20. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 5. 2003

Mediální magnát chce ovlivňovat britskou politiku

Euroskeptické protesty proti evropské ústavě

Conrad Black, kanadský majitel britských konzervativních deníků Daily Telegraph a Sunday Telegraph, se v pondělí vyjádřil, že jeho deníky budou ostře vyžadovat, aby se v Británii konalo referendum o tom, zda má země přijmout navrhovanou Ústavu EU. Touto otázkou je posedlý britský bulvární tisk už asi týden. Deníky Sun a Daily Mail hlučně požadují referendum o tom, zda by Británie měla přijmout ústavu, kterou vypracoval Konvent, v jehož čele stojí bývalý francouzský prezident Valéry Giscard D'Estaing.
V BL jsme o ní psali ZDE ZDE ZDE

Podrobnosti k tomuto tématu - v angličtině ZDE ZDE ZDE
ZDE ZDE ZDE

Před několika dny přinesl bulvární list The Sun celou titulní stránku černou a velkými bílými písmeny tam bylo napsáno: 1805 - vyhráli jsme nad Francouzi. 1945 - zvítězili jsme nad skopčáky. 2003 - Blair zaprodal naši zemi Evropě!

Podobně bulvární deník Daily Mail (který v třicátých letech podporoval Hitlera) apeloval na své čtenáře, aby "hlasováním zachránili svou zemi", a varoval, že "je vážně ohrožena demokratická svoboda a doslova i totožnost Británie".

Euroskeptikové se obávají, že přijetím ústavy EU přijde Británie o "další část své suverenity". (Ve skutečnosti jim často vadí, že životní úroveň obyčejných lidí a sociální služby, např. zdravotnictví, jsou v Británii daleko horší, než ve většině evropských zemí a obávají se, že Brusel může vyvíjet nátlak na to, aby došlo k jejich zlepšení.) Výraznou roli však také hraje britský individualismus i nacionalismus, stejně jako obavy z neznámého.

Šéf Konzervativní strany Iain Duncan Smith se vyjádřil, že návrh ústavy EU zosobňuje "hluboké a nebezpečné změny" toho, jak se v Británii vládne, a dodal, že referendum je "nezbytné".

Labouristická vláda Tonyho Blaira však naopak bagatelizuje údajné vznikající "nebezpečí". Tony Blair konstatoval: "Jak řekl Valéry Giscard d'Estaing, toto není součástí spiknutí vytvořit evropský superstát, ale účelem je dokončit vytvoření svobodné Evropy." Ubezpečil voliče, že existují hranice, za něž jako britský premiér nikdy nepůjde: že nepřijme daňovou harmonizaci ani jednotnou evropskou zahraniční politiku. Má však smysl koordinovat vzájemné úsilí v otázkách zločinnosti a životního prostředí, dodal Blair. Blair hodlá v EU blokovat každou dohodu, která by nepřijala jeho dva nejvýznamnější požadavky: vytvoření funkce nového prezidenta EU, který má předsedat Radě Evropy, a nových pravomocí pro národní parlamenty kontrolovat nové zákony EU.

Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw také bagatelizoval význam návrhu nové evropské ústavy a dodal, že nejde o "obětování národní civilizace, ani o vnucování ústřední nadvlády". I on uvedl, že Británie nepřijme žádné změny, které by ohrožovaly britské zájmy. "Je absurdní argumentovat, jak argumentují někteří lidé v Británii, že bude Evropská unie s pětadvaceti členy tyranií, když je tato širší Evropa přece vybudována na porážce tyranie."

Peter Hain, britský ministr pro vyjednávání v konventu EU, zaútočil na to, co charakterizoval jako "celý tento povyk, všechny ty nesmysly, které se píší v euroskeptických novinách." Obvinil euroskeptický tisk a konzervativce z toho, že "upřímně řečeno, šíří o tom, co se děje, lži". Dodal: "Myslím, že ti, kdo zahajují kampaň za referendum si klidně mohou schovat své transparenty a ušetřit si peníze a neplýtvat jimi, protože my ho neuspořádáme."

Přesto však existují obavy, že návrh nové evropské ústavy poskytne ústředí EU nové velké centrální pravomoci. Některé země se už rozhodly, že uspořádají o přijetí této ústavy referendum, například Irsko, Švédsko, Dánsko a Španělsko.

Majitel konzervativních listů Daily a Sunday Telegraph Conrad Black nyní požaduje od svých novin, aby na britskou vládu ve věci referenda začaly vyvíjet velký tlak. Vyjádřil se: "Samozřejmě nejsem jedním z těch, kdo by tvrdili, že tisk má nějaký výrazný vliv, ale pokud si někdo ve vládě myslí, že nevznikne vážná kontroverze ohledně toho, zda se má či nemá konat referendum o tak důležité otázce, jako je nová ústava pro Evropu, mohu je ubezpečit, že tato velmi vážná kontroverze vznikne. Já a listy, s nimiž jsem spojen, budeme nesmírně aktivně prosazovat názor, že [přijetí této ústavy] by bylo tak významným krokem, že občané musejí být konzultováni."

Daily Telegraph se staví proti ústavě Evropské unie a tvrdí, že "by mohla vést k vzniku Spojených států evropských".

Bulvárně nacionalistický deník Sun charakterizoval návrhy na přijetí evropské ústavy jako "největší zradu v naší historii" a obvinil Tonyho Blaira, že se jménem Británie "vzdal Evropě", poté, co Británie 1000 let úspěšně odolávala všem invazím, od španělské námořní flotily až po Hitlera.

Avšak návrh ústavy pro Evropskou unii, vypracovaný 105 osobami z 15 existujících členských zemí EU a z 10 kandidátských zemí, bude dokončen teprve 20. června. Pak se o něm bude debatovat na mezivládní konferenci EU, která potrvá až do příštího roku.

