Britští nemuslimové používají britské muslimské soudy řídící se právem šaría

21. 7. 2009

Rostoucí počty nemuslimů se obracení na britské muslimské soudy, používající právo šaría ve snaze vyřešit komerční spory a další civilní záležitosti, píše deník Times.

Muslimský arbitrážní tribunál konstatoval, že pět procent jeho případů se týká nemuslimů, kteří používají muslimské soudy, protože jsou méně těžkopádné a více neformální než anglický právní systém.

Freed Chedie, mluvčí šejka Faize-ul-Aqtaba Siqqiqiho, právníka, který založil Muslimský arbitrážní tribunál, uvedl: "Považujeme za závazné ústní dohody, kdežto anglické soudy nikoliv."

V jednom případě vzal nemuslimský Brit svého muslimského podnikatelského partnera k muslimskému tribunálu ve snaze vyřešit spor ohledně zisků v jejich firmě. "Nemuslim tvrdil, že mezi oběma podnikateli existuje ústní dohoda," uvedl Chedie. "Tribunál zjistil, že v důsledku určitých věcí, které muslim učinil, tato ústní dohoda skutečně existovala. Nemuslim spor vyhrál a soud rozhodl, že dostane odškodné ve výši 48 000 liber."

Chedie informoval, že tribunál rozhodoval dosud letos už nejméně ve dvaceti případech, které se týkaly i muslimů. Verdikty muslinmského tribunálu v Británii jsou pro účastníky sporu závazné, pokud obě strany s tím souhlasí před zahájením řízení.

Aktivisté proti právnímu systému šaría, kteří tvrdí, že islámský systém je radikální a je zaujatý proti ženám, vyjádřili nad touto zprávou vážné znepokojení. Ianaya Byngalwala, mluvčí Muslimské rady Británie, zdůraznil že organizace by měly mít právo podrobovat se arbitráži podle zákona šaría, pokud to neporušuje britské zákony a je to dobrovolný proces.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.7. 2009