24. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 2. 2005

Gross a Berlusconi, Češi a Italové...

Jan Čulík nemá pravdu, když píše, že se zahraniční média o Grossovu aféru příliš nezajímají.

International Herald Tribune, například, evropská verze New York Times a Washington Post (potřebujeme snad lepší pověst?) už o Grossovi publikoval čtyři články. Ve Financial Times jsem četl tři. Bloomberg, důležitý zdroj informací pro podnikatele, zveřejnil k tomu šest zpráv. Našel jsem články v australském listě The Age, v chilském El Diaria a La Nacion, v argentinském Clarin, v indické New Kerala... Poskytl jsem o tomto případu interview reportéru z francouzského Le Monde...

O Grossově aféře si lze přečíst na stránkách Reuters a France Presse. Takže to, že se o Grossovu aféru už nezajímá nějaký americký novinář v Praze, je naprosto irelevantní. Je to jen jeden osobní názor od jednoho novináře, který by se v argumentaci neměl vůbec používat. Chce-li někdo posuzovat zájem anglosaských médií, měl by projít těmi médii a nikoliv spoléhat na neformální rozhovor s reportérem jednoho anglicky vycházejícího listu.

A kromě toho, to, zda o věci píší či nepíší zahraniční noviny, přece nerozhoduje o tom, zda jde o důležitou věc.

Každá země má své priority a jestliže má český premiér potíže, je to zpráva, která má různou míru relevance v Německu či v Albánii. Gross není relevantní pro zahraniční média, která mu přirozeně nevěnují více než několik málo řádek, dokud nebude donucen rezignovat. Do té doby je přirozené, že se o jeho problému v zahraničí tisknou jen malé noticky.

Britské noviny věnovaly spoustu pozornosti tomu, když londýnský starosta Ken Livingstone se vyjádřil o jednom reportéru [pracujícím pro list Evening Standard z fašizujícího nakladatelství Associated Newspapers, pozn. red] , že jedná jako kápo v nacistickém koncentračním táboře. Ten reportér byl židovského původu. Jinde to palcové titulky nevyvolalo.

Čulík se hájí pocity: "Už z dob komunismu mi vadí kampaně, kdy všichni začnou hovořit jednotným hlasem. 'Psovi psí smrt.' Prostě mně připadá, že život takhle jednoduchý není. V normálním člověku se musí něco vzpříčit, protože má nutně z toho 'jednotného honu na čarodějnice pocit, že ho kdosi vodí za nos."'

Když jsem prohledal Britské listy a Guardian, nenalezl jsem více než dva články, v nichž se psalo, že rozhodnutí George Bushe zaútočit na Irák je správné. Oba tyto listy, plus skoro všechny seriózní britské deníky, naprosto všechny francouzské deníky a většina španělských listů, netiskly žádné hlasy ve prospěch Bushovy války. Jednotným hlasem západní tisk prostě nevěřil v upřímnost Bushe a Blaira ohledně existence Saddámových zbraní hromadného ničení. Britské listy se k tomuto jednotnému myšlení přidaly.

Byla to levicová kampaň proti Bushovi, jak se to snažil vylíčit americký deník Wall Street Journal?

Ano, mnoho levičáků, anarchistů, ekologů, antiglobalistů a antiamerických aktivistů se ke kritice George Bushe přidalo. Zájmy těchto lidí zjevně diskvalifikovaly nevinnost jejich motivace při kritice americké politiky, nikoliv však samotná fakta.

Někdy určité skutečnosti vyvolávají všeobecně podobnou reakci. Je pravda, že takové jednotné názory mohou být nebezpečné, protože si lidi mohou přestat všímat různých důležitých rozporných podrobností.

Historie nám ukazuje mnoho příkladů, kdy si masy "byly jisty", ale to neznamená, že jednohlasý názor je vždycky nesprávný.

Je to sofistika dospět k závěru, že jen proto, že za komunismu stát šířil údajnou "jedinou pravdu" a masy byly mnohokrát zmanipulovány (například za procesu se Slánským), aby té pravdě "věřily", že pak každý takový jednotný úsudek musí být nutně falešný.

Co například názor, který lidé v Československu přece zastávali zcela všeobecně, že husákovský-jakešovský režim byl selháním a musel být svržen.

Když se Jan Čulík o Vánocích rozhodl z čísla odstranit kreslený komentář Michaela Marčáka, který byl podle jeho názoru nevkusný, argumentoval, že určité principy jsou všeobecné a neměnné, jako je například respekt pro život obětí a pieta za mrtvé. Tím, že ten obrázek zcenzuroval, vytvořil dojem, že "tak to má být", auru přirozeného zákona.

Bylo by velmi podivné, kdyby veškerá média v České republice nyní nebojovala proti Grossovi jako jeden muž. Je základním úkolem novinářů všude na světě odhalovat korupci mezi volenými politiky. I kdyby ta osoba ukradla jen jedinou sponku na dokumenty.

Nejvíc mě znepokojuje na Čulíkově a Havlově argumentaci, že oba rozmělňují význam této aféry tím, že relativizují to, čeho se Gross dopustil. "Jsem skutečně přesvědčen, že Gross není nejhroznějším zločincem a monstrem na české politické scéně."

Pane Bože! Copak na tom záleží? Havel a Čulík se rozhodli ignorovat, že je úplně jedno, zda jde o malé či velké částky či o to, zda byl Miloš Zeman zkorumpovanější. Tato argumentace protiřečí naprosto zásadně základním principům novinářské práce i etiky v politice.

Čulík se ptá: "Je v tomto případě jednotná protigrossovská kampaň skutečně ve veřejném zájmu? Opravdu zajistí, že už nikdo v české politice nebude zkorumpován?"

Odkdy však bylo účelem odhalení případu možné korupce premiéra zajistit, že už NIKDO nebude v české politice zkorumpován?

Pak Britské listy neměly publikovat například onen článek, který jsem napsal o korupci dvou policistů v Karlových Varech, protože jsem samozřejmě nemohl být tak naivní, abych předpokládal, že se v důsledku publikace mého článku najednou promění všichni policisté v zemi v počestné osoby.

Jak je zjevné, v České republice - dokonce i u tvůrců veřejného mínění, jako je Čulík - korupce tady lidem nevadí, každý ji relativizuje.

Čulík teoretizuje: "Aniž bych jakkoliv chtěl hájit ČSSD, je v rámci férovosti nutno říci, že se jí podařilo stimulovat výjimečné hospodářské oživení České republiky. Proč se o tom v novinách skoro vůbec nepíše? Proč se nediskutuje o tom, zda případná hospodářská politika ODS bude mít také takový ozdravující vliv? Není problém Gross poněkud zástupný problém?"

Takováto argumentace naznačuje, že by se novinář měl vzdát odhalování korupce jen proto, že "vláda není tak špatná". Ani nejlepší vláda nemůže zůstat u moci, pokud se ukáže, že jednala protizákonně. Co se stalo Helmutu Kohlovi, navzdory jeho velkým úspěchům?

A pročpak Britské listy nenapsaly samy o současných hospodářských úspěších české vlády, když protestují, že to nečiní ostatní média? (Napsaly, např. ZDE a ZDE.)

I když samozřejmě nevím, zda bude mít ODS takový ozdravující vliv, protože nejsem Nostradamus. Dělám jako novinář jen to, co novinář má dělat: zajišťovat, aby nezneužívali svou moc. Mám informovat, analyzovat a odhalovat. Vyjádřit pochybnosti o ODS v tomto smyslu se rovná deklaraci určitého politického názoru.

Shledávám to velmi kompromitujícím, zejména proto, že není jasné, nakolik je nynější hospodářské oživení v České republice přímou zásluhou současné sociálnědemokratické vlády. Do jaké míry se o ně zasloužil Vladimír Špidla? Do jaké míry vzniklo v důsledku současné hospodářské reality v Evropě? Britské listy prostě nemohou takto Grossovi blahopřát, musely by pro to přinést přesvědčivé analytické podklady.

Celá tato aféra vypadá, jako že je Česká republika podobná Itálii, kde z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že občané vědí, že je premiér Silvio Berlusconi vinný z různých korupčních činů, ale protože si myslí, že nikdo jiný by jim nevládl tak dobře, rozhodli se ho nechat u moci.

(Z angličtiny přeložil Jan Čulík)

                 
Obsah vydání       24. 2. 2005
24. 2. 2005 Kalousek stále neví, kolik nemovitostí si pořídil... Štěpán  Kotrba
24. 2. 2005 Proč média nevyšetřují také případ Miroslava Kalouska?
24. 2. 2005 Bílý dům si myslí, že Klaus je Gašparovič
24. 2. 2005 Lakonické podotknutí Oldřich  Průša
24. 2. 2005 Papež Jan Pavel II. se vrací do nemocnice
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
24. 2. 2005 Školné není aktuálním východiskem Tomáš  Sachr
24. 2. 2005 Závisť slobody a "řádu" Igor  Daniš
24. 2. 2005 Gross je jen záminka Milan  Valach
24. 2. 2005 Proč je protigrossovská hysterie tak selektivní? Jan  Čulík
24. 2. 2005 Poukazování i na jiné korupčníky by akce proti Grossovi rozmělnilo
24. 2. 2005 Gross a Berlusconi, Češi a Italové... Fabiano  Golgo
24. 2. 2005 Gross naplnil představu lidí o zkorumpovaných politicích
24. 2. 2005 O Grosse přece vůbec nejde Petr  Miller
24. 2. 2005 Gross je velká ryba alespoň svým postavením
24. 2. 2005 Moc nechápu námitky proti kritice antigrossovské hysterie Vojtěch  Polák
24. 2. 2005 Monitor Jana Paula: Lidé bděte! Jan  Paul
23. 2. 2005 Kdo je příčinou Čulíka
23. 2. 2005 Už od dob komunismu jsem ve střehu před jednotnými mediálními kampaněmi Jan  Čulík
23. 2. 2005 To, že se průmyslová výroba zvedla o 10 procent, nikoho nezajímá
23. 2. 2005 Kraďte, ale ne moc Fabiano  Golgo
23. 2. 2005 Vlk se nažere, leč koza zůstane celá? Miloš  Dokulil
23. 2. 2005 Integrace v otevřené společnosti Boris  Cvek
22. 2. 2005 Frommova Karkulka: Jak se bouří ženy Jan  Stern
23. 2. 2005 O úrovni učitelů v ČR Milan  Štěpita
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?
24. 2. 2005 Co se dohodlo na summitu NATO Mojmír  Babáček
13. 2. 2005 Hospodaření OSBL za leden 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Poukazování i na jiné korupčníky by akce proti Grossovi rozmělnilo   
24. 2. 2005 Gross je jen záminka Milan  Valach
24. 2. 2005 Monitor Jana Paula: Lidé bděte! Jan  Paul
24. 2. 2005 Moc nechápu námitky proti kritice antigrossovské hysterie Vojtěch  Polák
24. 2. 2005 Gross je velká ryba alespoň svým postavením   
24. 2. 2005 Proč média nevyšetřují také případ Miroslava Kalouska?   
24. 2. 2005 Gross a Berlusconi, Češi a Italové... Fabiano  Golgo
24. 2. 2005 Proč je protigrossovská hysterie tak selektivní? Jan  Čulík
24. 2. 2005 Gross naplnil představu lidí o zkorumpovaných politicích   
23. 2. 2005 Vlk se nažere, leč koza zůstane celá? Miloš  Dokulil
23. 2. 2005 Už od dob komunismu jsem ve střehu před jednotnými mediálními kampaněmi Jan  Čulík
21. 2. 2005 To je těžké být kuš Oldřich  Průša
18. 2. 2005 Kdo byl Deep Throat? Fabiano  Golgo
16. 2. 2005 Gross vypadá skvěle a novináři mu závidí Bohumil  Kartous
16. 2. 2005 Už se ucho utrhlo, anebo byl jen ten džbán děravý? Miloš  Dokulil