Slovensko zavádí transparenci smluv podle programu ČPS České pirátské strany

24. 8. 2010

tisková zpráva České pirátské strany

Slovenská premiérka Iveta Radičová vyhlásila záměr zveřejňovat všechny smlouvy státních institucí a úřadů na Internetu, který chce Česká pirátská strana zavést v tuzemsku. Zároveň bude možné tyto smlouvy vypovědět do 10 dní, pokud se ukáží jako značně nevýhodné či stát poškozující. Toto opatření by mělo být součástí nového zákona o svobodném přístupu k informacím.

Slovensko tak zavádí jeden z nástrojů plné transparence státu, kterou má ve svém druhém bodu programu i Česká pirátská strana. Jedná se o opravdu účinný nástroj občanské kontroly úřadů, který viditelně zamezí nepřiměřenému odlivu financí ze státní kasy a zajistí vyšší poměr cena/výkon v oblasti státních zakázek. Například Transparency International CZ odhaduje, že přibližně 20-25% výdajů na veřejné zakázky není použito v souladu se zájmy občanů, protože padnou na korupci a plýtvání.

Pavel Přeučil, pirátský kandidát na senátora a šéfredaktor časopisu 21. století, říká: "Slovensko nám v oblasti využívání moderních internetových technologií jasně ukazuje cestu. Budu dělat vše pro to, aby jej Česká republika v této oblasti nejen dohnala, ale i předehnala například používáním transparentních bankovních účtů v celé státní správě. Tato opatření jsou v zájmu všech občanů tohoto státu. Vzhledem k vysokému počtu netransparentních státních zakázek a bankovních účtů, budou znamenat zejména v období rozpočtových škrtů nemalé úspory ve státním rozpočtu."

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.8. 2010