3. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 3. 2006

KSČM: Rvačka o střechu nad hlavou

Pravda se před námi skrývá.
Milan Kundera

Komunisté se před časem rozhodli, že sami sebe ožebračí. Rozhodli se, že dělnické třídě je třeba být blíž a proto odsouhlasili prodej domu i pozemku v ulici Politických vězňů za směšnou částku, 56 miliónů. Odsouhlasili své stěhování kamsi na periferii ve Vysočanech, kde chtěli sídlit "skromněji". Tisíce metrů čtverečních kancelářských prostor ve třech křídlech budovy, nádvoří - to vše minutu od Václavského náměstí. Cena jako za dvě větší vilky. Miroslav Grebeníček nyní zmiňuje v opět "otevřeném" dopise o svém "odmítavém postoji k prodeji budovy ÚV". Jakoby ztratil paměť.

odpověď Miroslava Grebeníčka Vojtěchu Filipovi ZDE

Největším příznivcem prodeje sídla KSČM , o kterém se zmiňuje čtyřikát zvolený předseda Miroslav Grebeníček, byl přitom Grebeníčkův nejbližší spolupracovník, pražský místopředseda Václav Exner. Hlavní osobou této podivné obchodní operace byl ale místopředseda ústředního výboru se zodpovědností za ekonomiku, František Toman z Roudnice nad Labem, který ale náhle po srdeční příhodě zemřel v 60 letech dne 6. 2. 2006. Do funkce ho zvolil sjezd 74 hlasy z 89 v květnu 2004 v Českých Budějovicích poté, co byl předtím od roku 1993 - čili od nástupu Grebeníčka do čela strany - hospodářem a vedoucím ekonomického oddělení - vrcholovým úředníkem stranického aparátu. Nejvýše je vždy ten, kdo drží klíče od kasy a účetních knih. Bylo tomu tak za Roseckého, za Nováka, bylo tomu tak za Tomana. Nikdy těmto dvěma "pomazaným" hlavám v pokračování prodeje budovy za směšnou částku Grebeníček jako předseda strany nezabránil. Jen ho stále oddaloval. Přitom prodejní cena se fakticky rovnala účetní ceně, za kterou budovu na KSČM převedly České dráhy kdysi dávno. Ocenění budovy dle porovnání aktuálních cen budov v centru se pohybje okolo 400 milónů. Náklady na generální rekostrukci nejsou přitom nijak závratné. Celá budova se dá po rekonstrukci pronajmout a díky své poloze může nést partajní pokladně spolehlivý výnos.

Grebeníček o úmyslu prodat si střechu nad vlastní hlavou a učinit tak ze strany bezdomovce věděl od samého počátku této operace, ale do médií - například komunistických Haló novin s zádnou alarmující informací pro členskou základnu nikdy nepřišel. A mohl. Protože i jeho privátní peníze, nejen prostředky KSČM jako hlavního akcionáře vydavatele - společnosti FUTURA - zajišťovaly Haló novinám přežití i ve chvílích, kdy neměly díky nízkému prodeji pomalu ani na výplaty a uvažovalo se o jejich zrušení. Protože Haló noviny "sloužily" a "slouží" dodnes zejména Grebeníčkovi a jeho generaci soudruhů. Velkou zásluhu na rizikovém stavu měl i laxní přístup vrcholného kontrolního orgánu - Ústřední revizní komise KSČM. Dlouhodobě ji vedl RSDr. Otakar Zmítko. Celá Tomanova operace patřila k nejpřísněji střeženým tajemstvím několika kanceláří nejvyššího patra "rudého" domu. Nejspíše pro neuvěřitelné paragrafy smlouvy, díky které by komunisté ztratili jakoukoliv kontrolu nad budovou a správce jejich majetku by jim za určitých podmínek také z jejich vlastního domu mohl dát výpověď. Skončili by na ulici. Přitom budova v ulici Politických vězňů 9 je plně ve vlastnictví KSČM. Kromě malého věcného břemene ve prospěch slovenské Strany demokratické levice na ní, ani na pozemcích, na kterých stojí, žádné zástavní právo nevázne.

