6. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 8. 2008

Krize je tady

Jaký má smysl sledovat česká média?

Během cizokrajné dovolené jsem koutkem oka sledoval pouze headliny Sky News běžící při snídani v jídelně hotelu - zprávy byly puštěny pro britské strávníky. Jiné zprávy jsem neměl a nehledal. Případ ztraceného děcka v Portugalsku, podvodné zmizení pana a paní X, dopadení Karadžiče, Obama v Evropě, golf, tenis, počasí na Ostrovech. Po dovolené jsem se přestěhoval do bytu, kde není TV, rádio a nechodí tam ani jedny české noviny. Zatím mi české konvenční zpravodajství nechybělo. Osud tomu chtěl, že včera jsem na návštěvě starého domova za soumraku opět slyšel Radiožurnál a četl Hospodářské noviny (ne víc), a přesto vím, že tento den si budu pamatovat: včera Nám Doma mainstream oznámil, že do České kotliny přichází krize.

V rádiu mluvil Analytik, jehož jméno jsem nezachytil. Smyslem jeho sdělení bylo zhruba tolik: poslední makroekonomická čísla jsou překvapivě dobrá, ale s největší pravděpodobností je tomu tak naposled a nikdo neví, na jak dlouho odcházíme do tmy. Původně "jen" americká hypotéční krize jaksi zachvátila celou americkou ekonomiku a přelívá se přes oceán do Evropy. Mluvilo se m.j. o tom, že krizí utrpí automobilový průmysl, který typicky tak rychle odráží konjunkturální výkyvy. Vzhledem k tomu, nakolik se automobilky podílejí na českém domácím produktu, můžeme čekat dost smutné věci... Kromě relativně "nových" pojmů, jako je silná koruna, drahá ropa, energie, potraviny a suroviny se opět najednou vyslovují "stará" slova tvrdého kapitalismu: bankroty, propouštění, nezaměstnanost. Krize. Už ne recese .

A téhož dne, 5. srpna 2008, hlavní analytička Hospodářských novin -- tedy téměř odborné tiskoviny, určené podnikatelům, finančníkům , zkrátka hospodářům -- Lenka Zlámalová, veřejně přišla o iluze. ZDE

Nebyla by to ovšem do posledního dechu doufající Zlámalová, aby české čtenářstvo závěrem vskutku objevného výčtu ran, které "Nám" berou iluze, nekonejšila: "Narozdíl od Ameriky nebo Británie nás nečeká pád, jen útlum. Je prozíravé se na něj připravit." Koncem května jsem pro BL uvažoval nad Hospodářskými novinami o jejich bezbřehém optimismu. http://www.blisty.cz/art/40808.html. Na rybniční hladině českých médií panoval dosud líný poklid celému Velkému Světu navzdory. Teď Zlámalová uznale dává za pravdu Sorosovi, který prý varoval "už začátkem roku." Jenže Soros nebyl žádný první "sýček", který něco tušil . Soros promluvil až v době, kdy už se lavina řítila. O hrozbě výbuchu hypotéční bubliny katastrofálních rozměrů a nevyhnutelných následcích pro světovou ekonomiku psali i někteří mainstreamoví ekonomové léta před krachem loňského roku (např. Stieglitz), a mnohem víc "neoficiálních" ekonomů neúnavně varovalo v alternativních médiích (za všechny F.W. Engdahl, La Rouche -- a mnoho dalších serverů a blogů).

Vzpomínám, jak česká média např. reagovala na začátek rychlého růstu cen tehdy mléčných výrobků v Německu loni v létě: Nás se zdražování nedotkne, U Nás je zcela jiná situace a rozvinutější konkurence. Zdražování potravin se tehdy vysvětlovalo novými chutěmi bohatnoucí Indie a Číny. Čas nestál. Dnes jsou v ČR potraviny dražší než v Německu, připouští se, že za růstem cen je m.j. honba za "biopalivy" a bipopaliva, která měla zlevnit ropu jí v konečném důsledku dále prodražují, nemluvě o děsivých "sekundárních" škodách vzešlých z jejich produkce. Jen o rok dříve se nejvhodnějším palivem do pecí tepelných elektráren zdálo být samo obilí. Není to zvláštní?

