11. 11. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 11. 2005

Konec seriózního zpravodajství?

Motto: "Právě tak, jak je lepší probouzet světlo v jiných než zářit sám, je lepší sdílet ovoce svých úvah s jinými než uvažovat o samotě." Sv. Tomáš Akvinský, citován v pořadu BBC Radio Four In Our Time, středa, 10. listopadu 9-10 hodin.

Začalo to legendárním Walterem Kronkitem. V roce 1952, když se rozhodla americká televizní stanice CBS nazvat novináře, který redigoval a uváděl večerní zpravodajství, jeho "ukotvením" (anchor). Od té doby vznikl nejen tento koncept, ale vznikla i tradice, že Američanům sděloval zpravodajství jeden konkrétní muž. S Kronkitem soutěžili David Brinkley a Chet Hunters. Dostali se do historie tím, že každý večer vstupovali do amerických domovů se svou denní nabídkou většinou seriozního zpravodajství. To teď končí.

Nejprve odešel z televizního vysílání loni v prosinci Tom Brokaw, "ukotvení" (moderátor) televizního zpravodajství NBC Nightly News poté, co zastával toto prestižní postavení déle než dvě desetiletí. Pak přišel Dan Rather, který Kronkita nahradil na CBS Evening News, ale byl donucen rezignovat, protože odvysílal reportáž, která použila neověřených dokumentů, z nichž se zdálo vyplývat, že se George W. Bush vyhnul vietnamské válce. Po 24 letech jako hlavní hlas zpravodajství v CBS se s televizními diváky rozloučil letos v březnu. Zbýval už jen v televizi ABC v pořadu World News Tonight Peter Jennings, který neplánoval odejít do důchodu, ale letos v dubnu ho překvapila zpráva, že se musí okamžitě podrobit chemoterapii, v důsledku dlouhých desetiletí silného kuřáctví. Jennings zemřel v srpnu.

V důsledku toho najednou americké televizní stanice neměly už žádnou vysoce autoritativní osobnost, která divákům sdělovala co se děje ve světě. Spojené státy dosud dávaly přednost tomuto formátu jediného muže, jehož slovu veřejnost důvěřovala, byl interpretem toho, co se děje kolem ní.

Televize ABC měla také publicistický pořad, který se vysílal pozdě večer a byl věnován analýze hlavního tématu dne. Pořad se jmenoval Nightline a jeho moderátorem byl Ted Koppel. Koppela otrávily nové předpisy pro novinářskou práci a oznámil, že z pořadu koncem tohoto měsíce odchází.

Posledním respektovaným hlasem, který ještě v americkém televizním zpravodajství a publicistice zůstal, byl Aaron Brown v televizi CNN a jeho pořad Newsnight. V zoufalé snaze zastavit klesající sledovanost se nový ředitel televize CNN Jonathan Klein rozhodl Aarona minulý týden neočekávaně propustit, a to způsobem, který většina komentátorů v amerických médiích označuje za ponižující. Brownův vysoce osobní styl má být nahrazen novou hvězdou televize CNN, Andersonem Cooperem, reportérem, který si udělal jméno svými reportážemi o situaci v New Jersey a v Mississipi po zásahu hurikánu Katrina.

Cooper nebude uvádět pořad Newsnight - ten byl okamžitě zrušen - ale bude stát v čele nového dvouhodinového pořadu s názvem 360 stupňů. V nich se nebude analyzovat politika ani zahraniční zpravodajství, jak to bylo charakteristické pro Brownův publicistický pořad, ale bude to nový druh bulvarizovaného zpravodajství o vraždách, katastrofách a dalších "dramatických" zprávách, které zvyšují divákovu hladinu adrenalinu. Cooper je synem "béčkové" celebrity Glorie Vanderbiltové a je o něm známo, že při svých reportážích z válek, přírodních katastrof a obdobného senzacionalistického vysílání odhaluje před kamerami své emoce.

Ředitel televize CBS Les Moonves oznámil, že očekává úplně nový způsob, jak se budou od nynějška sdělovat zprávy americké veřejnosti. Problém bylo, že po dobu delší než deset let vyplývalo z průzkumů veřejného mínění, že více Američanů získává zpravodajství ze vtipů, které se vysílají v nočních televizních pořadech, věnovaných rozhovorům a humoru (to je další americká tradice) jménem Tonight než z jakéhokoliv jiného zdroje. Zpravodajství hlavních tří televizních stanic mělo diváckou obec, jejímž průměrným věkem bylo šedesát let. Špatná cílová skupina pro reklamu.