České dráhy jako předcházející vlastník nesplnily povinnost k naplnění opatření tehdejšího Federálního shromáždění a prodej budovy neohlásily ministerstvu financí. Soudní pře s prvky politicky motivované šikany podobné té, s jakou si vydobývala své sídlo ČSSD, skončila pravomocně až v roce 2001 ve prospěch KSČM. Po celou dobu ale komunistům nebránila v opravách či rekostrukcích, a ani v pronájmech. Cena v řádech několika desítek miliónů byla přitom jen zlomkem skutečné ceny za celý areál sídla KSČM i s pozemkem. O prodeji budovy a tím nevratného ožebračení vlastní strany se Grebeníčkovo nejvyšší vedení utajeně dohadovalo několik let. To už Grebeníček neví? A nebo si dnes už nevzpomíná? Exner, který měl až do posledního sjezdu na starosti finance strany, se o budovu nedokázal postarat a rekonstruovat ji, i když komunisté nedostatkem peněz nikdy netrpěli. Novinářům v roce 2004 řekl, že strana měla ke konci roku 2003 majetek ve výši 325 milionů korun. Nedokázal za ta léta ani získat lukrativní nájemce budovy. Chátrající sídlo tak bylo Exnerovou politickou vizitkou po dlouhá léta. Stranickému tisku se tvrdilo, že "strana na to nemá, neb je chudá" jako její členové. A členové se neptali, věřili. Členové věří dodnes.

Václavu Exnerovi, protěžovanému Grebeníčkem a Františku Tomanovi zabránilo v podpisu krajně nevýhodné smlouvy až několik krajně znepokojených funkcionářů a právníků - "pět minut po dvanácté" na počátku zimy roku 2005. Ti přesvědčili nic netušící členy nejvyššího vedení, že bláhový souhlas s prodejem, který předtím dali členové širšího vedení v okamžiku odstoupení Grebeníčka z funkce dne 1. 7. 205, aby předem předpokládaná vina padla už na Grebeníčkova nástupce Vojtěcha Filipa, je smrtelným ohrožením pro celou stranu a přiměli je, aby toto rozhodnutí okamžitě revidovali a podpis smlouvy pozastavili na nikdy. Někdo tak se svou intrikou neuspěl a teď má vztek.

Nemám-li já kozu, tak ať sousedovi chcípne. Když jde o peníze, jde morálka stranou. I mezi některými soudruhy - jiné vysvětlení pro tuto zápletku není. Grebeníček připomínkou této události vstoupil na tenký led.

                 
Obsah vydání       3. 3. 2006
4. 3. 2006 USA přesunují zdroje z Evropy do Asie
3. 3. 2006 Noviny do kamen Josef  Provazník
5. 3. 2006 Skandalizace jako metoda Zdeněk  Bárta
3. 3. 2006 Kdo kolik na světě vydělává
3. 3. 2006 Pokračování útrap u Eurotelu Jan  Čulík
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil
3. 3. 2006 Sdílím rozhořčení nad českým tiskem Darina  Martykánová
3. 3. 2006 Novináři v ČR: O jedno celé civilizační období před zaostávajícím kapitalismem Bohumil  Kartous
3. 3. 2006 Nechte Lidovky i MFD na pokoji!
3. 3. 2006 Tiramisu
3. 3. 2006 Podvodné emaily už i v češtině Filip  Rožánek
3. 3. 2006 Názorová jednostrannost českého tisku
3. 3. 2006 Ať žije USA!
3. 3. 2006 Účelový a lživý článek, zaměřený proti KSČM
3. 3. 2006 KSČM: Rvačka o střechu nad hlavou Štěpán  Kotrba
3. 3. 2006 Mladí komunisté mažou ve svém programu revoluční nadšení Štěpán  Kotrba
3. 3. 2006 * * * Martin  Vokurka
3. 3. 2006 Česká média ignorují vážné problémy geneticky modifikovaných potravin
3. 3. 2006 PRÁVO se zřejmě večerníkem stát nechce Oldřich  Průša
3. 3. 2006 Čečensko není Rusko Tomáš  Jurčík
3. 3. 2006 Evangeličtí kazatelé se neštítí homosexuálů Petr  Baubín
3. 3. 2006 George Bush byl předem varován, že hurikán Katrina způsobí v New Orleans katastrofu
3. 3. 2006 O základní organizaci lovců mamutů Karel  Moudrý
2. 3. 2006 O nesrozumitelnosti kulicha a měřítku Amundsenovy konzervy Karel  Moudrý
3. 3. 2006 Sir Menzies Campbell šéfem britských liberálních demokratů
3. 3. 2006 Lékaři připravují pochod na Berlín Richard  Seemann
2. 3. 2006 Aktivismus a vulgárnost Jan  Čulík
2. 3. 2006 Kafkovská zkušenost s Eurotelem Jan  Čulík
2. 3. 2006 Lidovky zprávu o Špidlově iniciativě měly
2. 3. 2006 Deset omylů pana prezidenta
3. 3. 2006 Bouřkové mraky mohutní Immanuel  Wallerstein
2. 3. 2006 Hantec Milan  Cimburek
2. 3. 2006 Slovník brněnskýho hantecu
aneb co s minoritou v Evropské unii?
2. 3. 2006 Cenná ekonomická analýza korupce ve zdravotnictví je bohužel občas vulgární a anonymní Milan  Valach
1. 3. 2006 Pětatřicátníci, kominíci a trpaslíci Karel  Dolejší
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce