Biotechnologický projekt nabídne náhradní díly pro lidské tělo

20. 10. 2009

Očekávejte nejen, že lidé budou žít velmi dlouho, ale že také budou zcela fit, konstatovali v pondělí vědci při zahájení výzkumné iniciativy, jejímž cílem je poskytnout lidem nové náhradní díly pro jejich tělo, aby mohli být stejně tak aktivní v druhé polovině století svého života jako v první.

Více než polovina dětí, které se nyní rodí v bohatých zemích světa, se dožije 100 let. Vyplývá to z průzkumu zveřejněného v britském lékařském časopise Lancet. Avšak jak se lidem začnou rozpadávat klouby, ucpávat tepny a vypadávat zuby, vyhlídka na stáří nemusí být vždy šťastná.

Na univerzitě v Leeds, na největším britském oddělení bioinženýrství ve světově průkopnickém středisku se zahajuje projekt, jehož cílem bude poskytnout lidem starším 50 let dalších 50 let aktivního života.

Budoucí penzista bude zřejmě mít nové kyčelní a kolenní klouby, které vydrží 50 let a nikoliv dosavadních 20. Bude mít zřejmě nové srdeční chlopně a záplaty v tepnách. Už dnes existuje technologie, anebo se rychle vyvíjí, jejímž cílem je zajistit, aby tělo neodmítalo nové náhradní díly.

čtyřicet pacientů v Brazílii se v klinických testech už podrobilo operaci, kdy jim byly nahrazeny srdeční chlopně. Licenci na tuto technologii zakoupilo britské státní zdravotnictví, takže bude k dispozici pacientům v Británii zdarma.

Profesor John Fisher, ředitel institutu v Leeds, zdůraznil, že jeho program bude schopen pacientům poskytovat do pěti let 10 nových náhradních dílů pro lidské tělo. "Do roku 2015 budeme poskytovat pacientům náhradní díly, a to prostřednictvím britského státního zdravotnictví a komerčně po celém světě," uvedl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 20.10. 2009