Takže opouštějí americké televizní stanice dosavadní tradici a vymýšlejí si nové strategie. V dubnu dokonce uvažoval Moonves o tom, že udělá novým hlavním moderátorem zpravodajství na CNN komika Jona Stewarta, který uvádí Daily Show v Comedy Central a má na CNN o každém víkendu tzv. Globální vydání!

Za poslední dva roky si lidé povšimli nového jevu: dopolední dvouhodinové vysílání, obsahující zábavu a zprávy, na třech hlavních amerických televizních okruzích - Good Morning, America na stanici ABC, Today v NBC a The Early Show v CBS mělo větší diváckou obec než hlavní večerní zpravodajství. Avšak tyto pořady vysílají jen krátký klip zpravodajství každou čtvrthodinu, jako podobné české televizní pořady Dobré ráno s ČT A snídaně s Novou.Ostatní je zábava. A tak bylo rozhodnuto, že se i večerní zpravodajství stane zábavou.

Američané jsou už po světě terčem vtipů jako neinformovaný národ. I když je to čistá generalizace, neboť paní Nováková z Příbrami, která získává své informace z nováckých Televizních novin asi není lépe informována než Mr. Smith z Des Moines ve státě Iowa. Avšak pokud se rozhodne nejmocnější země na světě proměnit své večerní televizní zpravodajství ve vysílání, v němž má být ještě daleko méně skutečných zpráv než dosud, pak je to důvod ke znepokojení. Země, která bývala symbolem svobody projevu a využívala svou svobodu projevu ve studené válce proti Sovětskému svazu, nemá sice cenzuru zpravodajství, ale také nemá žádný veřejný zájem. Výsledek je ale velmi podobný: obyvatelé Spojených států nejsou příliš dobře informováni.

To, že se vysoce jednostranná, konzervativní a Republikánskou stranu podporující televize Fox News stala nejúspěšnější kabelovou zpravodajskou televizní stanicí, je dalším faktorem, který ilustruje proč se konkurence, jako CNN, snaží začít vysílat tzv. "infotainment" a přestává mít zájem o etickou novinářskou práci. Australský mediální magnát Rupert Murdoch, majitel televize Fox News, si nevybudoval své impérium tím, že by se soustřeďoval na seriózní zpravodajství, spíše tomu bylo naopak.

Ve věku internetu, kdy si lidé vybírají, co chtějí vědět, z různých, často okamžitých zdrojů, existuje tvrdá konkurence v oblasti zavedeného balíku televizního zpravodajství. Avšak vždycky bude existovat veřejnost, která bude chtít znát víc a bude se chtít dovědět informace o tématech, o nichž nevěděla dosud nic. Informace jsou jedním z nejdůležitějších prvků ve zralé demokracii. Bez nich je rozhodování voličů ochromeno.

Jsou česká média připravena na tyto změny? A je zpravodajství v České republice schopno nabídnout veřejnosti modernější novinářský styl?

Je zjevné, že v jednadvacátém století si tvůrci zpravodajství musejí najít nový jazyk, dynamičtější než dříve, mají-li zaujmout divákovu pozornost. Pokud ovšem nežijete v České republice, protože tam váš stokorunový koncesionářský poplatek podporuje amatérsky vypadající stanici ČT24, která trvale vysílá z jediného a nudného studia, kde se dekorace nijak nemění a na zdi je kus "znělky" - obšlehnutí glóbus z televize BBC World - a pak pražský orloj. Zpravodajský okruh České televize se rozhodl neinvestovat do modernosti - pracovníci ČT zjevně vědí, že Češi od nich nepožadují kvalitu.

Nyní byly přesunuty dokonce i Události, komentáře do miniaturního studia, odkud vysílá většina okruhu ČT24. Je zjevné, že nám veřejná televize vnucuje toto studio a velké logo "ČT24" na moderátorově stole proto, že chce divákům neustále připomínat, že televize ČT24 existuje, ale já pochybuji, že by jediný dospělý Čech nevěděl o tom, že platí za podnik, který je k dispozici jen těm, kdo mají kabelovou nebo satelitní televizi...

