20. 7. 2005
Ekologické zemědělství má stejné výnosy jako tradiční......šetří ale 30 % vody, energie a obejde se bez pesticidůEkologická produkce kukuřice a soji dává stejné výnosy jako tradiční hospodářství. Je to výsledkem srovnávací studie amerických vědců z Cornell University, která trvala kontinuálně 22 let. Organické metody jsou ale šetrnější k životnímu prostředí. |
David Pimentel, univerzitní profesor ekologie a zemědělství na Cornell University, tvrdí: "Organické zemědělství skutečně nabízí výhody pro pěstování takových plodin jako kukuřice a soja" Pimentel je vedoucím autorského týmu studie, kterou vydalo červencové číslo Bioscience (Vol. 55:7, 2005). Zde analyzuje vnější energetické a ekonomické náklady a výhody pěstování soji a kukuřice ekologicky oproti konvenčnímu zemědělství. Studie je recenzí studie Rodale Institute Farming Systems, nejdéle běžícího srovnávacího výzkumu organického vs. tradičního hospodaření ve Spojených státech. "Přístupy organického - ekologického zemědělství pro tyto plodiny používají v průměru o 30 procent méně fosilní energie, ale také zachovávají více vody v půdě, přivodí méně eroze, udržovují kvalitu půdy a zachovávají více biologických prostředků než konvenční farmářství," poznamenal Pimentel. Studie srovnávala tradiční farmu, která používala doporučené hnojivo a aplikaci pesticidů s organickou živočišnou výrobou (kde byl aplikován hnůj) a organickou rostlinnou výrobou (kde se používala tříletá rotace plodin hrachor/kukuřice a žito/soja a pšenice). Na oba "organické" zemědělské systémy nebyly aplikovány žádné průmyslové hnojiva či pesticidy. Na výzkumu se podíleli agronomové Rodale Institutu Paul Hepperly a Rita Seidelová, mikrobiolog Agricultural Research Service amerického ministerstva zemědělského výzkumu David Douds Jr. a zemědělský ekonom Maryland University James Hanson. Výzkum srovnával půdní aktivitu hub, výnosy, energetickou účinnost, ceny, časové závislosti změn organických látek, akumulaci dusíku a jeho vylučování prostřednictvím organických a konvenčních zemědělských systémů. Studie zjistila mimo jiné, že:
Cornell News - Susan S. Lang: Organic farming produces same corn and soybean yields as conventional farms, but consumes less energy and no pesticides, study finds ZDE Environmental, Energetic, and Economic Comparisons
of Organic and Conventional Farming Systems ZDE Cornell works to improve organic farming methods ZDE
Rodale Institute ZDE
Improved Crop Production And Fewer Greenhouse Gases ZDE
Swiss Researchers: Organic Farming Produces Smaller Crops, Healthier Soils ZDE
Ethanol And Biodiesel From Crops Not Worth The Energy ZDE
Ethanol Fuel From Corn Faulted As "Unsustainable Subsidized Food Burning" ZDE |