O vědu jde především

21. 7. 2009 / Ladislav Žák

Je to smutný pohled na stávající vědce, jak pobíhají po Praze s transparenty a demonstrují za záchranu své existence. Jak to tak bývá, jejich happening Vražda české vědy je důsledkem dlouhé řady politických ekonomických i organizačních pokynů, které nakonec završili lidé z dočasné letní překlenovací nepolitické a bůhvíjaké ještě vlády, kterým nejde o nic jiného než o jejich další kariéry a ty jistě jenom shodou náhod nebudou mít s vědou rozhodně nic společného. Myslím, že je to klíčový problém celé zápletky, totiž to, že je třeba změnit stav, kdy příliš mnoho peněz, určených pro vědu a výzkum, ve vědě a výzkumu také končí a peníze jdoucí do AV ČR se nevrací do soukromých kapes jako všimné.

Akademie věd je prostě špatná pračka veřejných peněz a to je třeba změnit. Zejména to platí o výzkumu základním, kde se stále vyskytuje vysoké procento těch, kteří nemají pochopení pro politickou ani ekonomickou realitu a zajímá je skutečně jen věda a výzkum. Na takové ptáčky je nejlépe vytáhnout rentabilitu a průkaz návratnosti prostředků. Pokud se to neprokáže, tak se jim peníze seberou a dají se tam, kde působí větší realisté a kde je do soukromé kapsy blíž. Říká se tomu sepětí vědy s praxí, aplikovaný výzkum a nebo PPP.

Vrcholným argumentem je pak stížnost na to, že výsledky základního výzkumu se neodrážejí ve výsledcích české ekonomiky. Pojďme se podívat, jestli se mají vůbec odrazit kde. V naší zemi máme dlouhou tradici toho, jak raději výsledky výzkumu zakázat nebo zničit, protože je s tím moc práce a nejsou na to peníze. To není zdaleka výdobytek dnešní doby. Současná struktura naší ekonomiky nemá vůbec kapacitu, aby přijala výsledky českého základního výzkumu.

Ty soukromé společnosti, které by na to měly, mají zahraniční majitele a ti, pokud výsledky takového výzkumu nakoupí, tak použijí svou domácí infrastrukturu aplikovaného výzkumu. Byl by to dlouhý výčet českých jmen a jejich patentů, které se k nám vracejí jako zboží ze zahraničí. Připomeňme si jenom výsledky práce profesora Holého. EU na tom není o mnoho lépe a podstatná část výsledků jejího základního výzkumu také končí za mořem. České státní firmy mají především úkol plnit stranické pokladny a tak na aplikace českého základního výzkumu opravdu mnoho nezbývá. Čest a sláva výjimkám.

Jsem dalek toho, abych si myslel, že v Akademii věd je všechno v pořádku, ale pokud žiji v zemi, kde na akademii věd dává stát méně peněz než na svoji operetní armádu, ve které má každý voják svého plukovníka (ve speciálním prádle pro vyvolené) a která v podstatě není ničím jiným než důchodovým ústavem s oddělením tvorby slavných bojových tradic, tak bych obrátil své úsilí šetřit skutečně jiným směrem. Ale známá loupežnická poučka říká, že nejprve je třeba obrat bezbranné... navíc vláda musí svým loutkářům ukázat svou rentabilitu rychle, protože čas soudu a rozdílení pašalíků pro ty zvláště rentabilní se blíží. A pocit, že jsem zničil celou akademii věd, je prostě k nezaplacení a lze na něj v teplém křesle u krbu s koňakem a doutníkem dobře vzpomínat. Na vše ostatní je MasterCard-CreditCard...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.7. 2009