průměrná britská rodina vypůjčit 24 000 liber. Úřad pro rozpočtovou odpovědnost předpovídá, že do roku 2015 dosáhne dluh britských domácností 1,8 miliardy liber.

"Dluh je jako oheň - je to vynikající nástroj, když ho užíváte dobře. Pokud ho užíváte špatně, spálíte se," varují experti.

"Nejhorší věc je používat úvěrovo ukartu jako nástroj na placení zboží a služeb, na něž v rozpočtu nemáte. To znamená, že vám dluhy neustále porostou a skončíte v nezastavitelné dluhové spirále. I když se sice nyní bezúročná údobí úvěrových karet prodlužují, zvyšují se úroky, které si banky účtují po ukončení bezúročného období."

Vláda přislíbila, že úvěrové nabídky britských bank podrobí revizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.8. 2010