BRITÁNIE:

Varování liberálních demokratů konzervativcům: Nesahejte na sociální dávky důchodců

25. 6. 2010

Obavy britských liberálních demokratů ohledně jejich vládní koalice s konzervativci vyvřely na veřejnost, když Simon Hughes, nově zvolený náměstek šéfa Liberálnědemokratické strany, naznačil, že liberální demokraté možná povstanou proti právě zveřejněnému konzervativnímu státnímu rozpočtu.

Hughes vydal otevřené varování konzervativcům, že se vláda rozpadne, pokud budou chtít konzervativci seškrtat klíčové sociální dávky pro důchodce. Hughes sice dal najevo, že podporuje tvrdá opatření na snížení britského státního deficitu, avšak dodal, že je připraven dát na stůl vzbouřenecké dodatky k rozpočtu, aby podpořil princip férovosti. Liberální demokraté nesouhlasí s tím, že by vláda měla zrušit státní příplatky na energii pro důchodce v zimním období a že by mohla zrušit i cestování pro důchodce zadarmo ve veřejných dopravních prostředcích.

Hughesovo prohlášení odráží soukromé pochybnosti čelných britských liberálních demokratů, kterým vadí, že šéf liberálních demokratů Nick Clegg označil nynější britský státní rozpočet za "pokrokový". Mnoho poslanců bylo znepokojeno, když Robert Chote, ředitel Institutu pro fiskální studia, označil nový státní rozpočet za "poněkud regresivní". Mluvčí liberálních demokratů zdůraznili, že bude rozpočet regresivní, pokud se zruší dopad labouristického rozpočtu z letošního března.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.6. 2010