2. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 7. 2008

Írán: Odpočítávání již začalo

Žijeme v příšerném světě. Triumvirát kandidátů na amerického prezidenta předvedl a předvádí, jak by měla fungovat americká demokracie v praxi. Ač je senátorka Clintonová mimo hru, její nedávný výrok o případném řešení uměle udržované krize týkající se íránského jaderného programu mnohé zaskočil. Tato " žena" během jednoho interview prohlásila, že bude-li Írán dál ohrožovat Izrael (sic!), budou Spojené státy připraveny ho vyhladit (obliterate).

To by v reálu představovalo masovou vraždu 68 milonů lidí, tedy většího počtu než všech zavražděných během 2. světové války. Barack Obama se také nedá zahanbit. V průběhu svého vystoupení před vlivnou izraelskou lobby (AIPAC) před pár týdny zdůraznil, že Jeruzalém zůstane nedělitelným městem. A to navzdory rezoluci č. 242 RB OSN, jež jako jeden ze základních pilířů blízkovýchodního mírového uspořádání požaduje, aby Jeruzalém zůstal otevřeným městem a jeho východní část připadla potencionálnímu palestinskému státu coby jeho politické, kulturní a ekonomické centrum.

Obamovo stanovisko ohledně Íránu je nasnadě: "Všechny možnosti řešení jsou na stole". Tedy i možnost jaderného útoku na suverénní stát, jenž by např. dle britského vojenského historika Correlli Barnetta mohl zažehnout 3. světovou válku. Senátor McCain pro změnu prohlásil, že je hrdý na skutečnost, že jej v klání o prezidentské křeslo podporuje reverend John Hagee, a to přesto, že tento nedávno prohlásil, že bůh poslal Hitlera, aby prostřednictvím Holocaustu umožnil vznik Izraele.

John Hagee je známý křesťanský fundamentalista, jehož další výroky dokázaly nadzvednout nejen řady Američanů. Podle Hageeho tvrzení postihla Spojené státy "boží pohroma" v podobě 11. září kvůli jejich podpoře vzniku palestinského státu v biblické domovině vyvoleného národa. Senátor McCain také na dotaz z publika při jedné zastávce svého kandidátského turné uvedl, že nevylučuje skutečnost, že Spojené státy zůstanou v Iráku třeba sto let. Jindy zase na dotaz, týkající se řešení krize kolem Íránu, začal prozpěvovat: "Bomb, bomb, bomb."

Minulý čtvrtek byl v americkém Senátu s drtivou převahou přijat rozpočtový plán, který poskytl dalších 162 miliard dolarů na válečné operace v Iráku a Afghánistánu. Tento rozpočet byl během posledních dvou měsíců koncipován mluvčí Sněmovny reprezentantů, demokratkou Nanci Pelosi, a to navzdory slibům, jež dala voličům, že se pokusí vyjednat stažení amerických jednotek z Iráku. V návrhu není ani slovo o konkrétním termínu ohledně stahování vojsk z Iráku.

Tento týden byl měl rozpočtový návrh podepsat prezident Bush. Nejenže zástupci Demokratické strany od roku 2006, kdy po 12 letech převzali kontrolu nad Kongresem, umožnili získat Bushově administrativě půl bilionu dolarů na válečné operace v Iráku a Afghánistánu, ale i jejich postoj vůči hrozící agresi proti nedemokratickému, ale suverénnímu Íránu je navýsost hanebný. Demokraty ovládaný Kongres se tak každým dnem přibližuje k útoku na Írán.

Podle analytika CBS News Michaela Orena, Američana s izraelskými kořeny a konexemi na zdroje napojené na izraelskou vládu, byli nedávno Izraelci prezidentem Bushem ujištěni, že nedovolí aby se Írán "nuklearizoval". List Asia Times pro změnu uvádí, že americký letecký útok na Írán se uskuteční do srpna tohoto roku, odvolávaje se na nejmenovaného pracovníka amerického ministerstva zahraničí. Jak Asia Times dále podotýká, útok na Írán, podle mnohých amerických kongresmanů, proběhne mezi listopadem a lednem. Michael Gordon se na sklonku června v New York Times zmínil o manévrech stovky izraelských bojových letounů poblíž řeckého pobřeží. Americké ani izraelské úřady toto nepopřely.

Pravděpodobné bombardování Íránu není však primárně zaměřeno na jeho možné nukleární ambice; spíše jde o prosazení projektu amerických neokonů v čele s Dickem Cheneym udržet za každou cenu vůdčí postavení Spojených států ve strategickém regionu i jinde a zajistit bezpečnostní zájmy Izraele. První úder se měl uskutečnit již na sklonku roku 2006. Díky CIA a dalším zpravodajským službám, střízlivým hlasům Condoleezzy Riceové a Billa Gatese se od té doby propuknutí války dařilo zabránit; ovšem na jak dlouho?

Je do nebe volající a hrůzné, že po rozvrácení kolébky lidstva - Mezopotamie, rozdmýchání klanových třenic v Afghánistánu a Somálsku, by mělo něco takového, ba mnohem horšího nastat i v Persii.

                 
Obsah vydání       2. 7. 2008
2. 7. 2008 Rakety na poslední chvíli
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
2. 7. 2008 "Objektivita je vymyšlenost"
2. 7. 2008 Botanik primátoru Bémovi Pavel  Sekerka
2. 7. 2008 Čeští politici tíhnou ke způsobu vlády palácové byrokracie orientálních absolutistických říší doby bronzové Ivan  Větvička
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
2. 7. 2008 České dráhy hnijí z mnoha stran, elektronické jízdenky to ale nejsou Vlastimil  Waic
2. 7. 2008 Poláci a Češi společně blokují Lisabonskou smlouvu
2. 7. 2008 Eurokraté by měli číst Tocquevilla Boris  Cvek
2. 7. 2008 Krize Evropské unie, aneb Evropa dvourychlostní Uwe  Ladwig
2. 7. 2008 Nechci válku Jan  Čulík
1. 7. 2008 Pár námětů z června a nad červnem Miloš  Dokulil
2. 7. 2008 Inspirál karbec Vladimír  Pospíšil
2. 7. 2008 Když už konečně přiletí slovenské kavky? Josef  Brož
2. 7. 2008 Írán: Odpočítávání již začalo Daniel  Veselý
2. 7. 2008 Obrana demokracie Josef  Vít
1. 7. 2008 Zelení k náhradní dopravě na Letné -- chceme samostatný pruh pro autobus X1
1. 7. 2008 I my chceme nezávislost
2. 7. 2008 KSČM: Budeme hlasovat proti smlouvě o umístění amerického radaru v Brdech Vojtěch  Filip
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí
1. 7. 2008 Nebát se... ve světě se to cení, v ČR se to trestá Boris  Cvek
1. 7. 2008 Iracionalita Jiří  Drašnar
1. 7. 2008 Bezpečnost a komfort namísto osobní svobody Martin  Hudec
1. 7. 2008 Zajištěné fondy: jistota čeho a pro koho Lukáš  Neterda
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
1. 7. 2008 Nedorozumění kolem Lisabonské smlouvy Vladimír  Tupáček
1. 7. 2008 Novinářský a advokátský šotek Zdeněk  Jemelík
1. 7. 2008 Gaza: Příměří snad zmírní strádání
1. 7. 2008 Na rekreaci a fotbal vládním speciálem Wenzel  Lischka
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008