2. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 7. 2008

Obrana demokracie

Richard Seemann na základě ankety Mnichovského institutu nám sdělil, že "Každý třetí Němec nemá důvěru v demokratický systém". Zároveň nás mnichované trochu postrašili, že "stále více lidí se vzdaluje od demokracie. Každý třetí již nevěří, že lze demokratickým způsobem řešit nastalé problémy". Studie správně označila chudobu a z ní plynoucí sociální vyloučení za příčinu takových názorů, kdy z osobního neúspěchu vyrůstá nepřátelský postoj k státnímu systému. Když to dáme do souvislosti s články "Každý čtvrtý Němec je ohrožen chudobou" nebo "Zpráva o chudobě německých dětí a mladistvých", nemůžeme se tomu divit. Jenže situace je horší. Čtvrtina Němců je ohrožena chudobou, ale tři čtvrtiny Němců všechno co mají, mají na dluh.

Stačí malá krize systému provázená vysokou nezaměstnaností a tito lidé přijdou o všechno - o dům, o byt, o auto. Potom teprve nastanou ty pravé problémy. Tato slova ve spojení s Německem musí v každém evokovat vzpomínky na nástup Hitlera k moci, který také využil chudoby a inflace k tomu, aby se zmocnil vlády. Rozrůstající se chudoba je živnou půdou pro nové führery.

Jenže celá anketa je plácáním do vody. Blíží se okurková sezóna, není o čem psát, tak i takové zprávy jsou dobré. Přitom je to jen další případ demagogie, kterou nás krmí po celý rok. Již základní otázka výzkumu je scestná. Nevypovídá nic o názorech Němců na demokracii, ale jenom na systém, který v Německu vládne a který si říká demokracie. Ano, Němci odmítají politický systém v zemi. Ale tento systém nemá s demokracií nic společného. Demokracii využívá jen jako mimikry.

Byl to prezident Lincoln, který řekl, že demokracie je "VLÁDA LIDU A PRO LID". Jenže prezident Lincoln byl celý život otrokář. Demokracie je vějičkou pro plebs, aby mu zalepila hubu. O tom, že tento systém je demokratický, nás denně přesvědčují média. Ta mají plnou hubu demokracie, ale nikdy neřeknou, co to vlastně je.

Pavel Janíčko ve svém článku "Tisk je zosobněním spiknutí mezinárodního kapitálu" to napsal velmi dobře. "média (včetně tzv.veřejnoprávních) jsou jen součástí velmi dobře zkoordinované celosvětové mašinérie vymývání mozků ve prospěch strategických cílů globalizovaného kapitalismu, a podle toho se také chovají. Jejich orientace je dobře pojištěna jejich vlastnictvím (vesměs jsou vlastněna mezinárodním velkokapitálem) a jejich redaktoři dobře vědí, komu slouží. Není to tedy otázka jejich osobní nedokonalosti a neznalosti (pofidérních) norem té skvělé mezinárodní žurnalistiky, ale naopak jejich bezchybné orientace v pravidlech, která nám sem prosadili tzv.bojovníci za svobodu tisku, v jejichž předních řadách stáli právě redaktoři propagandistické stanice americké vlády Hlas Ameriky". Proto si média u nás mohou dovolit větší míru arogance a lživosti. Ale jen proto, že jim to my sami svou pasivitou dovolujeme.

Poslední hřebík do rakve toho, co se vydávalo za demokracii, zarazil prezident Bush po jeho 11. září. Atentát na WTO přišel jako na zavolanou. Ihned po atentátu se uvedla do chodu dlouho připravovaná mašinérie omezování svobod, která se jako jed rozlévá do celého západního světa. Začalo to zákonem Patriot Act, který omezil základní svobody Američanů. A další zákony se rojily jako houby po dešti. Odposlouchávání telefonů bez soudu, kontrola veškeré elektronické korespondence, věznění lidí bez soudu, bez pomoci advokáta, mučení zatčených, to jsou jen vrcholy ledovce nové Bushovy demokracie. Ve spojení s miliony televizních kamer na ulicích, na pracovištích, z informací získaných z platebních karet, se kruh uzavírá. Orwelův stát Velkého bratra je tady. Velký bratr nás kontroluje na každém kroku. Ať žije demokracie.

