14. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 10. 2002

Básník a voják

Těsně před svátkem svatého Václava, ve čtvrtek 27. září, zemřel v Londýně ve věku třiadevadesáti let český básník, voják a novinář Ivan Jelínek. Byl to snad poslední dosud žijící , vynikající český vzdělanec, produkt pozoruhodně solidního a širokého školství někdejší první Československé republiky. Avšak i v jiných ohledech to byl představitel dávno zmizelého světa, který má s dnešním češstvím, zdá se, velmi málo společného. Nad životním osudem Ivana Jelínka se zamýšlí Jan Čulík. (Komentář, který vysílal Český rozhlas ve čtvrtek 3. října 2002.)

Básník a voják. Z dnešního hlediska je to, zdá se, podivná, starosvětská kombinace. O básníky nemá současná česká společnost zrovna intenzivní zájem a pojem českého vojáka si jen pomalu zpětně vydobývá dobrou pověst. Kdysi tomu ale tak nebylo.

Ivan Jelínek (narodil se 1909) pracoval před válkou v Brně jako redaktor Lidových novin; později přešel do redakce pražského Radiožurnálu, kde měl na starosti zahraniční vysílání. R. 1939 emigroval z protektorátu Čechy a Morava na Západ: nejprve organizoval vysílání pro Československo z rozhlasové stanice ve Fécampu v Normandii, pak pracoval pro československé vysílání BBC. Po válce se krátce vrátil do Prahy, ale na podzim r. 1947 znovu odešel do Anglie. Po letech existenční nejistoty, která prožil v Kanadě a ve Spojených státech, získal koncem padesátých let místo jako kulturní redaktor v československém oddělení zahraničního vysílání BBC v Londýně, kde setrval až do svého odchodu do důchodu r. 1969.

Natočil jsem v roce 1990 v Londýně s Ivanem Jelínkem rozhovor pro Československý rozhlas, jeho svědectví mě fascinovalo. Ve třicátých letech byl Jelínek redaktorem Lidových novin, avšak z listu odešel z morálních důvodů, na základě konfliktu s šéfredaktorem Eduardem Bassem. Svědčil mi o tom takto:

"Bass vždycky ve čtvrtek přijížděl do hlavní redakce do Brna. Den před jeho příchodem byl v Brně jeden ohavný mord. Já jsem o této vraždě psal zprávu pro ranní noviny. Zatím přijel Bass, bral mi to ze stroje, četl si to, říkal, to je skvělé, ale teďka tohle musíte ještě napsal pro odpoledník, ale mnohem krvavěji. Já jsem vyletěl, říkal jsem, pane šéfredaktore, já jsem velice rád v Lidových novinách, rád pro ně pracuju, ale nemám smysl pro to, aby se z odpoledníku dělal nějaký krvák.

Bass se rozčílil, začali jsme se hádat a já jsem jim dal okamžitě výpověď. Vstal jsem, vzal jsem si svoje tužky, práskl jsem dveřmi a z Lidovek jsem odešel. Zdánlivě se mi to nevyplatilo, protože jsem byl bez práce. Ale on to byl nějaký prst osudu, nebo prst Boží, který mě podivuhodným způsobem vedl na moji cestu, na to, co se mělo stát mojí cestou."

Kolik dnešních českých novinářů by si dovolilo riskovat odejít ze zaměstnání, protože nechtějí psát bulvár? Situace je v dnešní České republice také možná daleko méně příznivá. Kolik dnešních médií by dnes zaměstnalo novináře, kdyby takto vzdorně projevil, že má svou hlavu a vlastní mozek?

Podobně "vzpurně" se projevil Ivan Jelínek po německé okupaci, na jaře roku 1939, když pracoval jako šéfredaktor zahraničního vysílání pražského rozhlasu. Hovořil o tom, cituji:

"Když došlo k německé invazi, do pražského rozhlasu přišel z hamburského rádia nějaký Marek, který rozhlas převzal a činnost pražské krátkovlnné stanice, která vysílala pro cizinu, zastavil. Den nato Hitler prohlásil v jednom ze svých projevů, že Německo nijak nebude překážet v kulturní nezávislosti českého národa. Mě to hrozně naštvalo - to je ta nevýhoda té slovácké výbušné povahy - šel jsem do Radiožurnálu a žádal jsem o rozhovor s tím Markem. Odvolal jsem se na fuehrerovu řeč a trval jsem na tom, abych mohl pokračovat ve vysílání na krátkovlnné stanici.

Marek mi řekl, že se bude muset zeptat v Berlíně, ale za týden mi pak dovolil, abych svou práci dělal dál. Nedal mi přitom vůbec žádné instrukce. Vysílal jsem kulturní věci, obchodní propagandu pro vývoz a tak. V červnu 1939 si mě pan Marek zavolala a řekl mi, že se jim moje práce líbí. Navrhl mi, že mi pro začátek zvýší asi sedminásobně plat a že budu nadále pracovat nejen pro pražský, ale i berlínský rozhlas. Viděl jsem, že jde do tuhého."

Jelínek se rozhodl emigrovat. Přes Jugoslávii se dostal ke vznikajícím českým jednotkám ve Francii, kde po určitou dobu organizoval československé vysílání na středovlnné stanici ve Fécampu. Její vysílání pak muselo být zastaveno, protože když začali Němci klást do kanálu La Manche miny, začali se podle toho vysílače trigonometricky zaměřovat.

