Ústavní soud ČR "odkládá prezidentovo vyhlášení říjnových voleb v ČR na neurčito"

1. 9. 2009

Ústavní soud se rozhodl respektovat stížnost poslance Melčáka, který odmítá předčasné volby, "protože byl zvolen na čtyři roky" a odkládá říjnové parlamentní volby na neurčito, do doby po prošetření Melčákovy stížnosti.

Skutečnost, že český právní řád, jak se zdá, nemá - po dvaceti letech demokracie! - regulérní ustanovení pro předčasné volby v důsledku vyjádření parlamentní nedůvěry vládě, a tedy bere Melčákovu stížnost vážně ("Já jsem byl zvolen na čtyři roky!"), je pozoruhodná a svědčí výmluvně o úrovni českých zákonů i jejich tvůrců. (JČ)

"Ústavní soud vyhověl Melčákovi, nad volbami visí otazník" ČESKÉ NOVINY

Kdo vyvolal druhou světovou válku?

1. 9. 2009

Je to debata, která zuří v evropských hlavních městech před úterním sedmdesátým výročím vypuknutí druhé světové války. Kdo kromě Hitlera ji vyvolal?

Letos v létě z vypuknutí druhé světové války obvinily pobaltské země rovnou měrou Stalina i Hitlera. Rusko zase obvinilo Polsko.

Nakonec však není tato kontroverze o minulosti, míní deník Guardian. Je hlavně o přítomnosti a o tom, že Rusko si nárokuje své "výsadní zájmy" v zemích, které sousedí s Ruskem a bývaly součástí Sovětského svazu. Ruský prezident Dmitrij Medveděv sám explozivně přispěl k této debatě, když zdůraznil, že je to "otevřená lež" tvrdit, že Stalin nesl za vypuknutí druhé světové války jakoukoliv vinu. Medveděv charakterizoval druhou světovou válku jako "největší katastrofu dvacátého století". Podle Medveděva to byl Stalin, který "nakonec Evropu zachránil".

Přejmenovat? Proč?

1. 9. 2009 / František Řezáč

"Merkelová slábne, sílí komunisté!" To nám hlásí pondělní Lidové noviny. Tak ona ještě existuje v Německu Komunistická strana? Ano! A je na internetu ( pozor, jsou tam ty zakázané symboly, koukněte se a hned to dejte pryč, kdoví, kde se to vaše koukání registruje..!) Ale jak to, že komunisté posilují, vždyť tato Kommunistische Partei Deutschlands (KPD) od doby svého zákazu v roce 1958 nikdy nedosáhla pěti procent pro vstup do parlamentu? Možná, že je to o něčem jiném. Třeba němečtí komunisté posilují - v posilovně!

Nu, musíme se trochu začíst do těch Lidovek, abychom pochopili, že nejde o KPD, stranu s dlouhou tradicí. V dobách KI ( Komunistické

internacionály) měla tato strana dokonce pověření metodicky řídit jinou stranu, totiž KSČ.

Výzva k současné situaci v České televizi

Dodržujte Ústavu ČR!

1. 9. 2009 / Tomáš Franke

Jako řádně platící daňový poplatník a koncesionář bych chtěl touto cestou požádat Českou televizi, zda by alespoň po dobu předvolební kampaně nedovolila všem kandidujícím stranám a hnutím stejný přistup na veřejnoprávní obrazovky.

Otřesné bylo chování ČT z minulých parlamentních voleb, kdy byl čtyřem nebo pěti vybraným stranám poskytnut téměř neomezený prostor pro prezentaci své volební politiky - včetně zpravodajských pořadů a pořadu Otázky Václava Moravce - a ostatním kandidujícím stranám byl přiřazen jakýsi podivný pořad krátce před půlnocí, kde se navzájem překřikovalo asi 15 lidí a nebyla slyšet snad jediná souvislá věta.

Jak je možné, že ani dvacet let po revoluci nemají politické strany stejná práva alespoň na území veřejnoprávní televize?

Kdo je zodpovědný za bídu důchodců?

1. 9. 2009 / Antonie Hančíková

náhodná odpověď advokátce Sdružení majitelů domů Kláře Veselé-Samkové na její výzvu k deregulaci nájemného výměnou za ukončení štrasburské arbitráže v článku "Vyměníme deregulaci nájmů za stažení žalob"

Česká společnost si někdy sice uvědomuje problémy nejstarší generace občanů, umí jejich problémy pojmenovat, ale nekoná nic konkrétního pro to, aby jejich problémy řešila, nebo snížila tlak, který v současnosti dopadá zejména na nájemce bytů v soukromém nájemním bydlení i u obecních bytů, kteří se oprávněně obávají o střechu nad hlavou. Stát měl plných 19 let na to, aby před zahájením tvrdé deregulace nájemného připravil podmínky pro možnost směny bytů výstavbou malometrážních standardních bytů. Veškeré finanční prostředky na řešení bytové politiky, které stát vynaložil, byly promarněny, k vyřešení bytové politiky nepřispěly ani o píď a nyní celá tíže deregulace nájemného dopadla na konkrétní nájemce bytů a ti si s ní ve stáří neumí a nemohou umět, poradit a pomoci.

Binyam Mohamed: Budu usilovat o propuštění ostatních vězňů

1. 9. 2009

Binyam Mohamed, bývalý vězeň z amerického koncentračního tábora v zálivu Guantánamo na Kubě, se rozhodl zůstat na veřejnosti a aktivně bojovat za spravedlnost pro osoby, které jsou dále vězněny v Guantánamo a poukazovat na dlouhodobé důsledky mučení, které mu páchali jeho vyšetřovatelé.

Samomluva s krumpáčem

1. 9. 2009

KD│ Buch! Krumpáč prošel půdou. Co když mám pravdu? Co když průmyslový věk došel dlouho očekávaného konce a bere mou životní lásku sebou? Co když uvízne v Tucsonu, neochotná či neschopná uniknout, až vyschnou benzínky i kohoutek v pronajatém domě? Buch! Dvacetkrát kopnu a dokončím řádek v půdě, kterou by vědec nazval "netříděná naplavenina", kypré a připravené pro lopatu. Pruh je široký dva a půl metru a půda hluboká nějakých patnáct centimetrů; spíš drť než zemina, s občasnými tenkými vrstvami štěrku, jílu a lehkého písku, napsal profesor biologie na University of Arizona Guy R. McPherson na serveru Nature Bats Last.

Afričané se v Moskvě bojí vycházet

1. 9. 2009

Téměř šedesát procent černochů a Afričanů, žijících v Moskvě, se stalo terčem rasisticky motivovaných fyzických útoků. Vyplývá to z nové studie. Afričané, kteří pracují či studují v Moskvě, žijí v trvalém strachu před fyzickými útoky, konstatuje zpráva moskevského protestantského kaplanství.

Čtvrtina z 200 dotazovaných osob uvedla, že se stali terčem útoků více než jednou. Asi 80 procent dotazovaných se stalo terčem verbálních rasistických útoků. Avšak počet útoků se od posledního průzkumu moskevského protestantského kaplanství, provedeného r. 2002, snížil. Ze zprávy nicméně vyplývá, že černoši v Moskvě žijí ve stavu obležení.

PŘIZNÁNÍ Novináři Mladé fronty Dnes jako tlampač české kontrarozvědky

31. 8. 2009

Podle zdrojů iDnes se ale zpráva o vyhoštění ruských diplomatů z Česka objevila v mediích záměrně. O tom, že "někdo" z ruské ambasády byl vyhoštěn, totiž věděla nezávisle na sobě řada novinářů několik týdnů. Cílený únik měl údajně připravit půdu pro jednání s ruským místopředsedou vlády Alexandrem Žukovem. Ten bude v ČR 13. a 14 září.

iDnes 31. 8.2009, Jiří Šťastný: Ruská rozvědka v Česku posiluje, loni se zajímala i o poslance ZDE

ŠOK│Vtipné je, že ten samý autor, který dnes hovoří o utajených "zdojích iDnes", které připravily "cílený únik informací" mezi novináře, aby si tak česká diplomacie "připravila půdu pro jednání s ruským místopředsedou vlády", byl spoluautorem článku, který provedl ono "úvodní odhalení špiónů" 17. srpna. A aby tehdy své zásluhy náležitě zdůraznil, tak k tomu materiálu přidal červenou cedulku VÍME PRVNÍ. Jak říkával už Josef Švejk: Přiznání ztěžuje zapírání.

iDnes 17.8.2009: Jiří Šťastný, Viliam Buchert: Česko vyhostilo dva ruské agenty. Je to další provokace, říká Lavrov ZDE

Připomínka primitivních propagandistů-kariéristů

31. 8. 2009

Dovolte, abych zareagoval na článek pana B.Cveka "Komunisté se nedokáží dívat nikam než dozadu".

Pan Cvek se ani neobtěžuje seznámit čtenáře s tím, co si představuje pod jednotlivými pojmy, nicméně komunismus vehemetně odsuzuje, čímž připomíná primitivní propagandisty-kariéristy padesátých let u nás. Pro něj je svět strašně jednoduchý, stojící na několika axiomech- komunismus je ďábelský vynález a Bůh existuje a materialisti jsou zvrhlíci, míní Petr Herout:

Jiří Hubač: velký spisovatel soucitu

1. 9. 2009 / Tomáš Koloc

27. srpna oslavil osmdesáté narozeniny dramatik a spisovatel Jiří Hubač, kterého však většina národa zná jako televizního scenáristu. Jeho netradičním medailonem bych rád připomněl dobu, kdy pro televizní obrazovku psali scénáře dvorní dramatici nejlepších českých divadel.

Srí Lanka uvěznila novináře na dvacet let

1. 9. 2009

Srílanský reportér, o němž se nedávno zmínil americký prezident Obama jako o příkladu toho, jak jsou novináři po světě pronásledováni, byl odsouzen na dvacet let do vězení za to, že kritizoval vojenské operace srílanské vlády.

J.S. Tissainayagam byl odsouzen podle tvrdých "protiteroristických" zákonů na Srí Lance. Aktivisté jeho trest považují za pokus vlády zastrašit nezávislá média.

Tissainayagam otiskl v letech 2006 a 2007 několik článků, v nichž obvinil vládu, že se snaží vyhladovět oblasti, kde žije většina Tamilců, a že je pro ni hladomor vojenskou zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Volí si Němci opravdu politické "vyvrhele"?

1. 9. 2009 / Daniel Strož

Ještě v pátek, 28. srpna, představila Vladimíra Straková v Lidových novinách německou politickou stranu Die Linke (Levice), jako seskupení „vyvrhelů“. Říká se jí tak v Německu údajně proto, psala, že jejím základem je bývalá SED, vládnoucí v někdejší Německé demokratické republice. Strakové se také podařilo naházet špínu i na obě vůdčí osobnosti, jimž Die Linke v Německu - vedle programových stranických cílů - vděčí stoupající popularitě.

Oskar  Lafontaine

ANALÝZA AKTUÁLNÍ SITUACE

Úspěch německé Levice

1. 9. 2009 / Jiří Hudeček

Volby do tří zemských sněmů, které se konaly tento víkend v Německu, se staly další historickým úspěchem německé Levice. Tuto zprávu přinesla i česká média, a ve shodném duchu o výsledcích informuje i server této strany (vcelku pochopitelně). Bezesporu hlavním úspěchem je výsledek v Sársku, kde se Levice poprvé dostala do zemského sněmu a hned se v něm stala s 11 mandáty třetí nejsilnější stranou za CDU, která má 19 mandátů, a SPD s 13 mandáty, dalších 5 mandátů získala FDP a Zelení 3. Tento výsledek je nespornou zásluhou Oskara Lafontaina, který svou politickou kariéru zahájil roku 1968 jako člen předsednictva sárské SPD.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Volby v době twitteru, neboli O datech z průzkumů veřejného mínění a o jejich vlivu na taktického voliče

1. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Po nedávných volbách německého prezidenta Horsta Köhlera a také po nedělních zemských volbách v Sasku, v Sársku a v Durynsku bylo možno číst v německém tisku stížnosti na používání twitteru při volbách. V prvním případě šlo vlastně o čistě protokolární, stejně však trapný problém už uskutečněných voleb, v druhém však o možné ovlivňování voleb před uzavřením volebních místností. O problémech spojených s tímto a s otázkami ohledně taktického hlasování něco v téhle poznámce...

Splaťte dluh a ekonomiku to položí

1. 9. 2009 / Adam Votruba

V současné době se mnoho liberálních ekonomů a novinářů vyslovuje pro vyrovnaný státní rozpočet a postupné splacení státního dluhu. Ač bych pro samotné splacení dluhu byl osobně všemi deseti, nelze přehlížet negativní dopady, které by taková skutečnost měla na fungování ekonomiky.

Vyprávění jako teoretický problém

1. 9. 2009 / Aleš Merenus

Vyprávění v kontextu. Jedličková, Alice - Sládek, Ondřej (eds.), ÚČL AV ČR, v.v.i., Praha 2008, ISBN 978-80-85778-60-1, 268 s. Možnost objednat ZDE

Sborník Vyprávění v kontextu je jedním z posledních příspěvků k naratologii v českém prostředí. Je tvořen třinácti příspěvky z kolokvia, které proběhlo na půdě AV ČR v únoru roku 2008. Výsledná podoba sborníku pak poměrně věrně odráží stav bádání na poli teorie vyprávění u nás.

Kniha bohužel postrádá jasně vysledovatelný klíč, podle kterého by byly příspěvky logicky nebo tematicky řazeny. Ačkoli lze v knize nalézt několik skupin textů podobného zaměření, jsou tyto příspěvky bez jakéhokoliv důvodu umístěny na různých místech sborníku. Problematická je i volba vstupního textu od Emila Volka. Ten má ambici zrevidovat dosavadní vývoj v teorii vyprávění a nabídnout nové možnosti směřování. Ke škodě věci je však přehlcený a čtenářsky mimořádně nepřístupný, čímž může leckoho odradit od dalšího čtení. I když se nabízí otázka, komu je vlastně kniha určena, vzhledem k tomu, že například ani nenabízí stručné profily jednotlivých autorů.

Nazeleno natřená čezokracie

1. 9. 2009 / Martin Čáslavka

Jak se v tom má volič vyznat? Předseda ODS se snaží získávat voliče cyklistickou tour. ČSSD umístila na své kandidátce bývalou poslankyni za zelené Zubovou. Rádoby nová TOP 09 chce bojovat proti změnám klimatu. Průzkumy a komentátoři pohřbívají Stranu zelených a v říjnových volbách jí nedávají šanci. Je svět opravdu takový, jak ho zobrazují média? Nabízejí skutečně tyto strany zelený program? Je Strana zelených na pokraji voličského zájmu?

Ne, ne a ne! Není-li opravdový obsah, forma to nezachrání. Již dávno skrytá koalice ČEZ, v níž ODS, ČSSD i Kalouskovi recykláti hrají svou významnou roli, jede jako dobře namazaný stroj a udává tempo i pohon dnešním politickým elitám.

Pozoruhodný rozhovor s ministryní školství

31. 8. 2009 / Štěpán Steiger

Rozhovor s ministryní školství v sobotní Mladé frontě Dnes by si zasloužil delší polemiku, dotknu se však jenom tří bodů. Zástupce šéfredaktora MfD, jenž má daleko do důchodu a bude mít - což mu samozřejmě přeji - důchod bezpochyby větší než dnešní průměrný (kterého "dosahuji" já), nemůže přirozeně cítit, co znamenají poplatky - nikoli "ve zdravotnictví", nýbrž pro důchodce, kteří je musí platit.

Takže pro něj poplatky nepatří do horních pater politiky, proto se podle něj kolem nich "pořád jen motáme" (asi jako kolem kontejnerů na odpadky). Měli bychom - či spíš by měli politici? - tedy toto téma ve volební kampani pominout. Pro Viliama Bucherta je ovšem i "radar" téma okrajové. Nicméně sotva uniklo jeho pozornosti, že tři čtvrtiny občanů radar odmítají - mají (od Bucherta zřejmě odlišný) záporný, ovšem vlastní názor.

Poslední bitva vzplála

31. 8. 2009 / Jiří Jírovec

Reforma péče o zdraví, ať česká nebo americká, není o zdraví, ale o nedotknutelnosti trhu či, přesněji řečeno, o právu jedince trhnout, na čem se dá. V obecnější rovině jde o filosofickou otázku, zda se má lidská společnost organizovat ve prospěch všech, nebo jen těch nejbohatších.

Je možné, že až americkému ohlupenému občanstvu dojde, jak s ním lobbisti a tradičně prodejní politici zatočili ohledně vize všeobecného zdravotního pojištění, vezmou kvéry, jichž je všude dost, a dají se na pochod.

Předposlední bitva momentálně probíhá na televizních obrazovkách. Politici, analytici a komentátoři šťavnají o tom, že je třeba postupovat s rozvahou. Mírný pokrok v mezích zákona, jako podle Haška.

Okouzlující statistika

31. 8. 2009 / Jiří Jírovec

Jak oznámily české sdělovací prostředky, ZDE, počet krátkodobě nemocných v Česku klesl za první čtvrtletí roku o 31 procent. Významně ubylo i dlouhodobě nemocných, v porovnání se stejným obdobím loňského roku je jich o čtvrtinu méně. Kam se ti čerchmanti poděli? Možná umřeli.

Obnova zrušených přechodů v Praze

31. 8. 2009

Tisková zpráva o.s. Oživení a Pražské matky ze dne 31. 8. 2009

Sdružení Oživení, Pražské matky a Auto*mat od dubna tohoto roku systematicky usilují o obnovu desítek přechodů pro chodce v místech s provozem tramvají, které byly před prázdninami narychlo a bez jakékoli náhrady rušeny. Rušení, případně náhradní vyznačování dotčených přechodů probíhalo bez jasných pravidel, což ohrožovalo a uvádělo ve zmatek jak chodce, tak i řidiče. Po řadě jednání občanských sdružení s pražským magistrátem, Ministerstvem dopravy ČR a Technickou správou komunikací hl. m. Prahy a díky snažení úředníků i trvalému zájmu médií se nakonec podařilo z větší části přechody před zahájením školního roku obnovit.

Písecké filmové a jiné slasti

1. 9. 2009 / Miroslav Patrik

Mezinárodní, filmový a multižánrový. Takový byl uprostřed léta Festival nad řekou, nový projekt Jiřího Králíka, bývalého organizátora Letní filmové školy v Uherském Hradišti, který se konal ve dnech 27. července až 9. srpna v malebném městě Písku. Zdá se, že na českém filmovém poli vyrůstá další festival, upozorňuje Miroslav Patrik.

Za tímto počinem stojí neúnavný kinofil a organizátor Jiří Králík, bývalý ředitel Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Uprostřed léta měli příznivci filmu, ale i jiných spřízněných žánrů, možnost užít si vrchovatě všeho, co toto malebné město skýtá. Následující týden pak v Praze pokračovaly ozvěny festivalu pod titulem S Kafkou do kina!

Schodky do nebe

1. 9. 2009 / Miroslav Patrik

Česká republika chce příští rok za dopravní stavby utratit rekordních asi 85 miliard korun a ještě si někde půjčit 35,5 miliard korun. Už teď ale víme, že na léta 2011-2 nám prý chybí dalších 59 miliard korun. Je tedy opravdu nutné realizovat tyto stavby právě teď v tak v masivním rozsahu? Nebylo by účelnější stanovit priority, které rychleji pomůžou lidem od nadměrné dopravy a zvýší bezpečnost cestování, ptá se Miroslav Patrik.

Kdo z vás na to má?

1. 9. 2009 / Irena Ryšánková

Smrt kosí mezi slavnými žurnalisty dál a dává za pravdu pověře, že si vždycky vezme tři. Před několika týdny jsem psala o tom, že zemřel Walter Cronkite, předminulý týden o Donu Hewittovi a minulý týden zemřel Dominick Dunne. Byl to psavec, nebyl to televizní mág, takže možná nebyl tak mezinárodně známý u veřejnosti. Začínal sice v televizním průmyslu, ale proslulost si získal až poté, co začal spolupracovat s měsíčníkem Vanity Fair. Pokrýval společenské události, proslul reportážemi ze soudů s O. J. Simpsonem, Philem Spectorem a dalšími. Jeho texty byla radost číst, jeho angličtina byla báječná a i suchým popisům dějů v soudní síni dokázal dát švih. Staří pánové zkrátka odcházejí a s nimi i noblesa a profesionalita žurnalistiky.

Strategie pro Afghánistán nefunguje, chystá se sdělit generál McChrystal Obamovi

31. 8. 2009

Současná americká vojenská strategie v Afghánistánu je neúčinná. To je závěr analýzy, kterou má v nadcházejících několika dnech předložit vrchní velitel amerických vojsk v Afghánistánu. Podle informací, prozrazených společnosti BBC, v analýze přirovnává generál Stanley McChrystal americkou armádu k býkovi, který útočí na matadora - Taliban - a je oslaben s každým dalším "řezem", který utrpí. Analýza také potvrdí, že nejvyšší prioritou pro americkou armádu musí být ochraňovat afghánské civilní obyvatelstvo proti Talibanu. Američtí činitelé hovoří o selhávajícím válečném úsilí v Afghánistánu otevřeně a McChrystalova zpráva bude syntézou jejich silných pochybností.

Condoleeza Rice a Karel Schwarzenberg

Program TOP 09: Američanům radar a katolické církvi miliardy

31. 8. 2009 / Ivan Větvička

Vraťme se ale ke straně TOP 09. Proč tato strana vznikla a kdo jí dal peníze na masivní kampaň? Solidní informace zatím chybí.

Očekávám, že lidé, kteří si přejí změnit politiku podle svého názoru k lepšímu, si nejdříve ujasní, čeho chtějí dosáhnout, založí stranu a zkusí štěstí ve volbách. Připadá vám to naivní? Partě z TOP 09 zřejmě také, a tak to vzali z opačného konce: vytáhli do voleb, stranu budují za pochodu a program si nechávají jako bonbónek na konec. Když redaktorka Respektu Silvie Lauderová naléhala na Miroslava Kalouska, aby jí prozradil alespoň něco z volebního programu, odháněl jí jako dotěrnou vosu.

Erik Tabery potom napsal, že za takových okolností voliči nevědí, jak se nová strana postaví třeba k americkému radaru (Respekt č. 35). Kdyby se redaktoři podívali na internetové stránky obou komor našeho parlamentu a dohledali si tam, jak o radaru hlasovali poslanci a senátoři, kteří se později přihlásili do strany TOP 09, mají v tomto bodě jasno: byli pro.

POZVÁNKA NA STŘEDU

Rádio Hortus uvede originální historické nahrávky k výročí 2. světové války

31. 8. 2009

2. září od 10 hodin bude vysílat HORTUS, nekomerční rádio Jazzové sekce, která byla založena roku 1969, internetový 2,5 hodinový blok unikátních rozhlasových záznamů - anglicky, česky, německy a rusky. Uslyšíte klíčové projevy státníků, které vedly k zahájení druhé světové války. Pásmo z více než 70 zdrojů je nejrozsáhlejším a nejautentičtějším rozhlasovým programem, který je k tomuto výročí vysílán.

rozhlasové vysílání rádia Hortus (((●)))

Produt placement ve filmu Rafťáci

Rafťáci: Celých 9% reklamy v jednom filmu

31. 8. 2009 / Karel Kilián

Český film je reklamou zamořený, a to velice okatě a nešetrně.

Jako jeden z českých filmů, kde je product placement naprosto viditelný i laickému divákovi, jsem označil Rafťáky. Nebudu zde ale hodnotit děj, nebo otázku o čem a zda vůbec o něčem tento snímek byl. Usedl jsem do křesla s tím, že budu sledovat, jak jsou Rafťáci promořeni reklamou. Musím říci, že výsledek předčil má očekávání, ale k tomu se dostaneme později.

k tomu: 28.8.2009, Strategie, BL, Irena Ryšánková: Hvězdička už nestačí ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2009

1. 9. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 771.45 Kč, příjem z reklamy byl 3000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 8. 2009 částku 7846.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a