A tomu všemu se říká demokracie. Divíte se, že třetina Němců se staví proti? To je ta inteligentnější část národa. Zbytek jsou ovce, spásající poslední trávu a nepřipouštějí si to, že i na ně jednou dojde.

Jenže demokracie je o něčem jiném. "Demokracii si musíme teprve vybojovat" napsal Milan Valach. Situace v naší republice přesně popisuje všechna negativa současné pseudodemokracie. Vládne nám strana, která má podporu sotva 15% obyvatel. Totiž jejích 30% hlasů při poloviční účasti voličů nic víc není. Tato vláda se spojila se dvěma trpaslíky, jejichž vůdci vyměnili program strany za koryta. Ale i to bylo málo. Proto nastoupily další "demokratické" metody a prostředky. Najednou z ničeho nic dva poslanci z opozičního tábora poznali, že jejich strana, za kterou byli zvoleni, není to pravé ořechové a přestoupili do vládního tábora. Když řady vládního tábora prořídly neposlušností vlastních lidí, prozřeli další dva poslanci opozice a také přestoupili. Takovým způsobem si vláda zajišťuje přesilu jednoho hlasu ve sněmovně, potřebnou k zavádění svých zákonů. A vláda se činí a koná, jakoby měla za sebou většinu národa. Zavede daňovou reformu, která snižuje daně bohatým a přenáší platbu chybějících peněz na chudé ve formě DPH. Zavádí zdravotní reformu, která po privatizaci omezí přístup ke zdravotní péči pro nemajetné. Připravuje důchodovou reformu, ve které se chystá vložit důchody lidí rukou tunelářů. Soukromé firmy totiž nic jiného nejsou. A to, že se chystá postavením radaru rozpoutat nové světové kolo zbrojení, je jen třešnička na nechutném dortu její vlády.

Tohle všechno dělá vláda, jejíž moc je založená na zradě a podvodu. A tak vypadá jejich demokracie. To se potom nikdo nemůže divit, že lidé nevěří demokracii.

Takovou "demokracii" je nutno odmítnout. "Nesmíme vkládat veškeré naděje do rukou zkorumpovaných a kariéristických politiků té či oné strany.. Pokud jsme schopni uvažovat jen v hranicích politických handlů, kdo s kým a proti komu, pak nám nezbývá, než se smířit se vší tou ubohostí, kterou nám dnes politikové předvádějí" napsal Milan Valach.

Musíme věřit jen sami sobě. Lidé musí sami rozhodovat o důležitých otázkách, které ovlivňují jejich život. A to všechno může zajistit jen institut referenda. Referendum se musí stát nedílnou součástí naší politické praxe. Nikoli zkorumpovaní a kariérističtí politici, nikoli politické handly co za co, ale skutečná vůle lidu musí rozhodovat.

Není náhodou, že největším odpůrcem změny je právě ODS. Všichni známe jejich rétoriku, se kterou odmítají institut referenda. "lidé tomu nerozumějí" nebo "byli jsme zvoleni, abychom vládli, jen my víme, co tato společnost potřebuje". Vrchol tomu nasadil prezident Klaus, který řekl : "není možné aby rozhodovala ulice". Už zapomněl, že to byla ulice, která ho vynesla k moci v listopadu 89. Podle nich stačí, když ta ulice je jednou za 4 roky zvolí do parlamentu a tím získají mandát dělat si co chtějí.

Volby jsou nákladná záležitost. Ale nemusely by být. V dnešní době rozvoj internetu, který stoupající měrou umožňuje bleskové dorozumění mezi jednotlivými občany na celém světě. Tento vývoj vyvolal ve všech západních a i v některých rozvojových zemích hnutí, požadující přímou účast občanů v politických procesech. V této oblasti zaujímá Česká republika jedno z předních míst. Etablované strany se křečovitě snaží zachovat si svůj mocenský monopol a jsou v tom podporovány mlčením velkých médií. Volby jsou nákladná záležitost. Ale nemusely by být. Vývoj se však nedá zastavit. EU vydala pokyny, aby se volby do Evropského parlamentu v roce 2009 konaly elektronicky. ODS celou akci sabotuje a výběrové řízení vypsala až na rok 2014. Každý rok odkladu a každý rok monopolu stávající moci dobrý.

