10. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 10. 2002

Britská Horní sněmovna torpédovala plány ministra vnitra zpřísnit azylový zákon

Horní sněmovna by měla, tak jak to učinila včera proměnlivá koalice Konzervativců, Liberálních demokratů a biskupů, pozměňovat hloupější aspekty zákonů, které vypracovali ministři, podbízející se nehorším pudům veřejnosti a které byly autoritativně prohnány Dolní sněmovnou za pomoci vládních whips, činitelů pro udržování hlasovací disciplíny mezi vládními poslanci.

Plány britského ministra vnitra Davida Blunketta zreformovat britský azylový zákon ve středu narazily na odpor Horní sněmovny. Členové Horní sněmovny hlasováním odmítli Blunkettovy plány věznit žadatele o azyl ve velkých vazebních střediscích na venkově. Konstatovali, že umísťování dezorientovaných a ztraumatizovaných žadatelů o azyl, kteří mají stran, do vzdálených venkovských oblastí by vytvořilo problémy pro vesničany i pro azylanty.

Baronka Anelay of St Johns konstatovala za konzervativce, že je nutno vzít v úvahu i potřeby žadatelů o azyl: "Efektivní rozhodování musí být spojeno s lidskostí. Jestliže rezignujeme na lidskost, rezignovali jsme na všechno," konstatovala.

Předtím kritizoval Blunkettovy plány zakázat dětem žadatelů o azyl, aby chodili do normálních škol (podle Blunketta mají být tyyto děti vyučovány zvlášť ve "vazebních střediscích" - tedy ve vězeních pro uprchlíky) anglikánský biskup z Portsmouthu Kenneth Stevenson, který konstatoval, že Blunkettův návrh je "zbytečné a zhoubné opatření," které by "stigmatizovalo a marginalizovalo" děti uprchlíků. Jeho výroky podpořili také biskupové z Durhamu, z Winchesteru, ze Salisbury a Herefordu.

Problému si povšimla veřejnost, když deník Independent, jak informovaly Britské listy dne .29. května 2002, otiskl dopis nadané romské žačky z České republiky, která se umístila na čelném místě při celostátním hodnocení britských žáků a ministr Blunkett ji posléze umístil s rodinou do vězení pro uprchlíky. (Zde Blunkett slovenské dívce vysvětloval, že "nemůže vpustit do země každého". :); posléze Blunkett pod vlivem rebelie poslanců v Dolní sněmovně částečně ustoupil a rozhodl, že po šesti měsících ve vazebních střediscích budou děti žadatelů o azyl smět opět chodit do normální školy.)

Deník Independent k stalinistickému chování Davida Blunketta dnes ve čtvrtek publikoval tento ostrý redakční komentář:

Horní sněmovna jednala naprosto správně, když zaútočila na Blunkettův pošetilý zákon

Ať už se nakonec s Horní sněmovnou stane cokoliv, role, jakou sehrála při zkoumání vládního imigračního a azylového zákona byla doslova vzorem toho, čím by po reformě tato parlamentní komora měla být. Horní sněmovna by měla, tak jak to učinila včera proměnlivá koalice Konzervativců, Liberálních demokratů a biskupů, pozměňovat hloupější aspekty zákonů, které vypracovali ministři, podbízející se nehorším pudům veřejnosti a které byly autoritativně prohnány Dolní sněmovnou za pomoci vládních whips, činitelů pro udržování hlasovací disciplíny mezi vládními poslanci.

Lordi mají v každém případě právo na své straně. Návrhy ministra vnitra vytvořit azylová střediska z bývalých kasáren v izolovaných částech britského venkova by byly nejhorším možným řešením. Žadatelé o azyl by byli odříznuti od sítě přátel, rodinných příslušníků a podpůrných organizací, které se často nalézají ve větších městech, a počet žadatelů o azyl, přicházejících do Británie, to stejně neovlivní.

A kromě toho, umísťování lidí, kteří nespáchali žádný trestný čin, do situace, která se podobá vězení, je morálně nepřijatelné a vzhledem k tomu, že to porušuje lidská práva, je to právně sporné. Ministr Blunkett pravděpodobně rychle zjistí, že - i když se Horní sněmovně třeba nakonec nepodaří zabránit tomuto jeho hloupému návrhu - že nově odvážné soudnictví využije Zákona o lidských právech, aby zlikvidovalo tento nechutný návrh.

Avšak to není všechno ohledně Blunkettových pokusů zacházet tvrdě s žadateli o azyl. Požaduje, aby děti žadatelů o azyl byly vyučovány mimo normální školy. To, jak konstatovali čelní biskupové v Horní sněmovně, tyto mladé lidi bude "stigmatizovat a marginalizovat".

Ať už udělal tento národ v oblasti rasových vztahů za poslední léta jakýkoliv pokrok, bylo to většinou proto, že dochází k míšení dětí a studentů z nejrůznějších etnických skupin ve školách na na univerzitách. Biskupové, které podporují i charitativní organizace pro děti, moudře varují, že vláda vysílá signál, že diskriminace a segregace jsou přijatelné.

Zavání to panikou v samém centru vlády. Nic v Blunkettových návrzích neřeší vyhýbavé a alibistické postoje, které charakterizují evropskou azylovou politiku. V nedávném dokumentu pro Centre of Reform argumentoval Simon Hughes, mluvčí britských liberálních demokratů pro otázky vnitra, aby vláda zacházela s žadateli o azyl jako s příležitostí a nikoliv jako s problémem. Požadoval, aby byl vytvořen jednotný evropský standard pro přijímání těchto lidí a zacházení s nimi.

Historicky byla Británie obohacena celými generacemi žadatelů o azyl, počínaje hugenoty v 17. století až po židy ve století dvacátém. Přistěhovalectví se musí stát rozumnou metodou, jak se vypořádat s rychle klesajícím počtem obyvatel v produktivním věku. Velký soupeř Davida Blunketta, ministr financí Gordon Brown, se projevil daleko inteligentněji, když konstatoval, že rozšiřuje vydávání počtu pracovních povolení ze 45 000 na 175 000 a že "uznává ekonomické a sociální výhody organizovaného legálního přistěhovalectví i toho, že ukážeme, že jsme tolerantní internacionalisté".

Blunkett se chová bojácně tváří v tvář rasismu a xenofobii. Lordi v Horní sněmovně se pokusili jeho chování napravit: můžeme jen doufat, že se z toho poučí.

                 
Obsah vydání       10. 10. 2002
10. 10. 2002 Evropská komise schválila rozšíření EU - jsou však kandidátské země připraveny?
10. 10. 2002 Rozšiřování EU jde dobře, ale jen zvenčí
10. 10. 2002 Proč jste v parlamentě tvrdil nepravdu, pane ministře?
10. 10. 2002 Britská Horní sněmovna torpédovala plány ministra vnitra zpřísnit azylový zákon
10. 10. 2002 Zachrání školství po zániku ČR evropský či německý kapitál? Michal  Rusek
10. 10. 2002 Není metro jako Metro. (O "aktivní cenzuře" a neporušování volebního zákona) Josef  Trnka
10. 10. 2002 Havířov je už pět měsíců bez primátora Jaroslav  Hlaváček
9. 10. 2002 Před 64 lety probíhala okupace českého pohraničí Jaroslava  Čajová
10. 10. 2002 Miliardár Železný ohrozil Žobráka Lubomír  Sedláčik
9. 10. 2002 Zapomenuté pohraničí - zapomenuté osudy Jaroslava  Čajová, Josef  Bartoš, J.  Kouřil
9. 10. 2002 Český ostrůvek na Uničovsku v okupovaném pohraničí Josef  Bartoš
8. 10. 2002 Donald Rumsfeld osobně vyjednával se Saddámem Husajnem
9. 10. 2002 Jaká jsi, slovenská levice? Oskar  Krejčí
8. 10. 2002 Česká média v průběhu zasedání MMF/SB 2000 nebyla nestranná Eva  Kunzová
10. 10. 2002 Přístup na Britské listy
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL

Rasismus RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2002 Britská Horní sněmovna torpédovala plány ministra vnitra zpřísnit azylový zákon   
2. 10. 2002 Michel Houellebecq: postaven ve Francii před soud, že označil islám za stupidní náboženství   
20. 9. 2002 V Ostravě pokračuje odsun romského obyvatelstva do ghet Darius  Nosreti
17. 9. 2002 Státní antirasismus v podání "music beats local nazi" Jiří  Chadima, Petr Fejral
16. 9. 2002 ČTK: "Muzika bije nácka"   
16. 9. 2002 Antifašistický koncert pod záštitou ministra vnitra Štěpán  Kotrba
26. 8. 2002 "Pro Belgičany jsme byli jen primitivové, Češi z Východu" František  Roček
18. 8. 2002 Záruka rómskych úspechov ? Lubomír  Sedláčik
25. 6. 2002 "Většina Britů jsou rasisti"   
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
30. 5. 2002 Amnesty International o Slovensku: policisté mučili Romy; státní orgány odmítly poskytnout informace o vyšetřování rasistických incidentů   
29. 5. 2002 Výroční zpráva Amnesty International o ČR: Úřady nevyšetřily policejní násilí; policie nechrání Romy před rasistickými útoky   
17. 5. 2002 Zpráva o nacionalistických, fašistických a rasistických aktivitách v ČR let 1999-2000   
6. 5. 2002 Velká Británie: konzervativní stínová ministryně zbavena funkce za rasistický vtip