14. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 10. 2002

Odstřelovač prostých lidí řádí v okolí Washingtonu

Obchodní cestující z Filadelfie, otec 6 dětí, se stal během několika dní desátou obětí washingtonského odstřelovače. Kenneth Bridges (53) byl zastřelen jedinou ranou z dalekonosné pušky ráže 0.223 ve Fredericksburgu ve chvíli, kdy doplňoval nádrž půjčeného auta u čerpací stanice Exxon. Náhodné vraždy pochopitelně působí paniku v celém washingtonském okolí. Na policejní stanice volají statisíce lidí a uvádí se, že asi 2000 údajů by mohlo být prospěšných. Ve všech případech se v okolí vražd vyskytlo bílé nákladní auto.

Útržky z kanadského denního tisku vybral Miloš Kaláb, ale nedodal k nim žádný vlastní komentář i když to bylo velice lákavé.

I kanadské noviny jsou plné zpráv o těchto teroristických činech v okolí hlavního amerického města. Je možné vybrat si z mnoha článků. Tak třeba o tom, jakou oblibu obyvatel získal Charles Moose, policejní náčelník okresu Montgomery (sbor o síle 1000 policistů), protože se nestydí, že mu tečou slzy, když mluví o tragických případech. Do tisku se dostal proto, že se navzájem s novinami a televizí obviňuje, kdo z nich si za nynější situace dělá nejnestydatěji vlastní reklamu.

Ve článku více k věci ale doporučuje "Kanadská automobilová asociace", aby se Kanaďané vyhýbali Washingtonu. Týká se to i kanadských "sněžných ptáků" (Snowbirds), jak se nazývají starší lidé na odpočinku, kteří jezdí trávit několik zimních měsíců na Floridě.

Bude prý pro ně lepší, když se vyhnou Washingtonu velkou oklikou. Podle jiného článku si mnoho lidí ve washingtonském okolí odříká návštěvy restaurací, kadeřnictví i obchodů a byla zrušena sportovní i jiná činnost na hřištích v přírodě. Lidé, kteří vycházejí, prý chodí klikatě, aby znesnadnili zaměření v dalekohledu pušky.

Jiný článek hrdě hlásá, že bude americká policie používat při identifikaci dalekonosné zbraně (až bude vrah zatčen) kanadského přístroje IBIS (Integrated Ballistic Identification System), výrobku montrealské firmy Forensic Technology Inc.

Další článek uvádí, že dalekonosná puška zřejmě pochází ze skladu americké armády - a nyní byla obrácena proti americkým občanům. K čemu byla určena?

Američané zjistili během korejské války před půl stoletím, že náhodné zabíjení mělo na nepřátele mnohem silnější účinek než pravidelný boj. Proto se zaměřila armáda na vývoj velice přesné dalekonosné pušky, u níž ale snížila dostřel na "střední" vzdálenost. Dnes existuje ve 28 verzích a byla přizpůsobena i pro civilní použití.

Podle Toma Diaze z washingtonské organizace "Violence Policy Center" je taková puška velice rozšířena, ale Joe Vince, dřívější ředitel úřadu "Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms", ji nepovažuje za vhodnou pro lov vysoké zvěře. Pan William Tobin, dřívější metalurg americké FBI uvedl, že střela 0.223 má na lidi smrtelné účinky.

Jiným zajímavým čtením je článek o tom, jak oblíbené jsou v USA odstřelovačské kurzy. Tak jsou například lidé lákáni firmou "Storm Mountain" do jejího střediska v Západní Virginii, aby se připravili na těžkosti, které nám klade do cesty nynější moderní životní prostředí a různé incidenty. Výuka je zaměřena na uvědomělé občany, policisty, členy ochranných sborů i na vojenské profesionály. Firma "Storm Mountain" nabízí 3 odstřelovačské kurzy:

Kurz "Sniper I" trvá 5 dní a stojí US$700. Posluchači dostanou základní vědomosti o různých typech zbraní a střeliva. Jsou poučeni, jak si vybírat střeleckou pozici a jaký vliv má okamžité počasí na přesnou střelbu. Následuje praktický výcvik ve střelbě na vzdálenost 730 metrů.

"Sniper II" navazuje na předchozí kurz a je za stejnou cenu. Učí taktické využití úkrytů a skrývání, kamufláže, vlastního pohybu a sledování obětí. Studenti prakticky procvičují koordinaci střelby na několik cílů, střelbu pod různými úhly a střelbu na pohyblivé cíle.

