POZNÁMKA NA OKRAJ:

O nedostatku učitelů v Německu, aneb Očekávaná záchrana z východoevropských zemí

21. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Na podzim bude v Německu na školách chybět 40 000 učitelů, hlavně z oborů, matematika, informatika, fyzika a chemie. Německý svaz filologů proto doporučuje zesílené nasazení učitelů z východoevropských zemí do německých škol.

Ve spojení s informací o návrhu šéfa Německého svazu filologů Heinz-Petera Meidingera reagovat na nedostatek učitelů využíváním nejen dobře vzdělaných, ale asi taky k tomu ještě německy mluvících cizinců, mi jako první napadl výraz "Schweinezyklus" a hned potom anglický "brain drain". Oba tyto ekonomům dost známé pojmy musím trochu vyložit.

Jen zdánlivě hovoří němečtí ekonomové o chybě v cyklu chovu prasat, když používají výraz "Schweinezyklus", protože se ten výraz může vztahovat i na jiné ekonomické souvislosti. Ví se všeobecně, že na takzvaném volném trhu investují pěstitelé prasat do rozšíření chovů v dobách, kdy ceny masa rostou. A to bohužel více, než kolik lze očekávat, že se kupující v příštím cyklu masa koupí. Proto se po čase nabídka masa zvýší a ceny masa sníží. Někdo pořád operuje s tou podivnou myšlenkou, že to funguje "ruka volného trhu", což je ale omyl, protože to dělají jen oni chovatelé prasat.

A protože nikdo vlastně nikdy neví, jak velká by měla být nabídka, aby prodejci na trhu obdrželi "rozumnou" cenu, proto se slovo "Schweinezyklus" stalo synonymem pro odpovídající chyby při plánování.

Anglický pojem "brain drain" se týká uvažovaného zaměstnávání v zahraničí vyučených osob. Ve slovníku jsem našel český výraz "odliv mozků", ačkoliv bych osobně z hlediska těch zemí, z nichž by měli přijít učitelé do Německa, raději použil výrazu "vysávání mozků", protože se přece jedná o odlákání osob, které v jiných zemích získaly vzdělání, a to bez finanční náhrady těm zemím -- přestože tyto osoby už možná nikdy nebudou pracovat v těch státech, které investovaly do jejich výchovy.

Zajímavé na tom všem ale je, že sice žijeme spolu v Evropské unii, ale zatím nikoliv na úplně uvolněném pracovním trhu. Někteří němečtí odboráři a někteří němečtí politici si sice asi myslí, že je normální, když nechají u nás pracovat dobře kvalifikované cizince, méně kvalifikovaní cizinci mají ale samozřejmě zůstat tam, kde se toho tak málo naučili.

Pro mě je to naprosto neuvěřitelná drzost, z hlediska ekonoma ovšem pochopitelná -- přesto však by neměla být akceptována. Alespoň do té doby, než bude pracovní trh v západních zemích EU totálně uvolněn, by měly přijímací státy nebo firmy za dobře kvalifikované pracovníky ze zahraničí platit nějaké jednorázové odškodnění.

Možná vás to udivuje, ale proč by nemělo být možné u učitelů, co je normální u fotbalistů? Nebo si myslíte, že je to nesmysl? A pokud ano, tak u fotbalistů, nebo u učitelů?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.7. 2009