Vida, čeho se můžeme nadít od českých médií a jejich politických zadavatelů: Žijeme sice v globálním světě, uprostřed Zhora Jednocené Evropy, ale kdepak na Nás! Tu německé zdražování, tu americká krize, nic se Nás netýká. Naše obecné zadlužování (i hypotéky) jsou projevem zdravého růstu (nebo důvěry v budoucnost -- viz Novoroční prezident Klaus.) V české politice a jí služebné žurnalistice spolehlivě trvá kontinuální netečnost k pohybům, které otáčejí světem.

Lidé vychovaní k potřebě rozlišovat dobro a zlo, lež a pravdu, se nad rozpory, které doba přináší, nutně musí ptát: Je to záměr nebo hloupost? Samozřejmě, že věci jsou složitější -- asi vždycky je k úspěchu nějaké lumpárny potřeba obojího. Ukazuje se zas a znovu, že před bolestné dilema Nás staví Naše vlastní paměť. Pamatujme, že právě o ni, Naši paměť , se vede v médiích a politice zuřivý boj. Mimochodem, není to světový unikát, že Náš nový režim zakládal téměř kompletní Prognostický ústav? Věděli (vědí) co dělají, nebo byli až příliš často vývojem zaskočeni? Pamatujete? Topné oleje, třeba?

Jaký význam má číst, poslouchat a sledovat česká média? Jestli chcete být do poslední chvíle klidní a spokojení , kochat se iluzemi a přitom vám nevadí den ode dne upatlanější, zkomolená, bitá, mrzačená a skomírající čeština, pak s nimi jistě vystačíte a dožijete. Pokud by vás však zajímá, co se doopravdy děje a co se s největší pravděpodobností dít bude, pak vám nezbývá, než hledat jinde.

Bez iluzí.

                 
Obsah vydání       6. 8. 2008
6. 8. 2008 Po červencových manévrech se teď na Kavkaze střílí naostro Karel  Dolejší
6. 8. 2008 Co by měl vědět čtenář, než začne věřit Taberyho pohádkám Josef  Brož
6. 8. 2008 Vlast a ruská duše? Deník Právo něljubit! Luděk  Toman
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok
6. 8. 2008 Obnažování moci Ondřej  Slačálek
6. 8. 2008 Připravte se na krizi Jan  Šlemenda
6. 8. 2008 Krize je tady Michal  Vimmer
6. 8. 2008 Magistrát chce vyhodit Karla Srpa
6. 8. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2008
6. 8. 2008 Kotrbova typicky fašistická figura Karel  Dolejší
6. 8. 2008 Daniel Strož, muž současnosti Vladislav  Černík
5. 8. 2008 Ani nejdokonalejší zákon nenahradí morální nevyzrálost a selhání novináře Ivana  Levá
5. 8. 2008 Jednotky OSN v Darfuru naléhavě potřebují vrtulníky. ČR je má, ale neposkytla je
5. 8. 2008 Všichni jsme rasisti Stanislav  Vozka
5. 8. 2008 Jak číst texty o WTO Ludmila  Štěrbová
5. 8. 2008 Americký fotograf zveřejnil snímky mrtvých vojáků a přišel o post integrovaného zpravodaje
5. 8. 2008 Nězavisimoje vojennoje obozrenie: Ruští generálové jsou nespokojeni s reakcemi politiků na počínání USA a NATO Karel  Dolejší
4. 8. 2008 Operační účinnost systému protiraketové obrany Milan  Vašíček
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
19. 7. 2008 Hospodaření OSBL za červen 2008

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
6. 8. 2008 Krize je tady Michal  Vimmer
21. 7. 2008 Británie: Statisíce lidí přijdou o zaměstnání, pokud ústřední banka nesníží úrokové míry   
17. 7. 2008 Spojené státy čelí globální kapitálové krizi, varuje finanční firma Merrill Lynch   
17. 7. 2008 Jak vznikla krize na finančních trzích   
7. 7. 2008 Nesvoboda na úvěr Ondřej  Slačálek, Linda Sokačová
22. 5. 2008 Trhy je nutno regulovat. Hospodářská recese potrvá dlouho   
17. 4. 2008 Finanční spekulanti nezřízeně bohatnou, zatímco se svět octl v hospodářské krizi   
10. 4. 2008 Mezinárodní měnový fond: Americká krize je největším šokem od Velké hospodářské krize ve dvacátých letech   
28. 1. 2008 Tato neskrupulózní chtivost po penězích ohrožuje budoucnost nás všech   
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
4. 9. 2007 Davové psychózy nemusí propuknout jen v létě a jen ve finančním sektoru