Absolventi britských univerzit mají nyní průměrný dluh 23 000 liber - 640 000 Kč. Jak se cítí?

19. 10. 2009

Absolvent britské univerzity má nyní po ukončení studií průměrný dluh 23 000 liber. Od r. 2002 se zadluženost absolventů britských vysokých škol v důsledku zvyšování školného ztrojnásobila. Deník Guardian zkoumal, jak na průměrný dluh ve výši 640 000 Kč třiadvacetiletí absolventi univerzit pohlížejí.

Kdysi nedlouho v minulosti ukončovali studium absolventi britských vysokých škol bez dluhů a rovnou dostali vysoce placené zaměstnání. Dnes to zní jako pohádka.

Dluh absolventů vysokoškolského studia se ovšem různí, například absolventi studia medicíny dluží až 50 000 liber, studenti ve Skotsku většinou dluží méně než je průměr. Britská vláda ovšem uvažuje o tom, že dosavadní univerzitní školné ve výši 3000 liber ročně zdvojnásobí a sníží studentská stipendia. Navrhuje to Konfederace britského průmyslu.

Emily Martin, který absolvovala v oboru nábytkový design a technologie, byla vynikající student. Avšak její dluhy v posledním ruce studia přesáhly 25 000 liber, přesto, že při studiu pracovala ve třech zaměstnáních na část úvazku a finančně jí pomáhali i rodiče.

"Sledujete, jak vám dluhy rostou, a říkáte si: Je to strašné, ale co mám dělat? Nemůžu přestat studovat a nedodělat školu. Tak se tím přestanete zabývat."

Martinové je teď 27. Zvítězila v soutěží o nejlepšího nového designera a židle, kterou navrhla, šla do výroby. Avšak vzhledem k tomu, že dnes univerzitní absolventi čelí na trhu pracovních příležitostí obrovské konkurenci, rozhodla si udělat roční postgraduální nástavbu. Na postgraduální studium ani školné se ovšem v Británii půjčky neposkytují. Našla si tedy sponzora, placenou práci, "přesto však skončila většina mých výdajů za studium na mé úvěrové kartě," říká smutně.

Po absolutoriu onemocněla a skončila v nemocnici. Tam nemohla spát kvůli strachu z dluhů. "Ležela jsem v posteli v nemocnici a říkala jsem si: Jsem nemocná, mám strašné dluhy, jsem nezaměstnaná, co budu dělat? Mít dluhy ve výši desetitisíců liber je strašné. Mám obrovský strach."

Sophie Haydocková, která vystudovala s vyznamenáním angličtinu a francouzštinu na Leeds University, byla během studia v kultuře tak silné zadluženosti, že jí její zhoršující se finanční situace "ani moc nevzrušovala. Člověk ví, že není sám, kdo je zadlužený - zadlužená je celá společnost." Když skončila r. 2007 své pregraduální studium, její dluh byl 18 000. I Haydocková - teď je jí 25 - si udělala postgraduální nástavbu, aby zlepšila své šance pro zaměstnání. Teď má dluh 23 000 liber.

"Začala jsem si uvědomovat, kolik je to peněz, a že na mě budou banky vyvíjet velký tlak, aby ty peníze ze mě dostaly."

Zažádala o podporu v nezaměstnanosti, ale žádnou nedostala, protože bydlí u svého partnera. "Odešla jsem ze sociálního úřadu, viděla jsem pořád jen své dluhy a to, že nemůžu najít žádné zaměstnání - a rozbrečela jsem se na ulici.

Podle psychologických poraden na britských univerzitách vzrostl za posledních 10 let - od zavedení univerzitního školného - podstatnou měrou strach studentů ze zadluženosti. "Je to vždycky celý balík problémů. S rostoucími problémy přicházejí další problémy."

K nim patří deprese, sociální problémy a konflikty v partnerských vztazích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.10. 2009