Otázky o budoucnosti tohoto státu

10. 9. 2009

Dobrý den,

jmenuji se Stanislav Bém a nejsem bohužel ani ekonomem, protřelým "obchodníkem" ani významným lobistou (tím bych byl asi nejraději). Jsem vystudovaný sklář VOŠ N. Bor (brusič) a za současné situace tedy odsouzen k vyhynutí.

Občas zavítám na stránky BL a nedají mi spát některé otázky. Chtěl bych Vás požádat, jestli by mi někdo nedokázal trochu objasnit budoucnost tohoto státu. Když čtu o neustálém rozkrádání a ropných zlomech, prohnilých finančních trzích, nebo jiných světlých vyhlídkách, napadá mě, jestli by přeci jenom nemohlo dojít k nějakému zlepšení. Nebylo by možné aby stát financoval vznik továren vyrábějících solární panely, které by byly finančně dostupné a tak pomohl zvyšovat energetickou nezávislost lidí tohoto státu?

Jednalo by se o společnosti, které nemají primárně vykazovat zisky, které nejsou nikdy dost vysoké. Snižovala by se nezaměstnanost. Někde jsem se dočetl, že by bylo výhodné postavit jakési mrakodrapy určené k pěstování obilovin, zeleniny a ovoce, kde by nebylo zapotřebí chemických jedů na ochranu proti škůdcům, atd. Jsem přesvědčen, že by naši vědci dokázali vymyslet spoustu dalších inovací pro stálou zaměstnanost a lepší životy nás všech. Co přesně bychom museli udělat, aby to bylo možné? A je to vůbec možné? Mám se raději odstěhovat na Nový Zéland a doufat, že mě tam nukleární hlavice nenajde? Co nás vlastně čeká?

Děkuji předem za odpověď

Stanislav Bém

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.9. 2009