Další krok Británie směrem k totalitnímu státu

Britská vláda bude odmítat žadatele o občanství, kteří "pohrdají" britskými hodnotami

4. 8. 2009

Přistěhovalci do Británie budou posíláni na povinné "kulturní školení" o britských hodnotách, společenských normách a zvycích - a budou za to muset platit.

Pokud bude přistěhovalec do Británie dělat ve své čtvrti předvolební reklamu pro Labouristickou či jinou britskou politickou stranu, bude prý za to moci dostat britské občanství za kratší dobu než jeden rok, uvedl náměstek ministra vnitra pro imigrační otázky Phil Woolas.

Avšak nový návrh zákona od ministerstva vnitra, který má titul "Jak si zasloužit právo zůstat v Británii" navrhuje nové "zkoušky občanství" a potvrzuje, že ministři aktivně uvažují o tom, že budou odmítat ty žadatele o britské občanství, kteří projeví "aktivní nezájem o britské hodnoty" když zažádají o britský pas.

Britské ministerstvo vnitra odmítlo specifikovat, co míní "aktivním nezájmem o britské hodnoty". Náměstek Woolas uvedl, že od žadatelů o britské občanství se bude očekávat, že budou se budou v Británii "angažovat". Nechtěl rozbírat návrh, že britské občanství by se mělo odmítnout těm žadatelům, kteří se účastní demonstrací při návratu britských vojáků z Iráku či Afghánistánu.

Nový systém vejde v platnost r. 2011. V současnosti trvá tři až pět let povoleného trvalého pobytu v Británii, aby člověk mohl zažádat o britský pas.

Britské ministerstvo vnitra hodlá zavést novou kategorii "občanství na zkoušku" a proces získávání občanství bude trvagt od jednoho roku až po 10 let, podle toho, kolik bodů žadatel nasbírá.

Body se budou udělovat podle znalostí angličtiny, schopností vydělávat, kvalifikace, nedostatku kvalifikvaných odborníkůl v určitých oborech, dobrovolné práce, mimořádného uměleckého či vědeckého významu, či pobytu v Británii, v těch oblastech, kde dochází k rychlému poklesu obyvatelstva.

V současnosti stojí žádost o britské občanství 720 liber. Peníze se nevracejí, pokud vláda vydat občanství odmítne.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 4.8. 2009