BRITÁNIE:

Experti varovali vládu: Distribuce Tamiflu způsobí víc škod než užitku

18. 8. 2009

Britská vláda odmítla doporučení od svých odborníků na prasečí chřipku, kteří konstatovali, že není zapotřebí široce užívat léku Tamiflu a navrhli, aby bylo veřejnosti sděleno, ať si lidé vezmou paracetamol.

Nezávislý panel zdravotních odborníků, který ustavila vláda, varoval ministry, že distribuovat zásoby léku Tamiflu způsobí více škod než užitku, protože to umožní viru vytvořit si vůči léku odolnost.

Avšak ministří schválili politiku masového předepisování Tamiflu, neboť se obávali, že by veřejnost nesnesla informaci, že miliony dávek léku Tamiflu vláda lidem během pandemie odmítla, sdělil deníku Guardian jeden člen zdravotnického výboru.

"Vláda dospěla k názoru, že by občané prostě nepřijali, kdyby jim vláda řekla: 'Máme obrovské zásoby léků, ale nedáme vám je k dispozici'," konstatoval profesor Robert Dingwall, člen výboru pro etické aspekty pandemické chřipky.

Tento týden žádá jeden z čelných odborníků na chřipku, aby vláda zamezila šíření statisíců dávek léku Tamiflu neregulovaným způsobem. Varuje, že by to mohlo způsobit, že lék bude naprosto neúčiný, až se silnější verze chřipkového viru vrátí na podzim.

Jakmile se ukázalo, že současná epidemie prasečí chřipky má jen mírný průběh, výbor doporučil, aby byly antivirové léky poskytovány pouze osobám ve vysoce rizikových kategoriích, jako jsou těhotné ženy či lidé s existujícími nemocemi dýchacích cest. Navrhl, aby vláda lidem vysvětlila, že nedostanou lék, který nepotřebují a že by měli používat normální protichřipkové přípravky z místní lékárny.

Britská vláda to ignorovala a minulý měsíc zahájila celostátní službu pro pandemii chřipky, která během prvních čtrnácti dnů své činnosti dala občanům k dispozici více než 511 000 dávek Tamiflu a Relenzy.

Vědci z Oxford University varovali, že antivirové léky nejsou "magickou kulkou" proti chřipce a že si chřipka dokáže vytvořit vůči lékům imunitu, takže už nebudou použitelné pro případný příští, vážnější virus chřipky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.8. 2009