Kdo vyvolal druhou světovou válku?

1. 9. 2009

Je to debata, která zuří v evropských hlavních městech před úterním sedmdesátým výročím vypuknutí druhé světové války. Kdo kromě Hitlera ji vyvolal?

Letos v létě z vypuknutí druhé světové války obvinily pobaltské země rovnou měrou Stalina i Hitlera. Rusko zase obvinilo Polsko.

Nakonec však není tato kontroverze o minulosti, míní deník Guardian. Je hlavně o přítomnosti a o tom, že Rusko si nárokuje své "výsadní zájmy" v zemích, které sousedí s Ruskem a bývaly součástí Sovětského svazu. Ruský prezident Dmitrij Medveděv sám explozivně přispěl k této debatě, když zdůraznil, že je to "otevřená lež" tvrdit, že Stalin nesl za vypuknutí druhé světové války jakoukoliv vinu. Medveděv charakterizoval druhou světovou válku jako "největší katastrofu dvacátého století". Podle Medveděva to byl Stalin, který "nakonec Evropu zachránil".

V rozhovoru s televizí Rossiya TV obvinil Medveděv Evropskou unii, pobaltské státy a Ukrajinu, že přepisují historii, glorifikuhjí fašismus a zamlžují jedinečnou roli Sovětského svazu při osvobození Evropy. Kritizoval také Evropskou unii a její Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE), která v červenci schválila rezoluci, v níž dala rovnítko mezi stalinismus a nacismus.

"Parlamentní shromáždění OSCE nedávno prohlásilo, že Německo a Sovětský svaz nesou stejnou míru odpovědnosti za druhou světovou válku," řekl Medveděv a dodal: "To je, upřímně řečeno, otevřená lež."

Medveděv uznal, že vůči Sovětskému svazu mohou mít lidé "různé postoje". Ale zdůraznil, že se nedá diskutovat o tom, "kdo tu válku začal, která země vraždila lidi a která země lidi zachraňovala, miliony lidí, a která země nakonec Evropu zachránila."

Medveděv obvinil vlády pobaltských zemí a Ukrajiny, že "dělají z pomahačů nacistů své národní hrdiny". Západoevropané nechávají Východoevropany, aby jim tyto lži prošly, protože "se obávají zhoršení vztahů".

Ke kontroverzi dochází, když se vedoucí představitelé Ruska, Německa, Polska, Ukrajiny a Litvy připravují připomenout si v úterý 1. září sedmdesáté výročí vypuknutí druhé světové války v polském městě Gdaňsku.

Rusko se zoufale snaží obhajovat pakt, který před sedmdesáti lety podepsali Molotov a Ribbentrop. Tímto paktem si Německo a Rusko rozdělilo Evropu a Moskva pak anektovala Estonsko, Litvu a Lotyšsko, dvě třetiny Polska a velkou část Rumunska.

Kreml argumentuje, že Stalin neměl po Mnichovu jinou volbu než uzavřít pakt s Hitlerem, protože Francie a Británie Mnichovem učinily válku nevyhnutelnou. A také si kopl do Polska: Zdůrazňuje, že Polsko bylo ochotným spojencem nacistického Německa a podílelo se r. 1938 spolu s hitlerovským Německem na rozčlenění Československa.

Ruský historik a bývalý opoziční poslanec Vladimir Ryžkov se tomu vysmívá: "Není možno říkat, že Polsko se provinilo dělením Československa, ale to, že si Stalin s Hitlerem rozdělil Evropu, bylo v pořádku." Ryžkov vidí Hitlera jako člověka, který druhou světovou válku zavinil, ale Sovětský svaz, Spojené státy, Británie, Francie a pobaltské republiky všichni nesou svůj podíl viny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.9. 2009