Írán: Ali Chameneí varuje před "koncem íránských elit"; opoziční předáci požadují referendum

21. 7. 2009

Nejvyšší íránský duchovní vůdce Ali Chameneí varoval v pondělí, že pokračující rozkol v zemi povede ke konci vládnoucí elity, poté, co bývalý prezident požadoval uspořádání referenda, v němž by mělo obyvatelstvo rozhodnout, zda je vláda legitimní.

Požadavek na uspořádání referenda, který vznesl Mohammad Chatámí, je zřejmě součástí strategie opozice udržet Chameneího a stoupence tvrdé linie v defenzívě ohledně nedávných, opozicí zpochybňovaných prezidentských voleb.

Mir Hossein Musáví, čelný opoziční kandidát v prezidentských volbáchj, znovu požadoval propuštění stoupenců opozice, zatčených kvůli protestům proti oficiálním výsledkům, které potvrdily ve funkci prezidenta Mahmuda Ahmadinežáda.

Chamenejí, jehož dosud nezpochybňovaná autorita je nyní každý den zpochybňována, reagoval zuřivě: "Elita by si měla dávat pozor, protože čelí velké zkoušce. Pokud v té zkoušce selže, bude to znamenat její konec.

Musáví varoval v projevu na shromáždění rodinných příslušníků zatčených stoupenců opozice, že vládnoucí stoupenci tvrdé linie jsou "v nové situaci": "Čelíte něčemu novému: probuzenému národu, národu, který zažil znovuzrození a je zde a chce bránit své úspěchy," řekl Musáví. "Zatýkání tento problém nevyřeší. Ukončete tuto hru co nejdříve a navraťte národu jeho uvězněné syny." Musáví zesměšnil obvinění, že protesty byly důsledkem manipulace ze zahraničí.

"Kdo věří, že by se demonstranti spikli s cizinci a prodali by zájmy své vlastní země? Cožpak se naše země stala tak ubohou a tak zničenou, že připisujete obrovské národní protestní hnutí cizincům? Není tohle urážka našeho národa?" řekl Musáví.

Po nekompromisní rétorice z obou stran učinila íránská vláda, jak se zdá, malý ústupek a dovolila zatčeným osobám, aby z vězení poprvé zatelefonovali svým rodinám.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.7. 2009