POZNÁMKA NA OKRAJ:

Guantánamo, neboli O zatraceném strachu Američanů z pomsty nevinných lidí

5. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Americká vláda požádala německou vládu, aby převzala deset nevinných, zatím v Guantánamo vězněných osob. Zdá se to být možná podivné, ale dokážu to pochopit...

Spojené státy mají více než 305 milionů obyvatel a proto by si člověk mohl myslet, že by jim nemuselo vadit mít deset dalších, a to dokonce takových, o nichž jejich armáda prokázala, že jsou nevinní. Asi tomu ale tak není, protože americká vláda nyní požádala vládu německou, aby těch deset osob Německo přijalo na své území.

Že tihle ubožáci stále ještě sedí ve vězení v táboře Guantánamo, to je samozřejmě skandál, když americká vláda oficiálně uznala, že jsou nevinní. Dodatečně to ale navozuje otázku, proč tahle vláda požádala o pomoc Německo v téhle -- alespoň pro křesťany do nebe volající situaci. Divil bych se, že by to Američané dělali pro dobro těch vězněných osob, snad proto, že mluví lépe německy než americkou angličtinou. Myslím spíše, že jde o strach před pomstou nevinných, kteří byli nejen bezdůvodně vězněni, ale taky týráni a možná dokonce mučeni. Taková touha po pomstě by se dala pochopit, nebo myslíte, že ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.5. 2009