Přístroj schopný tvořit budoucnost, která umí ovlivnit minulost

15. 10. 2009

Velký hadronový urychlovač má být v prosinci - rok, poté, co při spuštění selhal - znovu uveden do provozu. Přitom bude zřejmě vyzkoušena pozoruhodná teorie, kterou vznesli Holger Bech Nielsen z Ústavu Nielse Bohra v Kodani a Masao Ninomiya z Yukawaského ústavu teoretické fyziky v Kjótu v Japonsku. Nielsen argumentuje, že teoretická částice (Higgsův boson), kterou chtějí fyzikové urychlovačem vytvořit, bude přírodě natolik nepříjemná, že její vytvoření zpětně z budoucnosti ovlivní historii a vyřadí urychlovač z provozu dřív, než bude schopen částici vytvořit, podobně, jako cestovatel strojem času, který se vrátí do minulosti, aby usmrtil svého dědečka.

"Předpovídáme, že všechny přístroje, které se pokusí vytvořit Higgsovy částice, budou postiženy smůlou," tvrdí Nielsen. Ničivý vliv z budoucnosti, argumentují vědci, zřejmě také vysvětluje, proč americký urychlovač, který byl zkonstruován s cílem vytvořit Higgsovu částici, byl r. 1993 zrušen přesto, že na projekt byly už vydány miliardy dolarů.

"Pro ty z nás, kdo věří ve fyziku," napsal Einstein jednou příteli, "je oddělení přítomnosti, minulosti a budoucnosti jen iluze."

Štefan Švec k tomu poznamenává: Tohle je fakt dobrý. V Evropě možná máme přístroj, který je podle jistý fantasmagorický, nicméně vědecky uznaný teorie schopnej tvořit budoucnost, která umí ovlivnit minulost, a proto mu nikdy neumožní se spustit. Podle logiky je to blbost, ale tak trochu to vypadá jako metafora mnoha procesů v Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 15.10. 2009