"Pak jsem se dal na vojnu. Zpočátku jsem byl dělostřelcem a pak tady v Anglii pěšákem," vypovídal dál Ivan Jelínek. Měl možnost pracovat v československém vysílání BBC, ale i odtamtud brzo odešel a vrátil se do armády. Měl totiž další etický konflikt, tentokráte s Edvardem Benešem. Svědčí o tom:

"Beneš chtěl vysílat pořady, které se absolutně nehodily pro tehdejší situaci. Beneš chtěl, aby britský rozhlas podněcoval československé obyvatelstvo k sabotážím. Bylo to v té nejobtížnější době, která vedla k heydrichiádě. Já jsem byl absolutně proti tomu. Není mi to líto dodnes. Byl jsem pro objektivní šíření informací, přesné, spravedlivé, nevylhané zprávy z front. . Proto jsem na to místo rezignoval a vrátil se do armády."

Toto není vhodné místo ani čas, abychom tu rozbírali Jelínkovu intenzivní, metafyzickou, silnou poezii. Příklad jeho životní historie a jeho neústupné, až tvrdošíjné obrany základních morálních principů v klíčových okamžicích jeho života, kdy mu šlo o existenci, je však myslím důležitým námětem k zamyšlení.

Co znamená pojem "hrdinství" v současné české společnosti? V době třicátého výročí upálení Jana Palacha v lednu 1999 vyjadřovali mnozí mladí lidé absolutní nepochopení nad tím, jak mohl mladý student obětovat "pro politiku" život. "Byl to asi blázen," zněl všeobecný úsudek.

Je pro společnost důležitější mentalita hrdiny anebo mentalita svlačce? Je lehčí, užitečnější a spolehlivější dosíci svých cílů pomocí vyhýbavou, nenápadnou strategií , vskrytu, za pomoci ve společnosti strategický rozmístěných kamarádů a spojenců, anebo vystupovat nezávisle, rovně, přímo a nekompromisně a neslevovat ze svých zásad?

Nevím. Chtěl jsem jen touto úvahou poznamenat, že existovala kdysi taková česká společnost, jejíž - alespoň někteří - příslušníci byli za své etické a morální přesvědčení ochotni riskovat všechno.

V dnešní době mi životní příběh Ivana Jelínka připadá jako neskutečná historie z úplně jiného světa.

                 
Obsah vydání       14. 10. 2002
13. 10. 2002 Dráhy léta tajily závadnou vodu Radek  Mokrý
14. 10. 2002 "Vstupujeme do časů, kdy se bude říkat: 'Je to sice Čech, ale je to slušný člověk'" Jan  Čulík
13. 10. 2002 Mohou za zatopení Metra lajdácké opravy a nedostatečná údržba?
14. 10. 2002 Mediální víkend: Václav Klaus se uchází o zbytečnou funkci Josef  Trnka
13. 10. 2002 Fotbalová asociace kritizovala slovenskou policii za přílišné užití síly
14. 10. 2002 Staro-nová vládnuca garnitúra na Slovensku: kto sú a čo pripravujú? Daniel  Krajcer
14. 10. 2002 Odstřelovač prostých lidí řádí v okolí Washingtonu Miloš  Kaláb
13. 10. 2002 Přivítáme americké atomové rakety v Praze mávátky? Mojmír  Babáček
13. 10. 2002 "Irové musejí hlasovat ano"
14. 10. 2002 Básník a voják Jan  Čulík
13. 10. 2002 Je lépe býti uvnitř
14. 10. 2002 Stojí Slonková o věrohodného darebáka? Karel  Mašita
13. 10. 2002 Jak kradou kanadské telemarketingové firmy
13. 10. 2002 Ve středu se bude konat 18. mezinárodní Den akcí proti McDonald's
14. 10. 2002 Jak vrátit demokracii její dobré jméno - Prvních deset krůčků na cestě dlouhé tisíc mil, II. Bořivoj  Čelovský
11. 10. 2002 Bývalý špion: "Britská rozvědka dala al Qaedě 100 000 liber" Štěpán  Kotrba
11. 10. 2002 Zrušený článek Guardianu: "Ministři vydali cenzurní příkaz pro proces s členem MI5"
10. 10. 2002 Proč jste v parlamentě tvrdil nepravdu, pane ministře?
12. 10. 2002 Děkujeme přispěvatelům
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 10. 2002 Slovensko se omluvilo za rasistické nadávky při zápase s Anglií   
14. 10. 2002 Futbal, streľba a pseudohumanizmus Lubomír  Sedláčik
14. 10. 2002 Básník a voják Jan  Čulík
14. 10. 2002 "Vstupujeme do časů, kdy se bude říkat: 'Je to sice Čech, ale je to slušný člověk'" Jan  Čulík
13. 10. 2002 Dráhy léta tajily závadnou vodu Radek  Mokrý
13. 10. 2002 Mohou za zatopení Metra lajdácké opravy a nedostatečná údržba?   
13. 10. 2002 Přivítáme americké atomové rakety v Praze mávátky? Mojmír  Babáček
11. 10. 2002 NATOidní normalizace? Účast na politickém školení je zase povinná... Václav  Votruba
11. 10. 2002 Ze svědectví Davida Shaylera o spiknutí MI5 s cílem usmrtit plukovníka Kaddáfího   
11. 10. 2002 Chce vláda ČSSD poručit větru, dešti? Filip  Rožánek
11. 10. 2002 Agent, který zradil MI5, je připraven stanout před porotou   
11. 10. 2002 Vláda požaduje, aby se proces se Shaylerem konal tajně   
11. 10. 2002 Zrušený článek Guardianu: "Ministři vydali cenzurní příkaz pro proces s členem MI5"   
11. 10. 2002 Bývalý špion: "Britská rozvědka dala al Qaedě 100 000 liber" Štěpán  Kotrba
11. 10. 2002 Invex 2002 Dominik Joe Pantůček