Bill Clinton přijel na jednání do Severní Koreje

4. 8. 2009

Bill Clinton překvapivě přijel do Severní Koreje ve snaze vyjednat propuštění dvou amerických novinářek, které tam byly odsouzeny na dvanáct let za "vážné zločiny". Je to nejvýznamnější návštěva amerického politika v Severní Koreji za téměř deset let.

K této nezvyklé návštěvě dochází uprostřed zvýšeného napětí mezi Washingtonem a Pyongyangem ohledně neúspěšných rozhovorů o odzbrojení a po nedávném severokorejském jaderném testu a poté, co Severní Korea odpálila několik raket.

Bývalého amerického prezidenta přivítal hlavní severokorejský jaderný vyjednavač Kim Kye-gwan a vysoký činitel severokorejského parlamentu. Mladá dívka mu předala květiny.

Američtí činitelé potvrdili, že Clinton bude vyjednávat o možném propuštění Laury Lingové a Euny Leeové, které byly zatčeny letos v březnu na hranici s Čínou.

Novinářky pracovaly pro kalifornskou Current TV Ala Gora, bývalého Clintonova viceprezidenta. V červnu byly odsouzeny na 12 let nucených prací za ilegální vstup do Severní Koreje a za "nepřátelské činy".

Severní KOrea a Spojené státy nemají diplomatické styky, ale Washington zřejmě za scénou vyjednává o propuštění novinářek. Hillary Clintonová, americká ministryně zahraničí, zdůraznila, že "všichni se velice omlouvají" za tento incident, a naléhala na Pyongyang, aby jim poskytl amnestii.

Kim Yong-hyun, profesor na soulské Dongguk University, uvedl, že návštěva Billa Clintona zřejmě slouží dvěma účelům: Jednak jde o snahu získat propuštění obou novinářek a jednak jde o obrat v americko-severokorejských vztazích.

Pyongyang vyvolává v posledních měsících napětí, avšak analytikové zastávají názor, že účelem tohoto napětí je přimět Obamu, aby se Severní Koreou začal jednat. Minulý týden Severní Korea uvedla, že je připravena zahájit rozhovory o svém jaderném programu.

Washington dal najevo, že je ochoten vyjednávat se Severní Koreou, ale jen na okraji šestistranných rozhovorů, jichž se účastní také Čína, Rusko, Jižní Korea a Japonsko - které Pyongyang odmítá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 4.8. 2009