Hague hájil před Clintonovou spojenectví britských konzervativců s východoevropskými extremisty

22. 10. 2009

William Hague, stínový ministr zahraničí britské Konzervativní strany, hájil ve středu na schůzce s Hillary Clintonovou, americkou ministryní zahraničí, spojenectví britských konzervativců s ultrapravicovými východoevropskými stranami. Členem téhož poslaneckého klubu v Evropské unii je i ODS.

Hague se snažil Clintonovou uklidnit ohledně partnerů Konzervativní strany, jejichž někteří členové se účastnili vzpomínkových obřadů pro Waffen-SS v Lotyšsku a zpochybnili nutnost omlouvat se za protižidovské pogromy v Polsku.

Hague konstatoval, že tato obvinění jsou součástí pomlouvačné kampaně, kterou proti jeho straně vede deník Guardian a další média.

Hague posléze řekl před médii, že chování Michala Kaminského z polské strany Práva a spravedlnosti není chování antisemity. Co se týče lotyšské strany v evropské alianci britských konzervativců, Hague zdůraznil: "To je v Lotyšsku strana s dobrou pověstí. Argumentovat, že je antisemitská, či neonacistická, je absurdní."

Židovské organizace v Americe i v Evropě vyjádřily zuřivost nad vazbami britských konzervativců k těmto stranám.

Americké ministerstvo zahraničí se k věci odmítlo vyjádřit, avšak William Hague uvedl, že se ho na tyto záležitosti nikdo v USA neptal, avšak že on sám o této věci začal s Clintonovou hovořit a ujistil ji, že obě kritizované strany jsou stranami mainstreamovými.

Hague poukázal na to, že Kaminski ve svém prvním projevu v Evropském parlamentě hovořil o problému antisemitismu v Evropě a právě ukončil úspěšnou návštěvu Izraele. Co se týče Lotyšska, ze šesti stran tamější vládnoucí koalice se členové pěti z těchto stran účastní pravidelně vzpomínkových akcí na lotyšské Waffen SS.

Podle Hagua bude britská Konzervativní strana "velmi aktivní v evropské politice".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.10. 2009