Prasečí chřipka: Lidi jsou manipulováni. Pracuji v lékárně a vše sleduji

5. 5. 2009

Velice mě potěšil Váš článek z 30.4.2009 "Prasečí chřipka? Panika, která se záměrně vyvolává, aby se lidi zviditelňovali a aby se utrácelo". Je to přesně tak, jak je napsáno. Podporuji všechny, kdo o tom chtějí hledat a sdělovat pravdu. A zde je pohled můj, píše PharmDr. Josef Vaníček.

Pracuji v lékárně a vše sleduji. Poplašné zprávy se objevují vcelku pravidelně, ať už je to v bulváru (Blesk, Aha!) nebo v něčem trochu serióznějším (aktualne.cz,...). Vždycky se najde celkem dost jedinců, kteří na ně reagují, chodí do lékárny a ptají se, příp. rovnou kupují.

Snažím se nad tím přemýšlet, protože nejsem majitel lékárny a necpu lidem léky horem dolem, ale spíš se jim snažím pomáhat (peníze nejsou na 1. místě, mám pevný plat, zatím).

Objeví-li se na netu titulek např. "Paralen bude jen na občanku" nebo podobný, hned druhý den ho lidé kupují do zásoby. TV bohudík nemám, ale vím, že tam tato masáž jede taky ve velkém, protože do zásoby kupují hlavně důchodci, kteří když slyší slovo "Paralen" a "nebude" - berou lékárny útokem.

Vážnější je situace u dražších léčiv (vakcíny, antivirotika,...), u kterých mám podezření, že se jich výrobci potřebují zbavit (třeba kvůli končící expiraci). Není tedy divu, že se chřipky a epidemie žloutenky objevují periodicky (expirace u léčiv je od 3 do 5 let).

Co udělají lidé s Tamiflu, které nepoužijí? Nic, je jednou prodané a to je hlavní, o to asi šlo. Někteří novináři by měli být kontrolováni než vypustí něco do éteru, ale to se Vás netýká - děkuji za tento Váš článek, kéž by pronikl do hlav lidí sledujících TV Nova, Blesk a Aha!

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.5. 2009