V nejbližší budoucnosti nebude problém řešit referendum a volby pomocí mobilních telefonů. Stačí autorizační scannner biometrických údajů jako součást všech telefonů. U toho systému s pořizovací cenou poloviny platu pomocného dělníka či ještě menším v případě vázaných smluv je možno garantovat po autorizaci držitele mobilu u operátora 1 SIM karta = 1 odpověď na každou z otázek, tedy eliminovat duplicitní hlasy. Vedlejším efektem bude nemožnost mobilní telefon krást či používat k páchání zločinu. Při spolupráci s mobilním operátorem je možné systém upravit tak, že by zachytil i případy, kdy jeden uživatel má více SIM karet - prostou autorizací pouze jedné z nich nebo sdružením SIM pod jednoho uživatele. Z toho je vidět, že elektronické volby jsou perspektivní, bezpečné a spolehlivé.

Je to příležitost velké účasti voličů při rozhodování o budoucnosti. Je to o skutečné demokracii. Vláda už nebude moci rozhodovat o všem sama, ale bude se muset ptát občanů na všechny důležité věci, které se jich týkají. V takovém systému by Julínkovy reformy neměly šanci. A neměla by šanci ani politická strana, která by voliče ignorovala.

Není možné se lidí hloupě ptát, zda mají důvěru v demokracii. Musí se ptát, zda mají důvěru v současný politický systém. A z výsledků nelze usuzovat postoj lidí k demokracii. Demokracie by se líbila absolutní většině obyvatelstva. Současný systém "diktatury kapitalismu" demokracie není a nemá s ní nic společného. Proto ho lidé nechtějí.

                 
Obsah vydání       2. 7. 2008
2. 7. 2008 Rakety na poslední chvíli
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
2. 7. 2008 "Objektivita je vymyšlenost"
2. 7. 2008 Botanik primátoru Bémovi Pavel  Sekerka
2. 7. 2008 Čeští politici tíhnou ke způsobu vlády palácové byrokracie orientálních absolutistických říší doby bronzové Ivan  Větvička
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
2. 7. 2008 České dráhy hnijí z mnoha stran, elektronické jízdenky to ale nejsou Vlastimil  Waic
2. 7. 2008 Poláci a Češi společně blokují Lisabonskou smlouvu
2. 7. 2008 Eurokraté by měli číst Tocquevilla Boris  Cvek
2. 7. 2008 Krize Evropské unie, aneb Evropa dvourychlostní Uwe  Ladwig
2. 7. 2008 Nechci válku Jan  Čulík
1. 7. 2008 Pár námětů z června a nad červnem Miloš  Dokulil
2. 7. 2008 Inspirál karbec Vladimír  Pospíšil
2. 7. 2008 Když už konečně přiletí slovenské kavky? Josef  Brož
2. 7. 2008 Írán: Odpočítávání již začalo Daniel  Veselý
2. 7. 2008 Obrana demokracie Josef  Vít
1. 7. 2008 Zelení k náhradní dopravě na Letné -- chceme samostatný pruh pro autobus X1
1. 7. 2008 I my chceme nezávislost
2. 7. 2008 KSČM: Budeme hlasovat proti smlouvě o umístění amerického radaru v Brdech Vojtěch  Filip
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí
1. 7. 2008 Nebát se... ve světě se to cení, v ČR se to trestá Boris  Cvek
1. 7. 2008 Iracionalita Jiří  Drašnar
1. 7. 2008 Bezpečnost a komfort namísto osobní svobody Martin  Hudec
1. 7. 2008 Zajištěné fondy: jistota čeho a pro koho Lukáš  Neterda
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
1. 7. 2008 Nedorozumění kolem Lisabonské smlouvy Vladimír  Tupáček
1. 7. 2008 Novinářský a advokátský šotek Zdeněk  Jemelík
1. 7. 2008 Gaza: Příměří snad zmírní strádání
1. 7. 2008 Na rekreaci a fotbal vládním speciálem Wenzel  Lischka
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008