Přeběhlictví -- krůček ke korupci

22. 2. 2010

Politický systém je dle Ústavy založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítající násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů. Jedna taková soutěž jsou i volby do PS PČR. Volíme tak politickou stranu a podle počtu této straně odevzdaných hlasů jsou zvoleni poslanci za tuto politickou stranu, napsal čtenář Miroslav Daněk.

Jakýkoliv odchod poslanců ze strany, za kterou byli zvoleni (pokud neodejdou z Poslanecké sněmovny) je porušením soutěže, voleb do PS P ČR. To se týká všech "přeběhlíků", Melčákem počínaje, Kalouskem a dalšími konče. Tito poslanci měli okamžitě položit svůj mandát a nechat za sebe nastoupit náhradníky z těch stran, které se soutěže zúčastnily. Bohužel v Ústavě tato možnost, že mandát poslance zaniká, pokud opustí stranu (i když kandidoval coby nezávislý, ale s podporou této strany) za níž byl zvolen, není (možná to byl úmysl). Každý poslanec má samozřejmě možnost se rozejít s programem strany, za kterou byl zvolen, ale "slušný" člověk odejde také z Poslanecké sněmovny a může pak znovu kandidovat v příštích volbách. Pokud neodejde, tak to jen svědčí o jeho morálním profilu, včetně možné korupce. A jak se říká, kdo jednou zradil, může zradit znovu -- to by si měli uvědomit zejména občané - voliči. Velmi se mi líbí názory poslanců na korupci, zejména když plynou z úst členů TOP 09, kteří se nechali politicky zkorumpovat a jako odměnu za své přeběhlictví a nevzdání se mandátu se stanou lídry na kandidátkách TOP 09 do PS. Ano, vše je podle zákona, akorát trošku té morálky chybí. Je velmi podivné, když poslanec Husák (zvolen za KDU-ČSL, nyní TOP 09) tvrdí, že k jeho přeběhlictví došlo i proto, že během necelých tří měsíců zjistil, že došlo k odklonu od lidoveckého programu. Možná začalo do lidovecké lodi téci, a jak bývá zvykem, tak první kdo opouští loď jsou krysy - a hned hledají novou loď, kde by se mohly zabydlet.

Poslanci podle Ústavy rozhodují podle svého vědomí a svědomí, ale u některých je jiné před volbami do PS a jiné, až se stanou neodvolatelnými poslanci. Pak záleží na tom, jak to vědomí a svědomí "sype".

Ale hraničí až s výsměchem demokracii, že naše Ústava umožňuje , aby si kdokoliv založil politickou stranu, získal na svou stranu 101 poslanců a ovládl s jejich pomocí vládu v naší zemi.

A tak se zcela "demokraticky" dostane k moci někdo, koho vůbec občané nevolili. Má vůbec obyčejný občan-volič možnost nějakým způsobem tomu zabránit, když na to nemá páku ani Ústavní soud, který dal přednost "přeběhlíkovi" před občany této země, kteří chtěli rozhodnout znovu v soutěži politických stran o nové vládě?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.2. 2010