Čína a svoboda projevu

8. 2. 2010 / Jan Čulík

"Čínská vláda možná dále omezuje 'svobodu projevu' na čínském internetu (čti: zoufale se brání sofistikovanému sociálnímu inženýrství a kybernetickým útokům s cílem podrývat politický a ekonomický systém v Číně),"

píše Štěpán Kotrba.

Štěpán Kotrba mě fascinuje svým komunistickým žargonem i neoblomnou podporou pro autoritářské režimy. Má štěstí, že není rolníkem na čínském venkově, kterému nový průrazný podnikatel, podporovaný komunistickou vládou, sebral pozemek, a tedy možnost obživy, a když rolník protestuje, zavřou ho, až zčerná.

Je mi líto, Čína má možná velkou moc, a bude ještě větší, takže třeba brzo budeme všichni jíst rýži, avšak pokud buduje režim, který závisí na potlačování svobody slova a který svoboda slova ohrožuje, má Čína problém, a ani to, že případně americká vláda může této slabosti zneužívat, nemůže znamenat, že máme tento útlak hájit.

Režim, který k svému přežití potřebuje ovládat informační zdroje a potlačovat svobodu projevu, je slabý. Proč ho Číňani nestrukturují tak, aby nikdo svobodou projevu tento režim "podrývat" nemohl? Těžko může například někdo svobodou projevu "podrývat" režim v USA či v západní Evropě...

Novinář se nikdy nestaví na stranu mocných.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.2. 2010