Britská pošta stávkuje

22. 10. 2009

Ve čtvrtek 22. října začíná dvoudenní národní stávka zaměstnanců Royal Mail, oznámil odborový svaz CWU (Communication Workers Union).

Této akci předcházely během roku místní stávky a četné diskuse mezi vedením Royal Mail a CWU o platových a podmínkách a probíhající "modernizaci".

Pro vnější pozorovatele celá sága vypadá jako zuřivé přetahování na místě. Unie obviňuje vedení z nekompetence a nekonstruktivního jednání, vedení bagatelizuje požadavky unie. Běžný občan chápe, že pošťáci jsou přetížení, rozčiluje jej pozdě doručená pošta a dochází trpělivost v době kdy nezaměstnanost trhá desetileté rekordy. Nejvíc se ale stávky obávají podnikatelé a podniky.

Komentátoři se shodují: jakkoliv ospravedlnitelná, stávka je to nejhorší, co v současné ekonomické situaci může potkat Royal Mail a nepřímo Británii jako takovou. A mnozí vnímají tuto zoufalou unijní akci jako začátek konce Royal Mail, služby která vynalezla poštovní známku, ikonické poštovní schránky na rohu ulice a která doručuje korespondenci přes tři sta let.

V Británii operuje mnoho kurýrních služeb. Royal Mail doručuje drtivou většinu korespondence - a počet poslaných dopisů od počátku století klesá, částečně vyrovnáván zásilkami online-obchodů jako eBay a Amazon. Během stejného desetiletí se E-mail stal samozřejmostí, doplněn službami jako Facebook a Twitter. Zdá se, že bezpapírová budoucnost, naprosto mylně věštěná v devadesátých letech výrobci počítačů se pomalu ale uskutečňuje skrze internet.

Zda Royal Mail přežije a v jaké podobě záleží, jako obvykle, na poměru a kvalitě přísad v koktejlu rozhodnutí manažerů, dravosti trhu a míře politické podpory shora, či zdola. Royal Mail byl ve svých zlatých dobách minulého století národní známkou spolehlivosti, efektivity a plánování, prost improvizace a zbrklých rozhodnutí. Stejných kvalit, které dosud definovaly Londýn jako jedno z politických a finančních center Evropy. Jen skromně hádám, že tyto hodnoty jsou cestou, která může Británii vyvést z její zadlužené krize méně než více pohmožděnou.

doporučené články

BBC: What is happening to the Royal Mail?

Daily Telegraph: Why can't the Royal Mail deliver?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.10. 2009