Návrhy britského ministerstva vnitra na omezení svobody projevu žadatelů o občanství jsou nebritské

5. 8. 2009

Je přijatelné očekávat od lidí, kteří chtějí získat britské občanství, aby pracovali, platili daně, uměli anglicky a nepáchali trestné činy. Avšak ministr vnitra se chce stát hlavním policajtem myšlenkové policie- Navrhuje totiž, že by žadatelům mělo být odepřeno britské občanství, pokud se budou "chovat nevlastenecky". To mi připadá silně nebritské, píše v deníku Guardian Chris Huhne.

Británie má hrdou historii svobody projevu a občanských protestů. Navzdory nedávným pokusům britské vlády tyto svobody omezovat, je to právě tato tradice, která způsobuje, že je Británie pro mnoho lidí na světě atraktivní zemí, kde by chtěli žít. Je paradoxní, že by přistěhovalcům mělo být zabráněno získat britské občanství za chování, které britští občané považují za samozřejmé. Lidem není možno zabraňovat, aby se stali britskými občany, jen proto, že mají odvahu kritizovat vládní politiku. Pokud by tomu tak bylo, neudělal bych zkoušku britského občanství snad nikdy.

Je zjevné, jak obtížná by byla praktická realizace tohoto návrhu. Zřejmě by byl založen jakýsi tým na ministerstvu vnitra, který by hodnotil chování tisíců žadatelů o občanství. Většina případů by byla nejasných. Bylo by nepřijatelné demonstrovat proti britskému vojenskému angažmá v Iráku, které bylo protizákonné podle mezinárodního práva? Nebo demonstrovat proti válce v Afghánistánu, která je legální?

Je chybou přikazovat budoucím britským občanům, co si mají myslet a co mají říkat. Můžete být plně angažován pro tuto zemi, a přesto můžete ostře nesouhlasit s mnoha aspekty vládní politiky. Potřebujeme víc lidí, kteří budou ochotni v této zemi věci veřejně kritizovat, ne méně. Britské občanství nesmí být nikdy závislé na poslušnosti k nějaké politické linii. Je to příliš cenná věc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.8. 2009