O vědu jde především

21. 7. 2009 / Ladislav Žák

Je to smutný pohled na stávající vědce, jak pobíhají po Praze s transparenty a demonstrují za záchranu své existence. Jak to tak bývá, jejich happening Vražda české vědy je důsledkem dlouhé řady politických ekonomických i organizačních pokynů, které nakonec završili lidé z dočasné letní překlenovací nepolitické a bůhvíjaké ještě vlády, kterým nejde o nic jiného než o jejich další kariéry a ty jistě jenom shodou náhod nebudou mít s vědou rozhodně nic společného. Myslím, že je to klíčový problém celé zápletky, totiž to, že je třeba změnit stav, kdy příliš mnoho peněz, určených pro vědu a výzkum, ve vědě a výzkumu také končí a peníze jdoucí do AV ČR se nevrací do soukromých kapes jako všimné.

Západní firmy rozdmychávají válečný konflikt v Kongu

21. 7. 2009

Pokračující násilí v Demokratické republice Kongo rozdmychávají západní podnikatelské společnosti, protože kupují nerostné bohatství z Konga, aniž by řádně kontrolovaly jeho původ, konstatuje v úterý vydaná zpráva.

Organizace Global Witness poukazuje na to, že konžská armáda a další ozbrojené skupiny na východě země ovládají většinu hornictví a obchodu s rudami cínů (cassiteritu), coltanu a wolframitu a používají nucených prací.

K tomu: Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v AfriceZDE

Štěpán Kotrba, "Jak vraždíme Afriku kvůli nejnovějším mobilům"ZDE

Počet starých lidí brzo globálně převýší počet dětí

21. 7. 2009

Svět zanedlouho překročí demografickou hranici obrovského sociálního a hospodářského významu. Počet lidí starších 65 let poprvé globálně převýší počet dětí mladších pěti let.

Nová zpráva amerického úřadu pro sčítání lidu ukazuje, že dochází po celém světě k obrovskému posunu nikoliv jen ke stárnoucí, ale k staré populaci. To bude mít obrovské následky pro bohaté i chudé země. Tyto změny s sebu přinesou velké problémy pro rodiny i pro politiky. Bude nutno řešit, jak se starat o staré lidí, kteří žijí sami, a to, jak zaplatit za bezprecendentní počty důchodců - jichž bude v roce 2040 více než miliarda.

Václav Kasík

Komu překáží ředitel rozhlasu?

21. 7. 2009

společná tisková zpráva iniciativ Gorily On-line v ohrožení, Nechceme přeladit a ProWave

Rada Českého rozhlasu spěchá s odvoláním generálního ředitele. Komu a proč překáží Václav Kasík? Lidové noviny uveřejnily v pátek rozhovor s Václavem Kasíkem, kterému podle jeho slov nejmenovaní lobbisté doporučují, aby složil funkci, nebo bude odvolán. Jako by Rada Českého rozhlasu chtěla tyto informace potvrdit, zveřejnila v ten samý den pozvánku na mimořádné zasedání, které chystá na středu 22. července 2009. "Řádně" má přitom zasednout až o týden později.

Ačkoliv Rada ČRo nezveřejnila program mimořádného zasedání, podle našich informací má narychlo svolané jednání posloužit jedinému účelu - a to zmíněnému odvolání Václava Kasíka z funkce. Rychlost, s jakou se Rada snaží generálního ředitele odvolat, vyvolává pochybnosti o motivech jejích členů.

Sekta Fa-lun a česká média

21. 7. 2009 / Pavel Frost

Česká televize opět po roce glorifikuje takzvaný Fa-lun-kung, a představuje jej jako „populární tělesné a meditační cvičení s kořeny v buddhismu a taoismu“ Je třeba ovšem přiznat i pokus o objektivitu, když říká že : „Nicméně odborníci se shodují na tom, že jde o sektu založenou na kultu osobnosti jejího zakladatele Li Chung-č'“

Přestože je mi jako praktikujícímu buddhistovi velmi nepříjemné o takové sektě psát, přesto cítím, že je třeba varovat občany, kteří si ještě zachovali zdravý rozum a nenechali si ho nahradit „kolem“ Fa-lun ani řečmi o pošlapávání lidských práv. Také proto, že podobná sekta "evropského střihu" připravila o dceru i herečku Milenu Dvorskou, a i tento případ budiž mementem pro další, kteří si chtějí, třeba i pod vlivem médií, s takovou sektou zahrávat. Je nutné uvést fakta, která česká média neříkají a která členové sekty Fa-lun nechtějí a nesmí říkat.

