Lid versus Wall Street

15. 10. 2009

Uprostřed ekonomických trosek, poté, co 7 milionů lidí přišlo jen v USA o zaměstnáníi a 2 miliony lidí o střechu nad hlavou, byla konečně postavena Wall Street před soud. Tedy aspoň její malá část, píše list Independent.

V New Yorku byl zahájen proces s bankéři v ohnisku finanční krize. Porota dvanácti většinou dělnických občanů New Yorku bude rozhodovat o osudu dvou manažerů finanční firmy Bear Stearns, jejichž hedgové fondy se r. 2007 rozpadly a signalizovaly tak začátek krize. Ralph Cioffi, 53, a Matt Tannin, 48, si během let konjunktury odčerpali do vlastní kapsy miliony dolarů, avšak po událostech r. 2007 přišli jejich investoři celkem o 1,6 miliardu dolarů. To zlikvidovalo pověst banky Bear Stearns, nejstarší investiční banky na Wall Street.

Žalobci vycházejí ze soukromých emailů, z nichž vyplývá, že oba muži věděli dlouho předem, že jsou jejich investiční fondy v krizi. Avšak přesto podváděli své investory ještě další dva roky. Pokud budou oba investoři shledáni vinnými, mohou být odsouzeni na 20 let do vězení. Cioffi je také obviněn z insider dealing.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 15.10. 2009