Samozřejmě, je chvalitebné, že Česká televize investovala do zpravodajského televizního okruhu, stejně jako by měla založit vzdělávací okruh a možná i archivní okruh. Ale pracovníci ČT by měli naléhavě vytvořit slušná studia. A neměli by zaměstnávat grafiky bez nápadů - není přijatelné prostě jen kopírovat BBC a CNN. Grafika okruhu ČT 24 je na hranici legálnosti...

Bohužel je však znovu Rada ČT jen shromážděním politicky závislých radních. Když se útočilo v roce 2000 během takzvané televizní krize na Janu Dědečkovou, takzvaní televizní vzbouřenci právem upozorňovali veřejnost, že je Dědečková oficiálním členem ODS. Zastával jsem názor, že to je skandální, stejně jako příliš rychlá volba Jiřího Hodače za generálního ředitele. Ale Jiří Janeček byl také zvolen bez jasného projektu - jen využil určitých emocionálních slov o tom, co mu řekl jeho malý syn - a to mělo být důvodem, proč se stal generálním ředitelem! A už mám dost toho, jak mi pořád moji kolegové v České televizi sdělují, že moderátorka Iveta Toušlová se prý účastní mnoha jednání, kde se rozhoduje o zásadních věcech, ačkoliv nezastává žádnou oficiální funkci. Doufám, že není Česká televize vedena jako italský rodinný byznys, rozšiřující význam slova kamarádšoft.

Rada České televize je beznadějně politicky polarizována. Nejnovějším jejím členem se stal poradce premiéra Paroubka Jan Brandejs. Znamená to, že budeme opět svědky politických zásahů do vysílání?

Je možná jen otázkou času, než dojde k pokusům zlikvidovat vysoce argumentativní mediální a politický pořad Bez obalu.

Milan Šíma a Miloš Čermák patří k nejlepším českým novinářům.

Jiný, podstatně kritičtější názor na jejich novinářskou práci: Jan Matonoha, Czech made: Arogance, ignorance a patronizace jako společenská strategie a kulturní kód?" ZDE

Ano, jejich pořad Bez obalu je plný názorů, ale kdo říká, že nesmějí být ve veřejné televizi názory? Veřejná televize musí být nestranná, nikoliv bez názorů. Komentátoři veřejné televize mají projevovat nestranný profesionální úsudek. Zveřejněné názory musejí být založené na řádné analýze, vycházející z běžně platných etických norem. Když tedy tvrdí pořad Bez obalu, že politik pravděpodobně nemluví pravdu, nemusí do zdokumentovat orazítkovaným kusem papíru (ta razítka, to je stále ještě přežívající dědictví od Habsburků). Stačí, pokud pořad poukáže na existenci kouře a argumentuje, že možná hoří. Tuto praxi často používá televize BBC či francouzská TF1.

Václav Moravec je také dobrý novinář, který umí chovat se jako moderátoři z BBC, kteří jsou schopni chovat se zároveň vážně i s humorem, nikoliv jen jako roboti. Kdo kdy poslouchal britský rozhlas anebo sledoval britskou televizi, ví, že drobné vtipkování a lidský rozměr jsou ve vysílání neustále přítomny. Nedávno jsem slyšel hodně kritiky Václava Moravce, že prý by se neměl dotýkat svých hostů, anebo se tolik smát, jak to činí ve svých nedělních Otázkách.

Doufám, že celý tým české sekce BBC, která má být zanedlouho zrušena, přejde do České televize. Co kdyby ČT místo Dobrého rána s ČT vysílala televizní verzi ranního vysílání české sekce rozhlasu BBC? S rychlým tempem zpravodajství, analýz, interviewů a osvícených fejetonů?

