Čím víc je současné ruské umění pod tlakem, tím je politicky provokativnější

19. 10. 2009

Andrej Jerofejev, kritik, učenec a bývalý ředitel oddělení pro současné umění v Tretjakovské galerii v Moskvě a Jurij Samodurov, bývalý ředitel Muzea a veřejného střediska Andreje Sacharova, jsou nyní v Moskvě před soudem. Pokud budou shledáni vinnými, mohou být odsouzeni až na pět let do vězení. Jsou souzeni podle zákona z r.1996 proti šíření náboženské nenávisti.

Jsou souzeni za to, že r. 2007 uspořádali v Sacharovově muzeu výstavu s názvem "Zakázané umění - 2006". Vystavili 20 uměleckých děl, které byly v tom roce vyloučeny z výstav, protože byly považovány z pornografické, protináboženské či jinak podvratné. Na jednom obrazu se například věřící modlili k myšáku Mickeymu namísto k Ježíši Kristu. Okamžitě po otevření výstavy si na ni stěžovala pravicová nacionalistická organizace jménem Synoda lidu a podala podnět k trestnímu stíhání Jerofejeva a Samodurova za urážku náboženského cítění věřících. Prokurátor souhlasil a případ šel k soudu.

Svědci obžaloby byli občas dost bizarní. Jeden svědek uvedl, že po návštěvě výstavy "Zakázané umění - 2006" jeho manželka zemřela, protože "ztratila vůli žít". Ortodoxní kněz nazval Jerofejeva služebníkem Satanovým. Když se ho soudce snažil přerušit, přítomní členové veřejnosti začali pískat.

V roce 2007 uspořádal Jerofejev bez problémů v Tretjakovské galerii výstavu "Socialistické umění - politické umění v Rusku od r. 1972 do současnosti", avšak vznikl skandál, když se tehdejší ministr kultury Alexander Sokolov pokusil zabránit tomu, aby byla tato výstava otevřena i ve Francii, že je to prý "ostuda Ruska". Na žádost prezidenta Nicolase Sarkozyho musel zasáhnout tehdejší ruský prezident Putin, aby výstava směla do Paříže.

Protesty po celém Rusku vyvolal případ dvaadvacetiletého Artěma Loskutova, studenta a umělce ze sibiřského města Novosibirsk, který byl zatčen letos na jaře protiextremistickou jednotkou ministerstva vnitra. Našli u něho 11 gramů marihuany, Loskutov však tvrdí, že marihuanu nekouří a že mu ji policisté vstrčili do kapsy.

Loskutov děsí ruské úřady svými happeningy. Se svou uměleckou skupinou - jmenoje se Babička po pohřbu - irituje místní úřady pouličními pochody, jimž říká monstrace. Skupina lidí pochoduje městem s nápisy jako "Kde to jsem?" "Vraťte mě na Mars!" "Prasata jsou taky lidi."

Jiným případem, který vyvolal velkou publicitu, je případ Germana Vinogradova. Toho žaloval letos v dubnu Jurij Lužkov, vlivný moskevský primátor, za pomluvu. Vinogradov totiž z jeho jména udělal anagram "uklužij vor" (schopný zloděj).

Bývalí studenti z katedry filozofie na Moskevské státní univerzitě, sdružení ve skupině "Válka" získali na internetu obrovskou publicitu, když uspořádali v předvečer zvolení Dmitrije Medveděva ruským prezidentem akci pod názvem Fuck for your Heir the Little Bear (Souložte ve prospěch svého dědice, medvídka). Večerem skupinového sexu pod tímto heslem riskovali vyloučení z univerzity.

"Válka" loni zorganizovala performanci pod názvem "Policajt v kněžské sutaně", jíž se vyjádřila k sílící roli ortodoxní církve v Rusku. Vedoucí skupiny Oleg Vorotnikov se oblékl do kněžské sutany, vzal si k tomu policejní čepici, šel do supermarketu, naplnil nákupní vozík zbožím a odešel bez zaplacení. Zaměstnanci supermarketu neprotestovali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.10. 2009