Češi v polských lékárnách skupují léky s pseudoefedrinem

22. 2. 2010

Češi stále častěji nakupují v polských lékárnách, i když je tu dráže. Děje se tak proto, že zde je možno bez receptu koupit léky s pseudoefedrinem potřebným k výrobě některých narkotik, které lze v ČR pořídit pouze na lékařský předpis, informuje pro Grazetu Wyborczu Ewa Furtak.

Se zprávou původně přišel list "Głos Ludu", který vydávají Poláci žijící v České republice. Redaktorka Danuta Chlup chtěla v polském Těšíně zakoupit lék Ibuprom a ukázalo se, že nemůže dostat takové množství, jaké by si přála. Můžou za to čeští narkomani, kteří lék v Polsku vykupují. Extrahují z něj pseudoefedrin, z nějž lze vyrobit některá narkotika, například amfetaminy. V ČR jsou podobné léky buď na předpis, nebo lékárník zapisuje jméno kupujícího, pokud jde o zvláštní případ. V Polsku jsou však tyto léky ve volném prodeji.

Jen v samotném slezském vojvodství bylo v roce 2009 oproti roku předchozímu prodáno mnoho set tisíc balení pseudoefedrinových léků navíc. Prodej se zvýšil zejména v lékárnách poblíž hranic. Polské úřady nemohou přijmout žádná opatření - ani zakázat prodej preparátů, ani legitimovat nakupující české občany a informovat českou policii. Lékárníci vypovídají, že "turisté" nakupují deset a více balení léků s pseudoefedrinem. Lékárny začaly prodávat maximálně dvě balení na osobu, ale zájemci pochopitelně objíždějí několik lékáren za sebou.

Podrobnosti v polštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.2. 2010