22. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 6. 2006

Prodám šéfa, zn: levně

Inzerát nevyšel. V novinách měli totiž neprodejného šéfa, k vývozu se, hošánek, také nenarodil. Kdysi ho vyvezli, ale vrátil se, ohnul se, posluhoval a posluhuje. Cypljonok tože chočet žiť! Myšlenková obroda u nás doma proběhla za pomoci kabrňáků vyškolených v tramtárii a pokračuje vlažně dosud; někde jsem četl, jak odrostlá odvážná školačka vyřkla slova: tebe bych chtěla, hochu, vidět ve sprše. Škoda, že s touhle bytostí stěží kdo do sprchy vleze, snad jenom v případě stálého nošení růžových brýlí s nebývale vysokými dioptriemi.

Politické splašky, předivo zrady a úkladných piklů pomalu doznívají -- a bořitelský mesianismus se zmocnil nejen politické domácké školky, ale zasahoval a zasahuje do života prostých lidí daleko s větší razancí: manažeři a řídící pracovníci jsou v mnoha ohledech nebezpečnějším jedem, než pár nevychovaných politických klacků.

Urválkové ekonomiky nás občas postraší zelenou internacionálou, vycházejí myšlenkově z umně štupovaných komentářů v tiskovinách -- propagandistická režie žije, jen režiséři jsou krapítko jiní, herci noví, dramata stále neshakespearovská přesná.

Politické špinavé klacky vystřídaly klacky podnikových lodivodů s čerstvým vysvědčením v kapse. (Ještě lepší, než když potkáte v řídící funkci včerejšího otrapu tvářícího se přísně kapitalisticky, když kdysi v Dinosauru mlel pantem o potřebách výměnného obchodu mezi bratry. S tím, že bratr odebíral příkladně třeba jen levé boty a další rok boty pravé.)

Šprýmaři inteligentčíci nejsou sentimentální inteligenti, pouze političtí kříženci. Vytvořené a vytvářené kastičky vyrábějí dekadentní gvardějci, opoždění partyzáni; halasí a splétají tribuny upadlé morálky.

Dnes už zase neběží o svobodu, ale o řád.

Jak pěkně se kola točí, jak nám lid pracuje v potu tváře se staženým zadkem -- neboť nevíš, kdy lodivod narazí na mělčinu...pokud se tak stane, vyloděn budeš první, nejsme zaopatřovací ústav. (Nedávno mi říkal muž starající se o syna postiženého mozkovou obrnou, jak ho vyhodili z práce -- nejsme zaopatřovací ústav, pravil mu morálně vyčpělý pitomec. Možná ho Šéf stihne spravedlivým bleskem, ale bída, bratříčku, když se musíš spoléhat na vyšší autoritu na nebesích).

Poznaná nutnost v současném bědném krvavém a nesvářeném světě nabízí alchymistické patoky, obsahující prvky staré i nové. A punktum! Hluchá svědomí bytostí vedoucích nás prosté lidi k vytoužené prosperitě, nemluví o pokrytecké komedii s námi hrané; kdepak vytvořili nové pracovní příležitosti. K čemu pinkají golf, oslňují v drahých autech, vyskytují se s krasavicemi všeho druhu i poddruhu? (A pozor, aby nedošlo k omylu, já přeji každému, co jeho jest, za dobrou službu je třeba dobře platit -- u nás se více však platí za kecy, než za práci!)

Proč jsou zhusta povrchní a nudní? Zlí a samolibí, nadutí a s minimem lidských znalostí? Nu prostě proto, že v sobě nemají ukotvenou šlechetnost. Majetek nabyli mnohdy lehce, razdvatři, dvadvatři... vědí dávno, že slaneček nevoní jako mateřídouška.

Kdeže by se zdržovali člověkem?! Lidí mnoho, peněz málo, hlavně za nimi nechodit s ničím, co jen trochu voní sociálnem -- hned jim naskočí puchejře a opary z leknutí.

Zpuchřelé charaktery podporované svíčkovými babami, leckterou včerejší správcovou (i dnešní správcový stojí za pozornost -- nejraději kádrují a sami hovno umějí), hořekují, vyrábějí podvrhy dokladů, trpí panským anarchismem. A hlavně: Vždycky s vítězem a vždycky naplít na poraženého, to je pravá žoldácká noblesa.

Pokusy o sepsání nové bible nehrozí. I když pokusy byly, že? Skandalizace, obludnost, mafiánství, umění zašantročit majetek, křižácká tažení proti všem, kdo pějí jiné chorály, nechutné obludnosti zaplacené ve směnkách a darech posluhovačům -- to je pravá a nefalšovaná realita polopotopeného loďstva na našem bahnitém rybníku, řízeného neumětely z nevědomosti či naopak vychytralými kapitány rychlých člunů s torpédy na palubách.

Kdo platí, pluje! Ty, človíčku, zavři hubu, a obdivuj novodobou věrchušku.

Nevím, někdy mi naše doba zavání nacistickou estetikou... Nechť odpadne vše, co je slabé! (Ta slova však nevyřkl nacista!)

Prodejnost člověka neznamená, že ho můžete výhodně prodat. Prodejný, je neprodejný. Zbývá možná vylézt na vysokou horu a zavolat: Pomoc! Ozvěna se vrací ze světa a sbor hlasů od oceánů a velehor zní: nám taky, nám taky, nám taky!

                 
Obsah vydání       22. 6. 2006
22. 6. 2006 Spojené státy "si přejí zlikvidovat tábor v zálivu Guantánamo"
22. 6. 2006 Guantánamo není americký gulag, aneb Kam s jejich uvězněnými? Josef  Brož
22. 6. 2006 Ztrácení se nabýváním Šárka  Smazalová
22. 6. 2006 O domácím násilí Jan  Potměšil
22. 6. 2006 Podoba historického kompromisu Martin  Kunštek
22. 6. 2006 Propuštění ze zaměstnání zvyšuje riziko infarktů a mrtvic
22. 6. 2006 Světový kongres Československé společnosti pro umění a vědy v Českých Budějovicích Michal  Giboda
22. 6. 2006 Prodám šéfa, zn: levně Václav  Dušek
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
22. 6. 2006 Velkodušný politik Václav Benda Ondřej  Šlechta
22. 6. 2006 Kybersocialismus Milan  Valach
22. 6. 2006 Čím je také fotbal
22. 6. 2006 Den, který prohrál Hitlerovi válku Richard  Seemann
22. 6. 2006 Pomóóóc....!!!! Ladislav  Žák
21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)
22. 6. 2006 Čelní britští novináři jsou produktem soukromých škol
22. 6. 2006 Britští a američtí nakladatelé v konfliktu ohledně evropského trhu
22. 6. 2006 Jihoafrická vláda cenzuruje státní televizi?
22. 6. 2006 Švédský tisk má problémy s policií
21. 6. 2006 Cyril Svoboda se dodnes neodvážil zveřejnit čtyři roky starou smlouvu s Vatikánem Štěpán  Kotrba
21. 6. 2006 Anketa - "Nejslušnější banka v ČR pro rok 2006"
21. 6. 2006 Nová pravidla silničního provozu Michal  Mašín
20. 6. 2006 BBC: Americká armáda mučila vězně v Iráku dál i po skandálu v Abu Ghraib
21. 6. 2006 Chce RRTV divoce zprivatizovat kmitočty BBC? Štěpán  Kotrba
21. 6. 2006 Společné geny růžových a zelených Pavel  Pečínka
20. 6. 2006 Pražské výstaviště měl na starosti radní ODS Filip Dvořák Jiří  Paroubek
21. 6. 2006 Zase ta zrada na voličích Jiří  Pehe
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
20. 6. 2006 ČR - Země, do které je opravdu komplikované se dostat: Jan  Drahokoupil
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce