Jsem vděčná, že Murdoch chce zpoplatnit tisk na internetu

18. 8. 2009

Pokud je budoucnost internetu, proč nepřestaneme tisknout noviny na papíře a prostě nepíšeme jen elektronicky ptá se Mary Dejevsky v deníku Independent.

Důvodem je, že i když deníky krachují, internetový ekonomický model je ještě horší. Internetový žurnalismus neprokázal, že může existovat bez platících čtenářů.

Většina internetových serverů totiž nepřináší původní materiály: a pokud ano, většina autorů je píše zadarmo. Jejich editoři jsou v podstatě sběratelé: vybírají si články, které jsme napsali my, ve staromódních novinách, a dostali jsme za ně zaplaceno od zaměstnavatelů. Není zjevné, že vzhledem k tomu, že internetový žurnalismus nemůže sám o sobě přežít, nemůže se stát ekonomickým modelem budoucnosti?

Jsem vděčná Rupertu Murdochovi, že chce zpoplatnit tisk na internetu. To se dosud nikomu s výjimkou finančního tisku nepodařilo. Nejde jen o to, že platby snižují počet přístupů a množství reklamy. Jde také o to, že zveřejněné články se většinou dají najít jinde na internetu zadarmo. Zpoplatnění se tak stává kontraproduktivním.

Skutečně nemají slova a fotografie, které někdo vytvořil svou prací, žádnou hodnotu?

Je sice krásné, že internetoví lobbisté a politické organizace, jako nově úspěšná švédská Pirátská strana, zdůrazňují, že "digitální generace" očekává informace z internetu zdarma a nikdy za ně nebude platit. Avšak logickým důsledkem toho pak je, že žurnalismus přestane být placeným zaměstnáním. Protože pokud nikdo nebude platit za to, že čte psané slovo, nikdo než zadavatelé reklamy či agitátoři si ho neobjednají.

Je chyba, že se novináři nedali dohromady a neprotestovali proti poskytování informací na internetu zadarmo. Ano, bylo lichotivé získat tolik čtenářů, a možná, že to bylo v zájmu listu. Avšak hodnota novináře byla tím vážně devalvována. Pokud nebylo možné, aby tisk své internetové stránky zpoplatnil, měli jsme lobbovat pro jiný ekonomický základ, například pro daň z autorských práv pro poskytovatele internetových služeb. Tu by ještě bylo možno zavést.

Murdochovi se možná podaří zpoplatnit své noviny. Ale větší šanci má v Americe než v Británii.

V Británii totiž tisk musí konkurovat společnosti BBC, jejíž internetové stránky jsou v přímé konkurenci s tiskem. A vznikly financováním z koncesionářských poplatků, zatímco normální noviny žijí v tržním světě. Pokud tisk v Británii to myslí vážně se snahou vydělávat na internetu peníze a zpoplatnit své stránky, bude se muset sjednotit a začít bojovat proti BBC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.8. 2009