Britští nemuslimové používají britské muslimské soudy řídící se právem šaría

21. 7. 2009

Rostoucí počty nemuslimů se obracení na britské muslimské soudy, používající právo šaría ve snaze vyřešit komerční spory a další civilní záležitosti, píše deník Times.

Muslimský arbitrážní tribunál konstatoval, že pět procent jeho případů se týká nemuslimů, kteří používají muslimské soudy, protože jsou méně těžkopádné a více neformální než anglický právní systém.

Obamova popularita v klíčových otázkách poklesla pod 50 procent

21. 7. 2009

Podpora americké veřejnosti pro Baracka Obamu v klíčových otázkách, zejména v otázce reformy zdravotnictví, poklesla poprvé pod padesát procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění, který v pondělí zveřejnil list Washington Post. Klesá i podpora Baracka Obamy v jiných otázkách, jako je hospodářství, nezaměstnanost a velký rozpočtový deficit.

John Gast: American Progress.

Ikarovská ekonomika

21. 7. 2009 / Karel Dolejší

◄ John Gast: American Progress (1872).

V posledních týdnech některé vědmy - z akciové sedliny či ze statistik, které samy zfalšovaly - věští konec recese. Pokud ovšem nevěříme teologické doktríně stvoření Růstu z ničeho, zbývá stále ještě odpovědět na otázku, kde by se nějaké skutečné oživení vzalo: Tři ze čtyř podniků dotázaných v průzkumu společnosti Ernst & Young se soustředují na restrukturalizaci a přežití, zatímco nezaměstnanost stále rekordně roste. Clintonův ministr práce Robert Reich se za této situace vyjádřil ke sporu mezi církví vyznavačů magického V (podle nichž čím rychleji ekonomika spadne do recese, tím rychleji se pak zase vzpamatuje) a uctívačů posvátného U (podle kterých bude oživení nabíhat jen postupně). Reich je ovšem přesvědčen, že obě hlavní ekonomické denominace se hrubě mýlí, a důležitější než odlišnosti je zásadní shoda. Oba tábory totiž stále variují víru ve vznik Růstu z ničeho - neboť 70% americké ekonomiky představuje individuální spotřeba, přičemž 10% domácností padá ke dnu a naprostá většina ostatních se sice tak tak drží, vesměs však usilovně šetří. Kde by se tedy vzala dodatečná koupěschopná poptávka, pokud ne z nějaké nové investiční bubliny?

Britská vláda vybrala v důsledku recese o 22 miliard liber méně daní

21. 7. 2009

Daňové příjmy britské vlády za posledních 12 měsíců poklesly o 22 miliard liber. Vyvolává to pravděpodobnost podstatného zvýšení daní v Británii a podstatných škrtů ve státním rozpočtu. Příjem z daní poklesl o 21,7 miliard liber, o téměř 5 procent. Na daních se za poslední rok v Británii vybralo 435,7 miliard liber, ve srovnání s 457.4 miliardami liber v roce předtím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Deset věcí, které potřebujete znát k životu na ulici

21. 7. 2009

KD│Pro řadu Američanů začala krize bydlení dávno před loňským kolapsem. Bigotnost a kriminalizace prostřednictvím nespravedlivého systému policejní práce a věznění v kombinaci s ekonomickou újmou vedla ke vzniku bezdomovectví ještě před oficiálním splasknutím hypotéční bubliny, píše Walter Mosley na základě výzkumu Rae Gomesové pro časopis The Nation. Život newyorského bezdomovce umožňuje blíže pochopit deset doporučení vydaných organizací Homeless zaměřenou na sociální spravedlnost, odstraňování stigmatu a prosazování alternativní vize společenství.

1. Buď připraven, že budeš obviněn z odpovědnosti za podmínky, za nichž žiješ, bez ohledu na to, do jaké míry se vymykají tvé kontrole. Přemýšlej o způsobech, jak odstranit zneužívání plynoucí ze zavedené falešné představy. Neinternalizuj krutost nebo povýšenost. Zbav se pýchy - ale zachovej si lidskou důstojnost.

Írán: Ali Chameneí varuje před "koncem íránských elit"; opoziční předáci požadují referendum

21. 7. 2009

Nejvyšší íránský duchovní vůdce Ali Chameneí varoval v pondělí, že pokračující rozkol v zemi povede ke konci vládnoucí elity, poté, co bývalý prezident požadoval uspořádání referenda, v němž by mělo obyvatelstvo rozhodnout, zda je vláda legitimní.

Požadavek na uspořádání referenda, který vznesl Mohammad Chatámí, je zřejmě součástí strategie opozice udržet Chameneího a stoupence tvrdé linie v defenzívě ohledně nedávných, opozicí zpochybňovaných prezidentských voleb.

251

21. 7. 2009 / Emily Dickinsonová

Tam za plotem
jahody jsou,
tam přes plot bych
přelezla -- stačí to zkusit, já vím --
nechat je tam je hřích!

Však za flíček na zástěře
Bůh by mě pokáral!
A přece -- kdyby On byl kluk,
mít možnost, taky by si dal!

Z knihy Svůj podíl noci snést, přel. Eva Klimentová, BB/art, Praha 2006, vybrala Hanka Tomšů

Za Bushovy vlády stoupl počet těhotenství adolescentních dívek i pohlavních chorob u mladistvých

21. 7. 2009

V generaci amerických školaček, na něž apelovala náboženstvím inspirovaná školská politika George Bushe, aby počkaly se sexem až do doby po sňatku, ostře stoupl počet onemocnění syfilis a počet těhotenství. Vyplývá to z významné americké zdravotní zprávy, která byla zveřejněna v pondělí.

Podle Středisek pro kontrolu chorob klesaly v Americe počty těhotenství u adolescentních dívek ve věku 15 let či starších už od roku 1991, avšak od r. 2005 ostře stouply v polovině amerických států. Ze studie také vyplývá, že po dvacetiletém klesání stoupl počet případů syfilis o téměř polovinu a počet případů gonorrhey mezi mladistvými také stoupl.

Největší počet těhotenství a pohlavních chorob se vyskytl v jižních státech USA, kde je největší důraz na sexuální abstinenci a náboženství.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nahrávky z Berlusconiho postele od Putina (?)

21. 7. 2009

Skandál kolem Berlusconiho údajných erotických styků s prostitutkami v pondělí výrazně zesílil, když italský deník La Repubblica zveřejnil na svém serveru ZDE nahrávku, kterou údajně natočila Patrizia D'Addario během svých návštěv v Palazzo Grazioli, v Berlusconiho rezidenci v centru Říma, loni v listopadu.

Festival nad řekou 2009

21. 7. 2009

Filmový festival Jiřího Králíka a Michala Havase "Festival nad řekou" se bude konat v Písku od 31.7. do 9. 8. 2009. Festival se bude skládat z celé řady tematických cyklů, mezi nimiž nejvýznamnější jsou zřejmě série "Zlatá šedesátá" léta československého filmu, dále argentinský film, maďarský film, slovenský film a polský film. Hlavním tématem festivalu je Franz Kafka a jeho Josef K.

"Kmotry" festivalu jsou Terry Gilliam a Miroslav Ondříček.

Festivalu se zúčastní celá řada hostů - Karel Roden, Ivan Passer, Jan Lukeš, Čestmír Kopecký, Jiří Dědeček, Pavel Liška, Jan Švankmajer, Jaromír Kallista, Dušak Hanák, Josef Abrhám, Krzysztof Zanussi, Věra Chytilová, Jan Budař, Albert Marenčin, Jindřich Štreit, Břetislav Rychlík, Josef Somr, Jan Kačer, Vladimír Merta, Pavel Landovský, Jaromír Hanzlík, Petr Forman a další.

Informace o festivalovém programu jsou ZDE

Letní filmová škola, Uherské Hradiště, 2009

20. 7. 2009

Letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti se bude konat od 24. července do 2. srpna. Uvede cyklus rakouských filmů a snímků reprezentujících belgický surrealismus, dále díla k tématu migrace, dalšími tématy bude komiks a film, snímky z visegrádského prostoru, francouzské neobaroko a film a hudba.

Podrobnosti ZDE

kompletní program ZDE

Ivan Větvička bude diskutovat v Respektu online o protiraketové obraně

20. 7. 2009

Ve středu 22.7. mezi 11. a 12. hodinou bude doktorand Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, publicista Ivan Větvička sedět na síti v redakci Respektu a odpovídat na dotazy čtenářů. Téma: atomové a protiraketové zbraně, mezinárodní dohody, přezbrojování.

online rozhovor - kladení otázek ZDE

k tomu: Respekt, 19. 7. 2009 Ivan Větvička: Příliš odvážná vize ZDE

Bez USA nejsme ničím

21. 7. 2009 / Michal Vimmer

Vážení, dovolte, abych zapochyboval o vašem přesvědčení, že transatlantické politice rozumíte lépe než Vondra, Havel, Schwarzenberg a ostatní pánové na seznamu sloužících i vysloužilých nejvěrnějších vazalů Středovýchodu tzv. Nové Evropy. ZDE ZDE ZDE

Nejde jen o to, že tito (VHS a spol.) rytíři nové Atlantidy strávili v rozhovorech s americkými představiteli obou barev - červenými i modrými - mnoho času svého života za zavřenými dveřmi. Podepsaní pánové na rozdíl od nás neznalých mají tyto dveře stále otevřené, ať zrovna sedí v Bílém domě ten nebo onen Bush, Clinton, Obama. My nemáme přístup do světnic, kde se poltické tahy rozhodují, jsme tedy odkázáni jen ke spekulacím. Co tím Havel a jeho přátelé chtějí dokázat, se můžeme jen dohadovat, ale komu slouží, je snad jasné.

Jacksonův nos

21. 7. 2009 / Michal Vimmer

Podle očekávání se do podnětné diskuze o stárnutí světa, jak ho známe, a s tím související smrtí Michaela Jacksona zapojil s odstupem z Asie konzervativní komentátor D. P. Goldman alias Spengler. A zdá se, že podnětně doplňuje i řadu jiných tematicky vzdálenějších příspěvků. ZDE ZDE

Všeobecné truchlení nad smrtí Krále popu zcela zastínilo všechny zprávy týdne, nevyjímaje zveřejnění dlouho očekávané papežské encykliky k ekonomice.

Nenávidím, protože miluji

21. 7. 2009 / Luděk Toman

Přemýšlím o zločinech spadajících do kategorie "hate speech".

Ne o ideozločinech, kdy se nesmí zpochybňovat určité zavedené pravdy a klišé. Ale o skutečné nenávisti. Té, která někdy vyhřezne na povrch v mezi-lidských, mezi-národních, mezi-rasových i mezi-společenských vztazích. Odkud se vlastně bere a proč vzniká?

Prozrazení minulosti někdy osvětluje budoucnost

19. 7. 2009 / Štěpán Kotrba

Minulost člena Rady Českého rozhlasu Ladislava Jíši se stala titulní zprávou včerejší iDnes. Díky VIP blogerovi iDnes - senátoru Oberfalzerovi. Bývalý šéf sekretariátu generálního ředitele normalizačního Československého rozhlasu Jána Riška a šéf odboru jeho obrany a zvláštních úkolů se objevil pod svými dvěma jmény (třetí se ještě na veřejnosti neobjevilo) v seznamu svazků EZO, které na internetu zveřejnil Stanislav Penc. Co je to oddělení zvláštních úkolů? Řízení závodních jednotek Lidových milicí, kontaktů StB, vyřizování krycích pasů a dalších dokladů pro rozvědčíky - zahraniční korespondenty, schvalování výjezdních doložek zaměstnanců rozhlasu, prosazování vedoucí úlohy KSČ zaíláním hlášení na příslušné oddělení ÚV KSČ a další podobné "úkoly"...

Evidence zájmových osob komunistické kontrarozvědky vydala jedno ze svých tajemství a muže mnoha tváří, člena Rady Českého rozhlasu Ladislava Jíšu dostihla jeho doteď utajovaná normalizační minulost. Sotva týden poté, co šel spolu s předsedou Rady Českého rozhlasu Florianem (KDU-ČSL) stejně utajeně žádat předsedu ČSSD Jiřího Paroubka se lživými argumenty o hlavu generálního ředitele ČRo Václava Kasíka.

Obamova administrativa odmítla výtky signatářů "zvacího dopisu"

20. 7. 2009

"Prezident usiluje o nápravu vztahů s Ruskem a podle našeho soudu by to bylo také výhodnější pro Evropu. Naše jednání zcela jistě není na úkor našich evropských partnerů," řekl mluvčí Rady národní bezpečnosti Ben Chang v souvislosti s dopisem některých politiků střední a východní Evropy americkému prezidentu B. Obamovi. Informovala o tom polská televize TVN 24.

Martin Bursík odchází z politiky

20. 7. 2009 / Boris Cvek

Když se Martin Bursík dostal do čela Strany zelených, byla to bezvýznamná ministrana, jakých je v Česku mnoho a s nimiž nestojí za to ztrácet čas.

Málokdo asi věřil, že by se pod Bursíkovým vedením tato původně parta fanatiků (typu Jakuba Patočky) mohla dočkat takové přízně voličů, aby se dostala do Sněmovny, o vládě ani nemluvě. Bursík ovšem šikovně využil voličů bývalých "havlovských" neboli menších středových, liberálně orientovaných stran (US-DEU, ODA) a dostal se do Sněmovny (já sám jsem volil Stranu zelených byv předtím voličem Vladimíra Špidly).

Jednání Medvěděv-Merkelová

11. německo-ruské vládní konzultace

Barokní opulence a obchod pro Medveděva

20. 7. 2009 / Alena Borůvková

Ekonomické otázky dominovaly 16. července 11. kolu rusko-německých konzultací, které proběhly v Mnichově na barokním zámku Schleissheim a v Residenz, bývalém sídle bavorské královské rodiny Wittelsbachů. Hlavními aktéry byla německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Dmitrij Medveděv, doprovázení několika ministry obou zemí. Oběd pro zúčastněné uspořádal bavorský premiér Horst Seehofer.

„Německo-ruské setkání na pozadí hospodářské a finanční krize nemohlo začít v lepších kulisách než je opulentní zámek Schleissheim, který je stojícím architektonickým důkazem volatility světové ekonomiky.

Kdo v Íránu skutečně prohrál: islámští duchovní

20. 7. 2009

Zatímco Íránci stále debatují o tom, kdo vyhrál v nedávných prezidentských volbách, souhlasí, kdo prohrál, píše na serveru alarabiya.net Amir Taheri.

Pro mnoho Íránců nejvíce prohrálo v nynější krizi šiitské duchovenstvo, které vypadá zmateně, rozhádaně a stále více izolovaně.

Íránci si v současnosti nemohou nepovšimnout, že duchovní ztrácejí na vlivu a jejich moc přebírá nová elita, která se skládá z vojáků. Tento týden například státním médiím dominovalo několik generálů z islámských revolučních gard svými otevřeně politickými projevy a interviewy. Velitel revolučních gard generálmajor Muhammad Ali Jaafari to řekl jasně: "Vznikla nová situace, kdy revoluční gardy ovládají zemi a brání revoluci," zdůraznil. "Důsledky této nové situace musejí být vzaty v úvahu všude."

Jak bojovat proti extremní pravici

20. 7. 2009

Nick Griffin a Andrew Brons z extremně pravicové British National Party byli jedinými dvěma z nových britských dvasedmdesáti poslanců Evropského parlamentu, kteří nebyli minulou středu ve Štrasburku pozváni na recepci se šampaňským, kterou uspořádala britská vláda.

To je podle listu Guardian jeden způsob, jak naložit s extremní pravicí - vyloučit ji ze slušné společnosti a doufat, že zmizí ze scény. Tato strategie možná funguje v Británii, kde BNP považují politikové za znepokokující, nikoliv však hrozivý jev, protože se tam ve volbách používá většinový volební systém.

Freeganismus: Život z popelnic

19. 7. 2009

Supermarkety vyhazují miliony tun použitelných potravin ročně. "Freeganové", aktivisté jako Tristram Stuart, poukazují na tento skandál globálního plýtvání, že žijí jen z toho, co supermarkety vyhodí, píše týdeník Observer.

Tristram Stuart (32) je odborník na odpadky ve všech jejich formách. Ví, v kolik hodin vynášejí supermarkety v centrálním Londýně své pytle s odpadky na ulici, ví, kolik těch odpadků jde na skládky, kolik je jich recyklováno či spáleno. Žije většinou z potravin, které jiní vyhodí.

Walter Cronkite z archivu NASA

Zemřel ten, kdo s diváky přistál na Měsíci

20. 7. 2009 / Irena Ryšánková

Tenhle sloupek měl být původně o něčem úplně jiném. Ale pak jsem se dozvěděla, že zemřel Walter Cronkite. Většina lidí asi neví, kdo to je, ale novináři o to jméno minimálně někde a někdy museli zakopnout.

Cronkiteovi bylo přes devadesát a málokdo si pamatoval dobu "před Cronkitem". Občas o něm kolovaly zvěsti, že je poněkud despotický, že dává málo prostoru ostatním ... a všechno ostatní, co známe všichni z drbů, které kolují o komkoliv. Pamětníci v New York Timesech vzpomínají, jak přepínali za vietnamské války na Cronkita. Cornkite bylo totiž synonymum pro slovo zprávy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2009

12. 7. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2009 přispělo celkem 209 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 48 370.86 Kč, příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6 2009 částku 63 103.34 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a