Vrací se komunismus?

5. 5. 2009

Včera jsem zažil ošklivé deja-vu doby před více než dvaceti lety. Ráno jsem si ke snídani pustil ČT1 a tam se probíral hit posledních dnů, narůstající extremizmus. Náš pan milovaný ministr pro lidská práva (bez legrace, měl jsem ho až dodneška opravdu rád jak vysypal po revoluci ruské vojáky od nás a pak odešel z politiky) na kameru vážně tvrdil, že problém s extrémisty je ten, že jejich demonstrace jsou pokojné a bez násilí a že dodržují zákon!

A že si dokonce na demonstrace berou právnika, aby byly zákony dodržovány. Toto ovšem myslel jako NEGATIVUM, které má zmást policii, která by ovšem měla být natolik vyspělá, aby tuto taktiku prohlédla a stejně jim dala nakládačku. V tu chvíli mi paměť připomněla jednu sloku slavné Hutkovy písně Havlíčku Havle.


Trochus je popletl, řídil ses zákonem
Co platí nad lidmi a také nad pánem
Pán se však urazil, jaképak zákony
On přece nejlíp ví, kdo má být poslušný

Nevrací se nám něco, co už tady nechceme? Tím neříkám, že mám nácky rád nebo že bych rád žil v jejich vytouženém světě! Ale pokud je budeme trestat za to, co si myslí, nebo jim upírat základní práva a to na svobodu projevu nebo shromažďování, i když budou dodržovat zákony tak tady u nás začíná opět něco shnilého smrdět, míní Petr Pavel.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.5. 2009