Kontrast

(Jan Čulík)

V USA likvidují seriózní televizní zpravodajství. V Británii jsem ve čtvrtek dopoledne poslouchal cestou autem do práce na mainstreamové rozhlasové stanici veřejné služby BBC Radio 4 (ekvivalent českého Radiožurnálu, ale bez přerušování proudu řeči pitomými písničkami) pravidelný pořad Melvyna Bragga In Our Time - V naší době. Jeho tématem? " Šedí bratři a černí bratři - filozofie, evangelismus a získávání peněz v církvi ve 13. století. ZDE je audiozáznam tohoto nejnovějšího pořadu. Zaujala mě v úvodu pořadu citace ze svatého Tomáše Akvinského: "Právě tak, jak je lepší probouzet světlo v jiných než zářit sám, je lepší sdílet ovoce svých úvah s jinými než uvažovat o samotě."

Literaturu k diskutovanému tématu má tento rozhlasový pořad BBC na svých internetových stránkách ZDE

Tématem pořadu příští týden bude Pragmatismus.

V archivu pořadu In Our Time naleznete mj: tato témata:

  • Cynismus - hrdý a populistický, historie šokující filozofie
  • Karl Marx - největší filozof naší doby
  • Krása - filozofie krásy
  • Stoicismus - hledání vnitřního míru
  • Problém mysli a těla - ovládá mysl tělo, nebo tělo mysl?
  • Rétorika - od původních sofistů až po dnešní demagogy
  • Jean Paul Sartre - muž, odsouzený k tomu být svobodný
  • Hrdinství - žijeme v hrdinském věku?
  • Ctnost - odvozuje se od rozumu?
  • Reflektovaný život - má cenu vést nereflektovaný život?
  • Imaginace - co to vlastně je?
  • Povinnost - pojem povinnosti

BBC Radio Four má týdenní dosah přibližně 8 milionů posluchačů. - Co to znamená? Nevím.

                 
Obsah vydání       11. 11. 2005
12. 11. 2005 Británie: Zuřivá kontroverze nad memoáry bývalého diplomata
13. 11. 2005 Rasismus v České televizi
11. 11. 2005 Konec seriózního zpravodajství? Fabiano  Golgo
12. 11. 2005 Roste čtenost deníků Guardian a Times
11. 11. 2005 Pat Robertson: Bůh potrestá americké město, které hlasovalo proti inteligentnímu designu
12. 11. 2005 Británie za druhé světové války mučila německé civilisty
12. 11. 2005 "Byl jsem v Praze"
11. 11. 2005 Spojené státy kritizovány pro užívání fosforu při útoku na Fallúdžu
11. 11. 2005 Americké zničení Falúdže bylo barbarstvím, srovnatelným s My Lai, Guernikou a Halabžou
11. 11. 2005 WTO: přehodnotit, zpřesnit, snížit Ludmila  Štěrbová
12. 11. 2005 Reality show Odhalení: začíná soutěž ne o deset, ne o jedenáct, ale o rovných dvanáct melounů Štěpán  Kotrba
11. 11. 2005 Kam v neděli ráno? Josef  Provazník
12. 11. 2005 Koncesionářské poplatky: zpátky na strom, pane Lutonský Štěpán  Kotrba
11. 11. 2005 Petice proti nesmyslným bankovním poplatkům v ČR
11. 11. 2005 České dráhy vyhánějí cestují na zacpanou dálnici D1
11. 11. 2005 Reality show Odhalení: samci bez koulí vřeští, samci s koulema jsou v klidu Štěpán  Kotrba
11. 11. 2005 Chirac: Francie se z násilností posledních dní musí poučit
11. 11. 2005 Francie: Musíme porozumět tomu, co se nám sděluje těmi plameny
11. 11. 2005 Jak legálně prolomit patentovou ochranu léků? Ludmila  Štěrbová
11. 11. 2005 Škola a jazyky
10. 11. 2005 O znalostech jazyků ve skandinávských zemích
10. 11. 2005 Jak se vyučují jazyky na české střední škole
10. 11. 2005 Cizí jazyky Petr  Wagner
10. 11. 2005 "Nenávidíme Francii a Francie nenávidí nás"
10. 11. 2005 Životy v trhlinách Martin  Škabraha
10. 11. 2005 WTO: aby byl plán splněn, musí být upraven Ludmila  Štěrbová
10. 11. 2005 CIA vyšetřuje, jak byly prozrazeny informace o tajných věznicích ve střední Evropě
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku
9. 11. 2005 Americké jednotky "užily při útoku na město Fallúdža chemických zbraní"
9. 11. 2005 Pozor! Hrozí omezení samosprávy akademických obcí
4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce