Šest lobbyistů na zákonodárce - aneb dolarová demokracie

18. 8. 2009 / Karel Dolejší

Levice Demokratické strany a občanské iniciativy se mohou snažit zastavit Obamův ústup od plánu na státní zdravotnický systém - protitlak v Kongresu, který vychází od farmaceutického průmyslu a pojišťoven, je ale tak velký, že šance na úspěch vyhlížejí prachšpatně. Konstatování "Blue Dog" Demokratů, že prezidentem prosazovaná alternativa nebyla nikdy reálná, se ex post ukazuje jako poměrně realistické hodnocení situace. Proti Obamovu plánu pracovalo koncem minulého týdne kolem už 3 300 lobbyistů, to znamená šest na každého zákonodárce - a neustále se registrovali další. Podle agentury Bloomberg jejich počty již trojnásobně přesáhly počet registrovaných příslušníků lobby obranného průmyslu a kampaň, která jen do konce června stála přes 260 milionů dolarů, už zahrnuje všech 10 největších lobbyistických firem v USA. Dalších 53 milionů bylo vynaloženo na reklamu. Larry McNeely z bostonské U.S. Public Interest Research Group upozorňuje, že šustění tolika dolarů už prostě přehlušilo hlas veřejnosti. Tolik Bloomberg.

Je jistě třeba poukazovat na skutečnost, že americké zdravotnictví je předražené, neefektivní a fakticky vylučuje 46 milionů Američanů ze zdravotní péče, nebo že ještě nedávno měl Obamův návrh podporu velké většiny veřejnosti. Druhou stránku věci však tvoří fakt, že velký byznys nechce vpustit na trh levného státního konkurenta a je rozhodnut tomuto nebezpečí zabránit takřka za každou cenu. Nevede se tedy již debata o humanitě a demokracii, ale probíhá soupeření v oblasti moci a vlivu. A v této sféře byznys vyhrává na celé čáře. Představení je sice obscénní, mnozí však právě to považují za pravé pošušňáníčko - kam se hrabe švédská trojka na americkou sedmičku. Bezmezná protiobamovská hysterie indikuje, jak mnoho je v sázce, a vidíme, že značný počet Demokratů v Kongresu se už začal obávat o obhajobu korýtek financovanou z velké části právě farmaceutickými korporacemi a pojišťovnami. Kapitalismus zkrátka vítězí na celé čáře. "Deliberativní demokracie" je ze hry a nezaškodí přípomenout Goyův výrok, že spánek rozumu plodí příšery.

Obamův neúspěch - kromě toho, že patrně rozštěpí tábor jeho příznivců, již tak zle pocuchaný záchranou finančního sektoru a válkami v Iráku, Afghánistánu a Pákistánu - především ukazuje na omezenou reformovatelnost americké "otevřené společnosti". "Yes, we can" se sice dobře poslouchalo, nicméně ve stávajících mocenských parametrech to není pravda. Jsou věci, které v USA byly, jsou a nadále zůstávají nemožné. Nejen sama univerzální zdravotní péče, ale také šance jasného demokratického mandátu převážit vlivné hospodářské zájmy. Ovšem i tato značně hořká pilulka bude nakonec občanům nabízena pod prodejní značkou Barack Obama...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.8. 2009