"Je jistě možné, že konvent bude navrhovat něco, co je nepřijatelné. Je také možné, že ve své konečné podobě bude návrh ústavy EU obsahovat něco závažného, co navrhne radikální změny způsobu, jak se v současnosti Británii vládne, takže by se pak mělo konat v Británii referendum. Ale zatím jsme tak daleko nedošli," napsal k tomu deník Guardian.

Conrad Black také řekl v britském rozhlase, že podle jeho názoru jsou Spojené státy pro Británii užitečnějším spojencem než Francie, kterou obvinil ze "žvanění a tvrdohlavosti". Spojené státy jsou naproti tomu "bezprecedentně mocnou zemí" a spojenectví s ní je podle Blacka pro Británii daleko užitečnější než spojenectví s Evropskou unií.

9. června má britská vláda oznámit, zda je Velká Británie připravena přijmout evropskou měnu euro. Podle zpráv se premiér Tony Blair a ministr financí Gordon Brown rozhodli, že Británie k tomuto kroku dosud připravena není a oba politikové prý toho dne oznámí, že přijetí eura v Británii bude ještě odloženo. Ministr financí Gordon Brown před časem vypracoval pět ekonomických kritérií, která musejí být splněna, má-li Británie euro přijmout, a k tomu zatím nedošlo. Například se dosud dlouhodoběji nestabilizoval kurs britské libry k euru a v současnosti je libra vůči evropské měně velmi slabá. To silně zvýhodňuje britské vývozce do evropských zemí a naopak to znevýhodňuje evropské vývozce do Británie. Evropské země by tedy těžko přijaly nynější kurs libry vůči euru jako základ pro vstup do měnové unie.

Vážným a nevyřešeným euroskeptickým argumentem je také poukaz na to, že každá země musí přizpůsobovat své úrokové míry místní hospodářské situaci, jinak vznikne ekonomická nevyváženost a nezaměstnanost. Přijme-li celý velký kontinent jedinou měnu, její úrokové míry bude určovat jednotně jediná ústřední banka. To bude nutně v některých částech celé velké ekonomické oblasti vyvolávat nerovnováhu, která se dá napravovat vlastně jen "socialisticky" - dotacemi. Jiní pozorovatelé poukazují na to, že v současnosti bez eura Británie hospodářsky prosperuje, kdežto země v eurozóně trpí ekonomickou stagnací.

(Psáno též pro ČRo 6.)

                 
Obsah vydání       20. 5. 2003
20. 5. 2003 Fukuyama: na Irák se dívám skepticky
20. 5. 2003 V Kongu dochází ke kanibalismu; EU "možná" zasáhne
20. 5. 2003 USA předložily "konečnou verzi" rezoluce o Iráku
20. 5. 2003 Euroreferendum -- víťazstvo či fraška? Pavol  Fabian
20. 5. 2003 Analýza mediální prezentace kauzy Diag Human
20. 5. 2003 ČR musí vstoupit do EU Jan  Čulík
20. 5. 2003 Kolaps Evropské unie za dveřmi - a jak z toho ven Vladimír  Rott
20. 5. 2003 Mediální magnát chce ovlivňovat britskou politiku Jan  Čulík
20. 5. 2003 Referendum? Ne, ČR ještě není tak daleko Vladimír  Rott
20. 5. 2003 Kdy může být členství v EU nevýhodou Michal  Rusek
20. 5. 2003 Co prozrazuje odkaz na Darwina nad Marxovým hrobem? Miloš  Dokulil
20. 5. 2003 Znečištění Přírodní rezervace Černínovsko u Spolany bude řešit policie
19. 5. 2003 Pohlednice z Timoru X
Zajímavosti, které zatím zůstaly stranou
Jaroslav  Kováříček
17. 5. 2003 Fričovou do NOVY určitě chtít nebudou, je totiž profesionálka... Štěpán  Kotrba
19. 5. 2003 Česká politická manéž má špičkové klauny Josef  Trnka
18. 5. 2003 Memento 10: aneb "O eurorealismu"? Miloš  Dokulil
5. 2. 2003 Pošta redakci
2. 5. 2003 Hospodaření OSBL za duben 2003
20. 5. 2003 Soud skončil smírem
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2003 V Iráku se rozkrádá jaderný materiál   
20. 5. 2003 V Kongu dochází ke kanibalismu; EU "možná" zasáhne   
20. 5. 2003 USA předložily "konečnou verzi" rezoluce o Iráku   
20. 5. 2003 ČR musí vstoupit do EU Jan  Čulík
20. 5. 2003 Mediální magnát chce ovlivňovat britskou politiku Jan  Čulík
20. 5. 2003 Co prozrazuje odkaz na Darwina nad Marxovým hrobem? Miloš  Dokulil
19. 5. 2003 Pohlednice z Timoru X
Zajímavosti, které zatím zůstaly stranou
Jaroslav  Kováříček
19. 5. 2003 Česká politická manéž má špičkové klauny Josef  Trnka
19. 5. 2003 V úterý se bude na ministerstvu zdravotnictví opět rozhodovat o životě a smrti Štěpán  Kotrba
19. 5. 2003 Rovnou daňou k väčšej nerovnosti Martin  Muránsky
18. 5. 2003 Memento 10: aneb "O eurorealismu"? Miloš  Dokulil
18. 5. 2003 Znovu je v hlavních zprávách televize Štěpán  Kotrba
17. 5. 2003 Fričovou do NOVY určitě chtít nebudou, je totiž profesionálka... Štěpán  Kotrba
17. 5. 2003 Americká éra zbožnění vlastního hlasu   
16. 5. 2003 Pozor na zmatení pojmů Jan  Čulík