"Sniper III" je dražší kurz (US$900 - ceny byly přepočítány z kanadských údajů, MK). Mohou se ho zúčastnit pouze studenti, kteří úspěšně absolvovali oba předchozí kurzy. Jeho součástí je "noční výprava", která vrcholí úkolem pro odstřelovače za použití ostrého střeliva.

"Storm Mountain" (společnost založena v r. 1996), která má asi 5000 členů, je pouze jednou z mnoha podobných firem po celých USA. Všichni studenti prý procházejí důkladným prošetřováním své bezúhonnosti.

Dnes ale začíná mnoho lidí navrhovat, aby byly odstřelovačské kurzy postavieny mimo zákon. Tom Diaz upozornil, že by neměl dnešní teror ve washingtonském okolí nikoho příliš udivovat, protože je výsledkem dlouholeté "odstřelovačské kultury".

Diskuse o těchto výcvikových střediscích se určitě dostane na pořad jednání ohledně zákona o držení střelných zbraní v USA. Dosud je snazší získat střelnou zbraň než řidičský průkaz.

Američtí držitelé střelných zbraní jsou chráněni ústavním právem nosit zbraně a dalšími právy na soukromí a osobní svobodu. Odmítají technologické novinky, které by třeba umožnily, aby mohla být zbraň se záznamem svých charakteristikých vlastností identifikována v budoucnu podle vypáleného náboje ("fingerprinting").

Ani halasně vyhlášená "válka proti teroru" nic nezměnila v názorech Američanů na tuto situaci. Ministr spravedlnosti John Ashcroft zakázal agentům FBI, kteří vyšetřují teroristické činy, aby zjišťovali podrobnosti nákupu zbraní starších než 90 dní, poněvadž prý by to porušovalo "práva vlastníků těch zbraní".

Dřívější armádní odstřelovač Rodney Ryan, který nyní řídí "Storm Mountain", řekl, že hromadný washingtonský vrah "není odstřelovač, nýbrž šílený střelec, který dává odstřelovačům špatné jméno". Jisté však je, že by se bez dalekonosné zbraně, střeliva,výcviku a zákona, který ochraňuje jeho soukromí a svobodu nedopracoval postavení, ve kterém po vraždách zanechává lístečky se slovy "Jsem Bůh" nebo (při zavraždění školáka) vykladačskou kartu tarot znamenající smrt.

Útržky z kanadského denního tisku vybral Miloš Kaláb, ale nedodal k nim žádný vlastní komentář i když to bylo velice lákavé.

                 
Obsah vydání       14. 10. 2002
13. 10. 2002 Dráhy léta tajily závadnou vodu Radek  Mokrý
14. 10. 2002 "Vstupujeme do časů, kdy se bude říkat: 'Je to sice Čech, ale je to slušný člověk'" Jan  Čulík
13. 10. 2002 Mohou za zatopení Metra lajdácké opravy a nedostatečná údržba?
14. 10. 2002 Mediální víkend: Václav Klaus se uchází o zbytečnou funkci Josef  Trnka
13. 10. 2002 Fotbalová asociace kritizovala slovenskou policii za přílišné užití síly
14. 10. 2002 Staro-nová vládnuca garnitúra na Slovensku: kto sú a čo pripravujú? Daniel  Krajcer
14. 10. 2002 Odstřelovač prostých lidí řádí v okolí Washingtonu Miloš  Kaláb
13. 10. 2002 Přivítáme americké atomové rakety v Praze mávátky? Mojmír  Babáček
13. 10. 2002 "Irové musejí hlasovat ano"
14. 10. 2002 Básník a voják Jan  Čulík
13. 10. 2002 Je lépe býti uvnitř
14. 10. 2002 Stojí Slonková o věrohodného darebáka? Karel  Mašita
13. 10. 2002 Jak kradou kanadské telemarketingové firmy
13. 10. 2002 Ve středu se bude konat 18. mezinárodní Den akcí proti McDonald's
14. 10. 2002 Jak vrátit demokracii její dobré jméno - Prvních deset krůčků na cestě dlouhé tisíc mil, II. Bořivoj  Čelovský
11. 10. 2002 Bývalý špion: "Britská rozvědka dala al Qaedě 100 000 liber" Štěpán  Kotrba
11. 10. 2002 Zrušený článek Guardianu: "Ministři vydali cenzurní příkaz pro proces s členem MI5"
10. 10. 2002 Proč jste v parlamentě tvrdil nepravdu, pane ministře?
12. 10. 2002 Děkujeme přispěvatelům
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL