Plačky nad kapitalismem, nebo " O kapitalismu s láskou"?

8. 2. 2010 / Jindřich Bešťák

Zřejmě dělám chybu, že se vůbec snažím nějak reagovat na text pana Michala Jendrišáka s názvem "Plačky nad kapitalismem". Jsou to nekonečné debaty, jakési zlovolné perpetum mobile. Často mix některých rozumných názorů, aby se v zápětí opět projevil obranný subjektivismus se závěry strašící čtenáře -- "možná nějakou tajnou superideologií mající za cíl odstranit kritické myšlení (sic!) a připravit půdu pro nějakou novou formu socialismu"? Když z vrátnice domova důchodců pan Jendrišák píše o kýčovitých nářcích nad prázdnými a v podstatě bezvýznamnými pojmy jako jsou nevinní, nezaměstnaní a především "obyčejní lidé", neví, o kom je vlastně v těch tragediích řeč, a kdo že jsou ti zlí "oni" a kdo ti dobří, utlačovaní "my". Nejsem si vědom, že by někdo z těch, kdo se v BL vyjadřovali kriticky k současnosti stavěli věci tak jednoduše, tj. tzv. "dobří" versus "zlí".

A kdo že jsou ti "oni"? Doporučit lze četbu vhodné literatury, např. V. Bělohradského -- "Společnost nevolnosti", práci Jana Kellera "Teorie modernizace", něco od S. Baumanna, anglického filosofa Johna Graye.... Omlouvám se odborníkům, je toho velice mnoho, v tomto směru jsem jen běžný čtenář. Dovolil bych si ale ze zcela namátkově otevřené knihy V. Bělohradského ocitovat: "V roce 1947, kdy už byl konec demokratického Československa na dohled, F. Peroutka v článku "Nač se spoléháme" vyhlásil své krédo demokrata: ... je síla, která všechny neblahé živly udržuje v mezích, je stále dopadající kapka, která vyhlubuje drsný kámen: síla veřejného mínění...

Ze závěru práce Jana Kellera alespoň toto: "Dnes žijeme v přechodné fázi, kdy dosavadní instituce přímo nezanikají, vlivem modernizace však přestávají plnit ty funkce, které až dosud víceméně spolehlivě plnily. Modernizace ...pracovních kontraktů neznamená konec práce. Znamená jen to, že práce přestává zajišťovat ty, kdo pracují. Modernizace životních stylů....neznamená konec rodiny. Znamená jen to, že rodina přestává být pro své členy spolehlivou oporou. Modernizace sociálního státu .... neznamená ještě konec státní moci. Znamená jen to, že veřejný sektor ustupuje trhu se sociálními problémy. Modernizace světového trhu (tedy její globalizace) neznamená konec politiky. Znamená jen to, že politika přestává rozhodovat o věcech veřejného zájmu".

A co ještě. Třeba zrovna z aktuální nabídky BL text o filmu O kapitalismu s láskou amerického filmového a televizního režiséra, scénáristy, producenta a spisovatele Michaela Moora. Ale kdo ví, pro koho ten člověk pracuje a co má vlastně za lubem, že ano?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.2. 2010